Το τέλος του άνομβρου Φθινοπώρου και η αρχή του Χειμώνα – Του Ευθύμιου Τζιλήνα

0 1.333

Μετά από ένα Φθινόπωρο με μεγάλα διαστήματα ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών , πλησιάζουμε ημερολογιακά τουλάχιστον στον Χειμώνα.

Ένα Φθινόπωρο που κάπως  έσωσε τα προσχήματα το τελευταίο δεκαήμερο του Νοέμβρη όσο αφορά την επαρχία Καλαμπάκας ,γιατί άλλες περιοχές της Ελλάδας τα προβλήματα της παρατεταμένης ανομβρίας συνεχίζονται και είναι σοβαρά.

Τώρα από δω και πέρα ο καιρός αποκτά ενδιαφέρον καθώς περιμένουμε  πέρα απο τις μικροαδιαταραχές μέχρι και τις 28 Νοεμβρίου και μια σοβαρή αλλαγή του καιρού στο διάστημα 29 Νοεμβρίου ως και 4 Δεκεμβρίου.

Όπως βλέπουμε και στον παρακάτω χάρτη

Χαμηλές πιέσεις στα δυτικά της Ελλάδος με κέντρο την κεντρική Ιταλία θα συνδυαστούν με τις υψηλές πιέσεις στην περιοχή της Σκανδιναβίας . Το πόσο ισχυρός θα είναι αυτός ο συνδυασμός και η πορεία του όλου συστήματος, θα παίξει μεγάλο ρόλο στην κατάβαση ψυχρών μαζών στην περιοχή μας. Το χαμηλό του Ατλαντικού δυτικά της Μεγάλης Βρετανίας και η πορεία του θα δείξει αν τελικά θα έχουμε έναν ισχυρό αντικυκλώνα η αυτός θα καταρρεύσει γρήγορα. Εμπειρικά σε τέτοια συστήματα έχουμε δευτερογενή γέννηση και δεύτερου χαμηλού στο νότιο Ιόνιο κάτι που τραβάει ας πούμε απλά, επιφανειακό ψύχος συγκεκριμένα από βόρειες περιοχές που ήδη θα έχει περάσει το πρώτο χαμηλό πεδίο .

Χάρτης 2

Έτσι είναι πιθανό πέρα τις κακοκαιρίας που κατά 80% θα έχουμε εκείνο το διάστημα εκτός από τις βροχές στα πεδινά και τις χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της βόρειας χώρας μέσα και περιοχές της Θεσσαλίας όπως η Καλαμπάκα.

Όπως και να έχει μια σοβαρή αλλαγή  του καιρού θα μας έρθει με πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο ( Ήπειρος – Μακεδονία – Θεσσαλία- Θράκη) Η Νότια Ελλάδα δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την πτώση της θερμοκρασίας.

Ερασιτεχνική πρόβλεψη

Ευθύμιος Τζιλήνας

https://www.wunderground.com/weather/gr/kalampaka/39.70000076%2C21.62999916

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr