Καιρός: Πότε τα πρώτα χιόνια στην περιοχή μας ίσως και μέσα στην Καλαμπάκα;

0 910

Μετά από έναν πολύ εκρηκτικό Νοέμβρη , με τις βροχές που ξεπέρασαν κάθε όριο , καθώς τα 318 mm που είχαμε στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στην πόλη μας , ήταν σχεδόν διπλάσιες από τον μέσο όρο υετού για τον Νοέμβριο καθώς αυτός είναι στα 186 χιλιοστά. Βέβαια να μην ξεχνάμε την μεγάλη ανομβρία που είχαμε το διάστημα Σεπτέμβριος – Οκτώβριος και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του Σεπτεμβρίου.

Τώρα τι περιμένουμε τις επόμενες μέρες? Πολλές βροχές από αύριο Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο στα δυτικά της επαρχίας μας δηλαδή στον ορεινό κυρίως όγκος της Πίνδου.

Εδώ να πούμε πως μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο τμήμα κυρίως από Στουρναρέικα – Γαρδίκι – Χαλίκι , και κυρίως στην περιοχή του Ασπροποτάμου καθώς η Δυτικοί ΝΔ άνεμοι φέρνουν πολλές βροχές στις περιοχές εκεί.

Για την πόλη μας και γενικά στις περιοχές στα ριζά του Κόζιακα θα έχουμε βροχές κατά διαστήματα αλλά δεν φαίνονται να είναι ισχυρές , ενώ στα πιο ανατολικά του νομού μας οι βροχές θα είναι ελάχιστες.

Προσοχή όμως σε ποταμούς όπως ο Πηνειός και ο Πορταικός καθώς πιθανόν να κατεβάσουν πολύ νερό από τους ορεινούς όγκους όπου θα έχουμε τα έντονα φαινόμενα.

Χιόνια δεν περιμένουμε να έχουμε σε υψόμετρα κάτω από τα 2000 μέτρα και αυτά μόνο στα Αθαμανικά Όρη – Λάκμο καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει μεγάλη άνοδο , και πιθανόν να δούμε στα ανατολικά του νομού μας και 20 Βαθμούς κελσίου.

Παρακάτω βλέπουμε την διάταξη των συστημάτων για την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

kairos noe 17Screenshot1

Την Κυριακή τώρα 3 Δεκεμβρίου ο καιρός με την μετατόπιση του συστήματος προς τα ΒΑ θα βελτιωθεί αλλά ίσως κάποιες βροχές στα δυτικά πάλι της περιοχής μας να συνεχίσουν και λίγα χιόνια στα ορεινά της Τριγγίας.

Η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει σιγά σιγά και η επόμενη εβδομάδα θα είναι γενικά με ήλιο αλλά με χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες

Παρακάτω βλέπουμε και την πιθανή πτώση της θερμοκρασίας σύμφωνα με τα μέλη του Ευρωπαικού μοντέλου καιρου ΕCMWF

kairos noe 17Screenshot2

Από τις 6-8 Δεκεμβρίου ο καιρός δείχνει να αλλάζει πάλι στην περιοχή μας στην αρχή με βροχές και χιόνια σε υψόμετρα ακόμη και κάτω από τα 1000 μέτρα αλλά καθώς θα έχουμε μετατόπιση των όλων συστημάτων που θα επηρεάζουν την περιοχή μας ακόμη πιο ανατολικά (λογικά είναι το επικρατέστερο σενάριο) , ψυχρές μάζες θα εισβάλουν στην περιοχή μας και τα χιόνια να κατέβουν ακόμη και μέσα στην πόλη της Καλαμπάκας το διάστημα 10-15 Δεκεμβρίου.

Με αυτή την διάταξη των συστημάτων δεν ευνοούνται περιοχές την ανατολικής Ελλάδας και νότιας για κάποια φαινόμενα . Δυτική Θεσσαλία κυρίως ορεινή , Δυτική Μακεδονία και ηπειρωτική Ήπειρος δείχνουν να έχουν τον πρώτο λόγο στα χιόνια….

Εδώ βλέπουμε την πιθανή διάταξη των συστημάτων στις 8 Δεκεμβρίου.

kairos noe 17Screenshot3

Πολλές οι πιθανότητες για κρύα ίσως και άσπρα Χριστούγεννα φέτος στην περιοχή μας . Για όποια σημαντική εξέλιξη θα γράψουμε και τις επόμενες μέρες

Τζιλήνας Ευθύμιος
http://www.metar.gr/ws/kalampaka/wx.htm

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr