Απορρίφθηκε το αίτημα για μείωση της Αδόμητης Ζώνης

Εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες εκατοντάδων Καλαμπακιωτών να αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι, οικοδομώντας σε κτήματά τους που βρίσκονται μέσα στην νυν οριοθετημένη αδόμητη ζώνη Μετεώρων. Οι ιδιοκτήτες αυτής της έκτασης και ο Δήμος Καλαμπάκας θεωρούν ότι είναι υπερβολική η έκταση που περικλείει η αδόμητη ζώνη και θα έπρεπε να περιοριστεί.

0 385

Εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες εκατοντάδων Καλαμπακιωτών να αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι, οικοδομώντας σε κτήματά τους που βρίσκονται μέσα στην νυν οριοθετημένη αδόμητη ζώνη Μετεώρων. Οι ιδιοκτήτες αυτής της έκτασης και ο Δήμος Καλαμπάκας θεωρούν ότι είναι υπερβολική η έκταση που περικλείει η αδόμητη ζώνη και θα έπρεπε να περιοριστεί. Εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες εκατοντάδων Καλαμπακιωτών να αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι, οικοδομώντας σε κτήματά τους που βρίσκονται μέσα στην νυν οριοθετημένη αδόμητη ζώνη Μετεώρων.
Οι ιδιοκτήτες αυτής της έκτασης και ο Δήμος Καλαμπάκας θεωρούν ότι είναι υπερβολική η έκταση που περικλείει η αδόμητη ζώνη και θα έπρεπε να περιοριστεί.
Βέβαια υπάρχουν και σκέψεις να δομηθεί η συγκεκριμένη περιοχή με περιορισμούς και κανόνες.
Έγιναν προσπάθειες κατά τα δώδεκα χρόνια που ισχύουν οι περιορισμοί για την αδόμητη ζώνη χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Μάλιστα στα τελευταία γεγονότα με την υπόθεση Ζαχόπουλου ενεπλάκη το θέμα της αδόμητης στο ότι κάποιοι επιχειρηματίες προσπαθούσαν να «πιέσουν» για τον αποχαρακτηρισμό με στόχο την κατασκευή μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.
Πριν λίγους μήνες το Υπουργείο Πολιτισμού απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Χάιδου, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι είχε απορριφθεί το αίτημα μιας Καλαμπακιώτισσας της κ. Φανής Σαββίδη και του Δήμου Καλαμπάκας να περιοριστεί η έκταση της αδόμητης ζώνης. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή έπαιξε το πρακτικό αυτοψίας ομάδος του ΚΑΣ που είχε επισκεφτεί πριν από λίγους μήνες την περιοχή.
Να θυμίσουμε ακόμα ότι πριν ένα μήνα η Επιτροπή Αγώνα που έχει συσταθεί από αυτούς που είναι κάτοχοι εκτάσεως στην εν λόγω περιοχή είχε οργανώσει συγκέντρωση, συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο Καλαμπάκας και αποφάσισε να εξετάσει σοβαρά την περίπτωση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την δικαίωση του αιτήματός της.
Αρνητική απόφαση
Αυτό που είχε αφεθεί να εννοηθεί στην απάντηση του Υπουργού στον κ. Χάιδο έφτασε και επίσημα στον Δήμο Καλαμπάκας.
Το Υπουργείο λαμβάνοντας υπόψη τα προεδρικά Διατάγματα που αφορούν την περιοχή, τον Νόμο για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την εγγραφή των Μετεώρων στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, την οριοθέτηση της Α΄ ζώνης αδόμητης στον αρχαιολογικό χώρο των Μετεώρων, την Υπουργική απόφαση για αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Μετεώρων, το από 1-11-07 πρακτικής αυτοψίας της ολομέλειας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και τέλος την ομόφωνη, γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου όπως διατυπώθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2008 αποφασίζει:
«Δεν εγκρίνει από την άποψη της αρχαιολογικής νομοθεσίας τα αιτήματα των Δήμου Καλαμπάκας και Φανής Σαββίδη σχετικά με την μείωση της Ζώνης προστασίας Α΄ του αρχαιολογικού χώρου των Μετεώρων (κατόπιν αυτοψίας της επιτροπής). Αυτό γιατί η υφιστάμενη ζώνη, κατά το Υπουργείο, είναι απαραίτητη στο σύνολό της για την αποτελεσματική προστασία, ανάδειξη και προβολή των Μετεώρων, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από την «Unesco» ως μνημείο παγκόσμιας Κληρονομιάς».
Είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού πολύ δύσκολα θα επανέλθει και θα επανεξετάσει το συγκεκριμένο θέμα μετά από αυτή την εξέλιξη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr