Πλήρη ανάκαμψη το 2024 «βλέπει» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

0 294

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) φαίνεται να μην μοιράζονται την αισιοδοξία πολλών προορισμών για σημαντική ανάκαμψη φέτος το καλοκαίρι – αλλά εναπόκειται στις κυβερνήσεις των πλουσιότερων χωρών να αντιστρέψουν την κατάσταση, εξασφαλίζοντας ότι όλες οι χώρες θα έχουν ίση πρόσβαση στα εμβόλια.

Λίγο πριν την έναρξη μιας θερινής τουριστικής περιόδου την οποία πολλές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, θεωρούν – ή ελπίζουν – ότι θα είναι η αρχή μιας ευρύτερης τουριστικής ανάκαμψης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού δημοσίευσε νέα στοιχεία που αποκαλύπτουν μια δυσκολότερη πραγματικότητα για την παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία, παρά τα μικρά κύματα αισιοδοξίας.

Μια παγκόσμια έρευνα των εμπειρογνωμόνων του UNWTO που διεξήχθη τον Μάιο του 2021 σχετικά με την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού κλάδου, δείχνει μια μικρή αύξηση της εμπιστοσύνης με το 60% των ερωτηθέντων να αναφέρει ότι θα υπάρξει μια ανάκαμψη στον διεθνή τουρισμό έως το 2022, έναντι μόλις 50% σε μια προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε φέτος τον Ιανουάριο.

Παρά τη μικρή αύξηση της εμπιστοσύνης, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν περιμένουν ότι ο διεθνής τουρισμός θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 πριν το 2024 – ή ακόμη και αργότερα. Αντίστοιχα, 37% των ερωτηθέντων πιστεύουν τώρα ότι το 2023 θα μπορούσε να είναι η χρονιά που θα υπάρξει πλήρης ανάκαμψη.

Οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ των ειδικών του UNWTO σχετικά με το πότε αναμένουν την πλήρη ταξιδιωτική ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού στις περιοχές που ζουν αντικατοπτρίζουν το κατακερματισμένο οικοσύστημα μέσα στο οποίο λειτουργεί η βιομηχανία:

  • Το 67% των ερωτηθέντων στη Μέση Ανατολή αναμένουν ανάκαμψη το 4ο τρίμηνο του 2021
  • Το 69 % των ερωτηθέντων στην Αμερική αναμένουν ανάκαμψη έως το 2022
  • Το 47% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων αναμένουν ανάκαμψη έως το 2022
  • Το 75% των ερωτηθέντων στην Ασία αναμένουν ανάκαμψη έως το 2022

«Οι εμβολιασμοί θα είναι το κλειδί για την ανάκαμψη, αλλά πρέπει να βελτιώσουμε τον συντονισμό και την επικοινωνία ενώ θα κάνουμε παράλληλα τα τεστ ευκολότερα και προσιτά αν θέλουν να έρθει η καλοκαιρινή ανάκαμψη στο βόρειο ημισφαίριο», δήλωσε ο Ζουράμπ Πολολικασβίλι, γενικός γραμματέας του UNWTO.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του UNWTO από τις διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 83% το πρώτο τρίμηνο του 2021 καθώς οι διαδεδομένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί παρέμειναν σε ισχύ.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαρτίου του 2021, οι προορισμοί σε όλο τον κόσμο καλωσόρισαν 180 εκατομμύρια λιγότερους ταξιδιώτες σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Με τη διανομή των εμβολίων να έχει μείνει πίσω σε αρκετές περιοχές του πλανήτη και τους συνεχιζόμενους περιορισμούς εισόδου και τα διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του Covid-19, η πλήρης ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών θα χρειαστεί πολύ καιρό ακόμη.

πηγή: travelestate.gr με πληροφορίες από Skift

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr