Δέκα χρόνια ζωής έκλεισε το ευρώ

 

Δέκα χρόνια πέρασαν κιόλας από την καθιέρωση του ευρώ ως κοινό νόμισμα στις χώρες τις ευρωζώνης, και ο πολιτικός κόσμος δηλώνει διατεθειμένος να το υπερασπιστεί με “νύχια και δόντια”.

0 404

 

Δέκα χρόνια πέρασαν κιόλας από την καθιέρωση του ευρώ ως κοινό νόμισμα στις χώρες τις ευρωζώνης, και ο πολιτικός κόσμος δηλώνει διατεθειμένος να το υπερασπιστεί με “νύχια και δόντια”. Δέκα χρόνια πέρασαν κιόλας από την καθιέρωση του ευρώ ως κοινό νόμισμα στις χώρες τις ευρωζώνης, και ο πολιτικός κόσμος δηλώνει διατεθειμένος να το υπερασπιστεί με “νύχια και δόντια”. Ωστόσο, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις, τίποτε δεν παραπέμπει σε σύντομη υπέρβαση της κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη.

Το ευρώ είναι «σύμβολο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της συνεργασίας», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Όμως, τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί προειδοποιούν ότι η κρίση χρέους που απειλεί τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί.

Πρέπει να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) Ράινερ Μπρούντερλε περιμένει σημαντικές αποφάσεις για την ευρω-διάσωση το 2012. Η Ευρώπη βαδίζει επιτέλους προς μια ένωση σταθερότητας. «Το έργο είναι δύσκολο. Αλλά αν δεν το καταφέρουμε, θα αποτύχουμε. Οι επιτυχίες των προσπαθειών μας σιγά-σιγά γίνονται ορατές», δήλωσε ο Μπρούντερλε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπρούντερλε η καγκελάριος Μέρκελ διαπραγματεύτηκε σωστά τον Δεκέμβριο, στη σύνοδο κορυφής. «Τώρα το Σύμφωνο Σταθερότητας αποκτά διαφορετική αυστηρότητα. Έχει δόντια, ενώ πριν παρέπεμπε απλώς σε οδοντοστοιχία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο φιλελεύθερος πολιτικός υπογράμμισε ότι το FDP συνεχίζει να πιστεύει ότι η αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη δεν είναι μονόδρομος. «Δεν βοηθάει να δίνουμε στην Ελλάδα μόνο χρηματική βοήθεια. Οι Έλληνες θα πρέπει να συμβάλουν ενεργά, για να εξαλειφθούν οι αιτίες της άθλιας κατάστασής τους, δηλαδή η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και οι παραλείψεις στις δομικές μεταρρυθμίσεις».

 

Helenic Business

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr