Νίκος Καρδούλας: Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη στα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση

0 831

Το υψηλότερο ποσοστό επί του ΑΕΠ έχει διαθέσει η Ελλάδα ανάμεσα σε 25 ευρωπαϊκές χώρες, από το Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι το Μάϊο του 2022 για να προστατεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και τις συνέπειές τους στο κόστος ζωής, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης Bruegel, που ειδικεύεται στα οικονομικά, ιδρύθηκε το 2005 και είναι ανεξάρτητη και μη δογματική.

Η Ελλάδα διέθεσε το 3,7% του ΑΕΠ της, για να προστατεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση (6,8 δις €), που είναι και το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Λιθουανία που διέθεσε το 3,6% του ΑΕΠ (2 δις €), η Ιταλία που διέθεσε το 2,1% του ΑΕΠ (37 δις €) και η Ισπανία που διέθεσε το 1,7% του ΑΕΠ (21 δις €).

Στον αντίποδα οι χώρες που διέθεσαν τα χαμηλότερα ποσοστά επί του ΑΕΠ ήταν η Δανία (0,1% του ΑΕΠ, 0,3 δις €), η Τσεχία (0,1% του ΑΕΠ, 0,2 δις €) και η Ιρλανδία (0,2% του ΑΕΠ, 1 δις €).

Η Γερμανία, μία χώρα από τις ισχυρότερες οικονομίες στην Ευρώπη, διέθεσε μόλις το 1,2% του ΑΕΠ (43,2 δις €) και είναι 10η στην Ευρώπη.

Πηγή: bruegel.org


Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr