Καλαμπάκα – Καιρός: O υετοφόρος Οκτώβρης! Προοπτική καιρού Νοεμβρίου 2021

0 1.615

Μετά από ένα καυτό καλοκαίρι με πραγματικά ιστορικές θερμοκρασίες αλλά δεν θα μπορούσαμε να το πούμε και εντελώς άνυδρο καθώς είχαμε και κάποιες καταιγίδες στην διάρκεια του, που το κατατάσσει στα πιο θερμά και για λίγο με μεγαλύτερη διάρκεια συνεχόμενων υψηλών θερμοκρασιών  ,πάνω από το 1987 και το 2007 για 2 επιπλέον ημέρες, μπήκαμε τελικά στο Φθινόπωρο λίγο υποτονικά με σχετικά ευχάριστες θερμοκρασίες κοντά  στον μέσο όρο  για τον Σεπτέμβρη.

Όμως ήρθε ο Οκτώβρης να τρέξει ένα σερί ημερών με βροχή 6 για την ακρίβεια και συνολικά να γράψει 318 χιλιοστά υετού σύμφωνα με τον σταθμό του ΕΑΑ ενώ για άλλον ιδιωτικό  σταθμό έγκυρο επίσης κοντά στα 350 χιλιοστά υετού.

Έσπασε το ρεκόρ άραγε? Όχι καθώς για το μήνα Οκτώβρη το ρεκόρ στην Καλαμπάκα είναι τα 366 χιλιοστά το 1952 με τον τότε σταθμό της ΕΜΥ και παροπλισμένο σήμερα δυστυχώς κάπου στο παλιό ΚΕΓΕ Καλαμπάκας.

Να πούμε πως το ρεκόρ υετού στην πόλη μας το έχει ο Φεβρουάριος το 1956 με 401mm!! 

Συνεχίζοντας να σημειώσουμε πως ο Οκτώβρης από πλευράς θερμοκρασίας ήταν κοντά στον μέσο όρο με 13,9 βαθμούς από το 14,5 που είναι η μέση τιμή. 0,6 βαθμούς πιο ψυχρός δηλαδή με στατιστικό λάθος 0,3 βαθμούς.

Τώρα αν θέλουμε να πάμε στον Νοέμβρη που ξεκινά αύριο , μετά το πέρασμα ενός μετώπου την Τρίτη το πρωί 2 Νοεμβρίου όπως βλέπουμε στον παρακάτω χάρτη επιφανείας του UKMO

όπου και θα έχουμε ισχυρές βροχές αλλά για λίγες ώρες , ο καιρός θα μέχρι το μεσημέρι θα παρουσιάσει βελτίωση και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο καθώς θερμές μάζες με την βοήθεια των νοτιάδων και δυτικών ανέμων  θα κατακλύσουν την χώρα μας και φυσικά την περιοχή. Δηλαδή όλο αυτό το σκηνικό της χαμηλής συννεφιάς που δημιουργείται από την υγρασία που μεταφέρεται από το Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες με την βοήθεια των ανατολικών ΒΑ ανέμων αλλά χωρίς να είναι ικανή για κάποια φαινόμενα από αύριο σιγά σιγά λαμβάνει τέλος…

Παρατηρώντας το παρακάτω διάγραμμα

θα φτάσουμε σε ένα μέγιστο θερμοκρασιακών τιμών στις 5 με 7 Νοεμβρίου ως και 10 βαθμούς πάνω από τις κλιματικές τιμές για την εποχή στα 850 hpa περίπου στα 1500 μέτρα υψόμετρο που μεταφράζοντας αυτό για την περιοχή μας και όχι μόνο να δούμε θερμοκρασίες ως και 25 βαθμούς κελσίου!! Αυτό θα το δούμε αν γίνει , αν και πόσο βοηθήσουν οι δυτικοί άνεμοι ου κατερχόμενοι από την Πίνδο θα ξεραίνονται με αποτέλεσμα να ανεβάζουν την θερμοκρασία. Μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου δεν δείχνει να αλλάζει κάτι παρά μόνο μια σταδιακή μικρή πτώση της θερμοκρασίας από τις 8 Νοεμβρίου και μετά.

Τώρα για το δεύτερο 10ημερο του Νοεμβρίου δείχνουν υψηλές πιέσεις να παίρνουν την θέση των χαμηλών στην δυτική Ευρώπη και θα δούμε αν κάποιο χαμηλό θα μπορέσει να εγκλωβιστεί στην περιοχή μας ώστε να αλλάξει τον καιρό σε πιο βροχερό . Πάντως δύσκολα τελικά αυτός ο Νοέμβρης δεν θα βγει ένας από τους πιο θερμούς όλων τον εποχών ή τουλάχιστον το πρώτο 15νθημερο….

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΖΙΛΗΝΑΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr