Τα Εκπαιδευτήρια -Αθηνά- στο 8ο ACMUN Anatolia College Model United Nations

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 8ο ACMUN(Anatolia College Model United Nations), το οποίο έλαβε χώρα στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης από τις 22 έως της 24 Φεβρουαρίου 2013.

0 608

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 8ο ACMUN(Anatolia College Model United Nations), το οποίο έλαβε χώρα στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης από τις 22 έως της 24 Φεβρουαρίου 2013.

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 8ο ACMUN(Anatolia College Model United Nations), το οποίο έλαβε χώρα στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης από τις 22 έως της 24 Φεβρουαρίου 2013.

Στο συνέδριο, το οποίο αποτελεί μία προσομοίωση των συνεδρίων των Ηνωμένων Εθνών, συμμετείχαν οι μαθητές: Αγγελάκη Δήμητρα, Αναγνωστόπουλος Σταύρος Βενδίστα Έλενα, Γεωργίου Άρτεμις, Γιαννούλη Κορίνα, Γκαραβέλλα Αμαλία, Καραλής Γιάννης, Κατσαρού Λαμπρινή, Κούκια Βασιλική, Μακράκη Γεωργιάννα, Μακράκης Δήμος, Ραχιώτης Λάμπρος, Ρούσινου Ανδρομάχη, Σαράντη Μαρίνα, Σόγια Βασιλίνα, Χατζηπαρασίδη Μάρα. Συνοδοί καθηγήτριες ήταν οι κυρίες Κόσσυβα Βίβιαν και Λιακατή Λίνα.

Ήδη, από την αναχώρησή μας για την πόλη της Θεσσαλονίκης ήμασταν όλοι ανυπόμονοι για την έναρξη του συνεδρίου. Άλλωστε η συμμετοχή στις διπλωματικές συζητήσεις με σκοπό την επίλυση κάποιων από τα σοβαρότερα πολιτικά, στρατιωτικά, κοινωνικά, νομικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα θα αποτελούσε αν μη τι άλλο την καλύτερη επιβράβευση για τις έντονες προσπάθειες που καταβάλαμε κατά τη διάρκεια της προετοιμασία μας.

Την πρώτη μέρα, μετά το χωρισμό μας σε επιτροπές (committees)άρχισαν αμέσως οι πρώτες συζητήσεις γύρω από τα θέματα τα οποία τέθηκαν προς επίλυση σε κάθε επιτροπή. Συγκεκριμένα, ο κάθε συμμετέχων (delegate) εκπροσωπεί μία χώρα. Αυτό έχει ως συνέπεια οι συζητήσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους να γίνονται πολύπλοκες, καθώς ο καθένας οφείλει να προτείνει λύσεις στο εκάστοτε πρόβλημα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψην και διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της χώρας του. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο γίνονται διαρκείς συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων, καθώς συχνά παρουσιάζονται διαφωνίες, οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη όλων των διαδικασιών μίας επιτροπής.

Η δεύτερη μέρα εξελίχθηκε σε γενικές γραμμές στο ίδιο μοτίβο, ενώ στο τέλος της και μετά από αρκετή κούραση, εξαιτίας των ιδιαίτερα υψηλών απαιτήσεων, είχαμε την ευκαιρία να διασκεδάσουμε στο πάρτι το οποίο διοργανώθηκε από το Κολέγιο. Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να χαλαρώσουμε, να γνωρίσουμε καλύτερα τους άλλους συμμετέχοντες οι οποίοι ήρθαν από χώρες όπως η Πολωνία, η Γερμανία, η Τουρκία, η Ιορδανία, η Ιταλία, η Σαουδική Αραβία και η Κύπρος και να ανακτήσουμε δυνάμεις εν όψει της τρίτης και τελευταίας μέρας.

Η τρίτη μέρα ξεκίνησε αρχικά με μία δίωρη συνεδρίαση στις επιτροπές, αλλά στη συνέχεια συνεχίστηκε με τη Γενική Συνέλευση (General Assembly) στην οποία συμμετείχαν αρκετοί μαθητές, ανάλογα με την επιτροπή στην οποία βρίσκονταν αρχικά. Εκεί, όλοι οι εκπρόσωποι επικεντρώθηκαν σε ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο μάλιστα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς σχετίζεται με τις κλιματικές αλλαγές.

Τέλος, το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την βράβευση των καλύτερων εκπροσώπων και κάποιες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αλλά και συγκινητικές ομιλίες από τους υπευθύνους και τους διοργανωτές του. Άλλωστε, αυτές τις τρεις μέρες όλοι οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους.

Η ενασχόλησή μας με επίκαιρα, δυσεπίλυτα προβλήματα, η όξυνση της κριτικής μας σκέψης και η εκφραστική άνεση που αποκτήσαμε μαζί με τις ισχυρές φιλίες που αναπτύξαμε καθιστούν την εμπειρία αυτή κάτι πραγματικά πολύτιμο για όλους τους μαθητές.

Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι η συμμετοχή μας στο ACMUN αποτελεί μία εμπειρία αξέχαστη, από την οποία αποκομίσαμε μία πληθώρα θετικών στοιχείων. Ευχαριστούμε το σχολείο μας, που μας έδωσε τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε σε μία τόσο απαιτητική δραστηριότητα και φυσικά τις καθηγήτριές μας οι οποίες υπήρξαν υπεύθυνες για την προετοιμασία μας στο σύνολό της και στάθηκαν αρωγοί σε κάθε μας βήμα.

Ρούσινου Ανδρομάχη

Μαθήτρια Α’ Λυκέιου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr