Κόντρα για τη συνταγογράφηση

Κόντρα μεταξύ υπουργείου Υγείας και γιατρών προκαλούν οι επικείμενες αλλαγές στη χορήγηση φαρμάκων.

0 267

Κόντρα μεταξύ υπουργείου Υγείας και γιατρών προκαλούν οι επικείμενες αλλαγές στη χορήγηση φαρμάκων.

Κόντρα μεταξύ υπουργείου Υγείας και γιατρών προκαλούν οι επικείμενες αλλαγές στη χορήγηση φαρμάκων.

Η ηγεσία του υπουργείου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μη συνταγογραφούνται με την εμπορική τους ονομασία, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά με τη δραστική ουσία που περιέχουν. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά ότι θα αποτραπεί η σχέση του γιατρού με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Θα μειωθεί -έτσι- ο όγκος των συνταγών και θα εξοικονομηθούν πόροι από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε μάλιστα ότι 11 γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα ελεγχθούν πειθαρχικά, καθώς έδιναν τεράστιες ποσότητες συνταγών (πάνω από 500 ο καθένας).

Εθεσε, δε, ως στόχο, το 50% των συνταγών του ΕΟΠΥΥ, που θα εκδοθούν φέτος, να περιλαμβάνουν αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα. Πρόκειται για σκευάσματα τα οποία περιέχουν δραστική ουσία όμοια με εκείνη των πρωτοτύπων, αλλά είναι πιο φθηνά.

Ο υπουργός στηρίζει την απόφασή του στο ότι αντίστοιχα μέτρα λαμβάνουν χώρες, που παράγουν φάρμακα. Η Γερμανία -είπε- έχει βάλει στόχο να ξεπεράσει το 50% στη συνταγογράφηση γενοσήμων, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ως στόχο το 80% των συνταγών να αφορούν γενόσημα.

Αλλεργικές αντιδράσεις
Η χορήγηση γενοσήμων αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους γιατρούς. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας Γ. Πατούλης, κατήγγειλε χθες ότι ορισμένα από τα εν λόγω σκευάσματα που χορηγούνται στη χώρα μας απειλούν την υγεία των ασθενών.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι ενέσιμα γενόσημα που προμηθεύτηκαν τα νοσοκομεία προκάλεσαν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε ασθενείς, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Ο κ. Πατούλης κάλεσε τον υπουργό να δώσει στοιχεία για το αν τα γενόσημα που κατέληξαν στα νοσοκομεία έχουν ελεγχθεί επαρκώς, ώστε να είναι ασφαλή για την υγεία των ασθενών. Αφησε, δε, υπονοούμενα για την ποιότητα των ξένων εργοστασίων προέλευσής τους, συνδέοντας το θέμα με τα κενά της ελληνικής νομοθεσίας.

Κινδυνολογία και απόπειρα εντυπωσιασμού η οποία δεν έχει σχέση με την ουσία του θέματος, χαρακτήρισε τις καταγγελίες των γιατρών ο υπουργός.

 

Έθνος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr