Τα ποιμνιοστάσια στα Μετέωρα

Μπορεί οι υπεύθυνοι να διακηρύσσουν σ’ όλους τους τόνους ότι η απομάκρυνση των ποιμνιοστασίων από τον ευρύτερο Μετεωρίτικο χώρο είναι τετελεσμένο γεγονός, εν τούτοις κάποιοι συνεχίζουν να μην λαμβάνουν υπ’ όψιν την βούλησή τους να απαλλαγεί ο χώρος από την άθλια εικόνα που αυτός παρουσιάζει.

0 410

Μπορεί οι υπεύθυνοι να διακηρύσσουν σ’ όλους τους τόνους ότι η απομάκρυνση των ποιμνιοστασίων από τον ευρύτερο Μετεωρίτικο χώρο είναι τετελεσμένο γεγονός, εν τούτοις κάποιοι συνεχίζουν να μην λαμβάνουν υπ’ όψιν την βούλησή τους να απαλλαγεί ο χώρος από την άθλια εικόνα που αυτός παρουσιάζει. meteoraSUC51290.jpgΜπορεί οι υπεύθυνοι να διακηρύσσουν σ’ όλους τους τόνους ότι η απομάκρυνση των ποιμνιοστασίων από τον ευρύτερο Μετεωρίτικο χώρο είναι τετελεσμένο γεγονός, εν τούτοις κάποιοι συνεχίζουν να μην λαμβάνουν υπ’ όψιν την βούλησή τους να απαλλαγεί ο χώρος από την άθλια εικόνα που αυτός παρουσιάζει.
Το θέμα με τα ποιμνιοστάσια στην ανατολική πλευρά των Μετεώρων απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια την τοπική κοινωνία και τους φορείς που με υπομνήματα και παρεμβάσεις πιέζουν ώστε να απομακρυνθούν.
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η περιοχή μας αλλά και η χώρα μας γενικότερα έχει γίνει αντικείμενο αρνητικών σχολίων στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά μέσα της Ευρώπης αλλά και των μεγαλύτερων σε κυκλοφορία εφημερίδων από τις επιθέσεις που γίνονται κατά καιρούς στους τουρίστες από τα ποιμενικά σκυλιά.
Όλα αυτά οδήγησαν τόσο τον Δήμο Καλαμπάκας, όσο και την Ν.Α. να ξεκινήσει τη διαδικασία απομάκρυνσης των ποιμνιοστασίων.
Παρά ταύτα και παρά τις διακηρύξεις τους ότι τα ποιμνιοστάσια θα απομακρυνθούν αυτά περιέργως βρίσκονται στη θέση τους.
Το έγγραφο και οι διακηρύξεις της Ν.Α.
Μόλις πριν από δεκαπέντε μέρες έγγραφο τη Ν.Α. υπογράμμισε ότι μετά την άδεια λειτουργίας νέας κτηνοτροφικής μονάδας που δόθηκε σε συγκεκριμένο κτηνοτρόφο προκειμένου να μεταφέρει το ποίμνιό του σε τοποθεσία εκτός Μετεωρίτικου χώρου, η κατεδάφιση πρέπει να προχωρήσει άμεσα.
Και εδώ βέβαια προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα: Πόσα χρόνια θα πρέπει να περάσουν ώστε να γίνει η κατεδάφιση ενός ποιμνιοστασίου η παρουσία του οποίου εντός του Μετεωρίτικου χώρου (δίπλα στο δρόμο) όχι μόνο προσβάλλει βάναυσα το χώρο αλλά δημιουργεί και προβλήματα στους επισκέπτες (επιθέσεις σκύλων);
Το ερώτημα γίνεται απόρροια και αγανάκτηση όταν οι υπηρεσίες τόσο της Ν.Α., όσο και της περιφέρειας βοήθησαν στην κατασκευή νέων ποιμνιο0στασίων για την μετεγκατάστασή τους και όταν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι έχουν δυο και τρία άλλα ποιμνιοστάσια στην περιοχή.
Φυσικά δεν μιλάμε για την επιλογή του νέου χώρου και για την κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων που αποτελεί πρόκληση.
Παρ’ όλα αυτά κάποιοι συνεχίζουν να εμπαίζουν τόσο την τοπική κοινωνία, όσο και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.
Επιχείρησαν να φτιάξουν μαντρί στον Ιερό χώρο
Εν τω μεταξύ την Κυριακή το πρωί ένα συμβάν ήρθε να υπενθυμίσει το πρόβλημα και την αβελτηρία των υπευθύνων να προχωρήσουν στην κατεδάφιση των ποιμνιοστασίων απ’ τον Μετεωρίτικο χώρο.
Συγκεκριμένα το πρωί της Κυριακής κάποιοι προσπάθησαν να ανεγείρουν νέο ποιμνιοστάσιο (μαντρί) εντός του ιερού χώρου.
Το νέο ποιμνιοστάσιο βρίσκεται σε παλιά μονάδα.
Προφανώς μετά από καταγγελία που έγινε στο Α/Τ Καλαμπάκας επινεύει η αστυνομία προσάγοντας τον ιδιοκτήτη και τέσσερεις εργάτες που συμμετείχαν στην ανέγερση στο Α/Τ όπου τους επισημάνθηκε ότι η πράξη τους είναι παράνομη.
Οι εργασίες ανέγερσης ποιμνιοστασίου σταμάτησαν ωστόσο το θέμα παραμένει:
– θα απομακρυνθούν και πότε τα ποιμνιοστάσια από τον Μετεωρίτικο χώρο;
– Πώς θα προστατευτεί ο χώρος από αυθαίρετες πράξεις;
– Τι θα γίνει με τα σκυλιά που εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τους επισκέπτες;
– Πώς τοποθετείται ο δήμος και η μοναστική κοινότητα στο γεγονός ότι εντός του Μετεωρίτικου χώρου εξακολουθούν να υφίστανται δράσεις που τον προσβάλουν (θήρα, βοσκή, εμπορικές επιχειρήσεις).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr