Αντικειμενικές αξίες: Όλες οι αλλαγές

0 492

Το νέο σύστημα των αντικειμενικών αξιών δεν πρόκειται να φέρει αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για τις αλλαγές που θα έρθουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Σε περισσότερες από έξι δόσεις ο ΕΝΦΙΑ του χρόνου

 

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε δε πως ο ΕΝΦΙΑ του χρόνου θα πληρωθεί σε περισσότερες από έξι δόσεις, ενώ τόνισε πως δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για τη μεσαία τάξη ακόμη κι αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες.

Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών φέρνει 13.808 νέες ζώνες. Οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν κυρίως στις περιοχές που θεωρούνται “τουριστικά φιλέτα” αλλά και σε περιοχές των νοτίων προαστίων με έντονη οικοδομική δραστηριότητα, όπως είναι πχ το Ελληνικό.

«Οι όποιες μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες, δεν θα σημάνουν αυτομάτως αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι «έτσι δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη και τους ιδιοκτήτες ακινήτων» αλλά «θα επιβαρυνθούν κατοικίες σε περιοχές της χώρας, όπου υποφορολογούνταν». Όπως τονίστηκε, στο 55% του συνόλου των αντικειμενικών ζωνών παρουσιάζεται αύξηση, ενώ στο 24% παραμένουν αμετάβλητες.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι:

  • Ο ΕΝΦΙΑ αναδιαμορφώνεται χωρίς να αυξάνεται το ποσό που αποφέρει.
  • Δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη, ακόμα και αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες.
  • Δεν θα επιβαρυνθούν κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υποφορολογούνταν.
  • Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας.
  • Μεγαλύτερη αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα νότια προάστια γιατί υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και οικιστική ανάπτυξη.
  • Με τον νέο χάρτη των αντικειμενικών αξιών η κάλυψη πληθυσμού διευρύνεται από το 85% στο 98%.
  • 3.478 περιοχές εντάσσονται στις αντικειμενικές αξίες.
  • 13.808 ζώνες έχουν ανοδική τάση 8%.

ethnos.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr