Αναβλήθηκε το διάγγελμα Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα λόγω του σεισμού

0 746

Αναβάλλεται το μήνυμα που ήταν προγραμματισμένο να απευθύνει σήμερα στις 15:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες, λόγω του μεγάλου σεισμού που έγινε λίγο πριν τις 14:00 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σάμου και έγινε αισθητός σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Στις 18:00 κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας θα ανακοινώσει νέα οικονομικά μέτρα στήριξης.

Οι λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκαν δύο μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, ανεξάρτητα από τη διαβάθμιση κινδύνου των περιοχών. Επίσης,πρότειναν μέτρα ειδικά για τις περιοχές που βρίσκονται σε «πορτοκαλί» συναγερμό.

Τι θα γίνει με τις αθλητικές εκδηλώσεις

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες εισηγήθηκαν την καθολική χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους και την αναστολή όλων των ερασιτεχνικών ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις χαμηλά επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους είναι επιβεβλημένη όταν και όπου υπάρχει συνωστισμός. Στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού.

Όσον αφορά στην αναστολή ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων επιβάλλεται σε όλη τη χώρα ανεξαιρέτως. 

Νωρίτερα η απαγόρευση κυκλοφορίας

Οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν το κλείσιμο των εστιατορίων και των λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις «πορτοκαλί» περιοχές, ανάμεσά τους και η Αττική, είτε από τις 21:30 το βράδυ, είτε από τις 22:00. Μισή ώρα μετά το κλείσιμο της εστίασης θα ξεκινά και η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας που θα ισχύει έως τις 05:00 το πρωί.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενδέχεται να ανακοινώσει ακόμα και το πλήρες κλείσιμο της εστίαση,ς έτσι ώστε να περιοριστεί η πανδημία.

Το σίγουρο είναι, ότι, όπως έχει πει ήδη και ο ίδιος, τα μέτρα θα έχουν διάρκεια ενός μήνα, στα πρότυπα της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπου μπαρ και εστιατόρια έχουν κλείσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Τις ίδιες ώρες οι επιστήμονες έχουν προτείνει στον πρωθυπουργό να ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των ορίων της περιφερειακής ενότητας, όμως υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες στην υλοποίησή της και πιθανόν να μην εφαρμοστεί.

Μεταξύ των άλλων μέτρων που έχουν προταθεί και εξετάζει η κυβέρνηση είναι η χρήση μάσκας από τους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

star.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr