Καιρός Καλαμπάκας – Θα κατέβουν τα χιόνια χαμηλά το επόμενο Σάββατο;

Ενώ διανύουμε μια άκρως βροχερή εβδομάδα με κατά περιόδους βροχές και χιόνια στα ορεινά κυρίως πάνω από τα 800 μέτρα,

0 476

Ενώ διανύουμε μια άκρως βροχερή εβδομάδα με κατά περιόδους βροχές και χιόνια στα ορεινά κυρίως πάνω από τα 800 μέτρα,

Ενώ διανύουμε μια άκρως βροχερή εβδομάδα με κατά περιόδους βροχές και χιόνια στα ορεινά κυρίως πάνω από τα 800 μέτρα, ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την Ευρώπη περιμένουμε σε λίγες μέρες , καθώς μια πολύ ψυχρή μάζα πολικής προέλευσης θα κατέβει σε όλη την βόρεια κεντρική Ευρώπη όπως παρατηρούμε και στον παρακάτω χάρτη

kairos 20 fevr 18Screen

Όμως αν θέλουμε να εστιάσουμε στην περιοχή μας θα προσέξουμε πως βρισκόμαστε οριακά έξω έστω και μέρος αυτής της πολικής μάζας και σε μια περιοχή όπου οι ψυχρές μάζες θα έρχονται σε σύγκρουση με της θερμές υγρές και θα έχουμε συνεχείς κυκλογενέσεις. Μεγάλη σημασία θα παίξει το χαμηλό στον κόλπο της Σύρτης σε 72 ‘ωρες που θα αρχίσει να καθορίζει σιγά σιγά κατά πόσο μπορεί να κατεβάσει τις ψυχρές αυτές μάζες σε πρώτη φάση.

Χαμηλό σύρτης

kairos 20 fevr 18Screensho

Προς το παρών φέρεται η πορεία του να είναι βόρεια δηλαδή ο αντικυκλώνας το τραβάει προς αυτό με μια ελαφριά μετατοπίσει δυτικά σύμφωνα και με την φορά του αντικυκλώνα .
Όλα αυτά βέβαια υποθετικά καθώς ακόμη είμαστε λίγες μέρες πριν. Μετά όμως και από το επόμενο Σάββατο 24 Φεβρουαρίου και όπως αναφέραμε πιο πάνω οι συνεχείς υφέσεις θα παίξουν μεγάλο ρόλο κατά πόσο τα χιόνια θα φτάσουν ως και την Θεσσαλία καθώς ακόμη και μια μετατόπιση τους λίγο πιο νότια κατά 150-200km αλλάζουν δραματικά την κατάσταση. Παρακάτω βλέπουμε σύμφωνα με τα μέλη του Ευρωπαϊκού μοντέλου καιρού το διάστημα από 24 Φεβρουαρίου ως 1 Μαρτίου το πόσο δύσκολο είναι στην ουσία η πρόβλεψη των υφέσεων και ως εκ τούτου την μεγάλη διαφορά στην θερμοκρασίας στα 850hpa που φτάνει από +5 ως και -12 βαθμους κελσίου αν και ο μέσος όρος για την περιοχή μας τρέχει στους -5 βαθμούς:

kairos 20 fevr 18Screensh

Έτσι λοιπόν δεν θα είναι έκπληξη να ξυπνήσουμε το πρωί της Κυριακής η της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου και τα πάντα να είναι άσπρα έξω….

Όπως και να έχει όμως οι χιονοπτώσεις αν αυτές εκδηλωθούν τελικά μόνο σε περιοχές πάνω από τα 500 μέτρα θα είναι πυκνές και τουλάχιστον για 4 με 5 μέρες και ας έχουμε στον μυαλό μας όλοι αυτή την καιρική κατάσταση που περιμένουμε και ας δώσουμε μεγάλη προσοχή στα φαινόμενα που πιθανόν να εκδηλωθούν με τα ως τώρα στοιχεία

Ευθύμιος Τζιλήνας

http://www.metar.gr/ws/kalampaka/wx.htm
http://www.metar.org/upload/metar.php

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr