Νέες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες

0 941

Αλλάζει το τοπίο σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές από το νέο έτος, όπως, άλλωστε, είχε προαναγγείλει σχετικά και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μέσα στο 2019.

Πιο συγκεκριμένα, σε πέντε ταχύτητες διαμορφώνονται οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες και αγρότες από το 2020. Τη χαμηλότερη ελάχιστη εισφορά θα καταβάλλουν οι αγρότες στα 119 ευρώ και την υψηλότερη οι μηχανικοί, εργολήπτες, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι στα 288 ευρώ. Όσοι επιλέξουν να μην ενταχθούν στην ελάχιστη αλλά σε μια ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία θα πρέπει να πληρώσουν έως 674 ευρώ τον μήνα αν ασφαλίζονται και για επικουρική και για πρόνοια (εφάπαξ).

Αναλυτικά, η συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών του πρ. ΟΑΕΕ θα πληρώνουν για ασφαλιστικές εισφορές σύνταξης (ΕΦΚΑ), υγείας (ΕΟΠΥΥ) και ανεργίας (ΟΑΕΔ) από 220 έως 576 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τη δυνατότητά τους. Αντίστοιχα, οι αγρότες θα πρέπει να πληρώνουν από 119 έως 319 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ και υγεία (ΕΟΠΥΥ). Αξίζει να σημειωθεί πως οι εισφορές υγείας παραμένουν σταθερές από τη δεύτερη κλίμακα και πάνω –στα 66 ευρώ για τους επαγγελματίες και στα 40 ευρώ για τους αγρότες–, ενώ αυξάνεται μόνο η εισφορά υπέρ σύνταξης ώστε να υπάρχει ανταποδοτικότητα και κίνητρο για να επιλέξει κάποιος ανώτερη κατηγορία εισφορών.

Σε αυτές τις βασικές εισφορές προστίθενται οι εισφορές επικούρησης και εφάπαξ υπέρ ΕΤΕΑΕΠ, οι οποίες κυμαίνονται από 42 έως 61 ευρώ η επικούρηση και από 26 έως 37 ευρώ η πρόνοια. Και αυτές οι εισφορές, ακολουθώντας το μοντέλο της κύριας ασφάλισης, θα είναι κατηγορίες σταθερών ποσών ελεύθερης επιλογής, χωρίς σύνδεση με τον κατώτατο μισθό. Οι κατηγορίες εισφορών ελεύθερης επιλογής για επικουρική θα είναι 3 και άλλες 3 για εφάπαξ.

Υπόχρεοι ασφάλισης για επικούριση και πρόνοια είναι 216.085 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και ειδικότερα:

  • Μηχανικοί του πρ. ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ : ασφαλίζονται για επικουρική και για εφάπαξ.
  • Γιατροί – υγειονομικοί του πρ. ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ : ασφαλίζονται για εφάπαξ.
  • Δικηγόροι Αθηνών του πρ. ΕΤΑΑ – ΤΑΝ : ασφαλίζονται για επικουρική και για εφάπαξ.
  • Δικηγόροι υπόλοιπης Ελλάδας : ασφαλίζονται για επικουρική
  • Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του πρ. ΟΑΕΕ : ασφαλίζονται για επικουρική
  • Αρτοποιοί του πρ. ΟΑΕΕ : ασφαλίζονται για επικουρική

Αυτό σημαίνει πως η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση διαμορφώνεται σε 5 ταχύτητες για 1,44 εκατομμύρια μη μισθωτούς:

Ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ : 220 ευρώ το μήνα για ΕΦΚΑ και συνεισπρατόμενα (ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ).

περισσότερα στο ethnos.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr