Ερώτηση του Βουλευτή Χρήστου Χάϊδου για τους κτηνοτρόφους

Ερώτηση κατέθεσε μέσω της Βουλής προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό ο Βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Χάιδος, σχετικά με τα οξυμένα προβλήματα και τα άμεσα αδιέξοδα των κτηνοτρόφων του Νομού Τρικάλων.

0 485

Ερώτηση κατέθεσε μέσω της Βουλής προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό ο Βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Χάιδος, σχετικά με τα οξυμένα προβλήματα και τα άμεσα αδιέξοδα των κτηνοτρόφων του Νομού Τρικάλων.

 

Με την παρέμβασή του ο Βουλευτής επισημαίνει ότι εξαιτίας των παραλείψεων της πολιτείας και των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών επιλογών προκλήθηκε στους κτηνοτρόφους και γενικότερα στους κατοίκους της υπαίθρου βαθμιαία και σημαντική μείωση του εισοδήματός τους, ενώ η συσσώρευση και η διόγκωση των προβλημάτων τους, λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους, οδηγεί την κτηνοτροφία σε κατάρρευση, αφού οι κτηνοτροφικές μονάδες κινδυνεύουν με άμεση χρεοκοπία, γεγονός το οποίο θα υποχρεώσει τους κτηνοτρόφους σε εγκατάλειψη της δραστηριότητάς τους.

Ολοκληρώνοντας καλεί την Κυβέρνηση να παρέμβει, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν σύντομα τα οξυμμένα προβλήματα των κτηνοτρόφων, για να αποτραπεί η χρεοκοπία τους και η επακόλουθη εγκατάλειψη αυτής της σημαντικής για την πατρίδα μας και την Περιφέρεια παραγωγικής δραστηριότητας και να προβεί στην υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως η επιδότηση των ζωοτροφών, η χορήγηση άτοκου δανείου για έγκαιρη προμήθεια ζωοτροφών, η ρύθμιση των πανωτοκιών και η εφαρμογή του ισοζυγίου εισαγομένων-ντόπιων κτηνοτροφικών προϊόντων.

Ακολουθεί η Ερώτηση:

<<Τα οξυμμένα προβλήματα και τα άμεσα αδιέξοδα των κτηνοτρόφων του Ν. Τρικάλων>>

Είναι γνωστό ότι τα Τρίκαλα είναι ένας κατ’ εξοχήν αγροτικός Νομός , του οποίου οι κάτοικοι των ορεινών και ημιορεινών κυρίως περιοχών του, λόγω και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους, ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία.

Τα τελευταία όμως χρόνια μια σειρά από παραλείψεις της πολιτείας και οι νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές προκάλεσαν στους κτηνοτρόφους και γενικότερα στους κατοίκους της υπαίθρου βαθμιαία και σημαντική μείωση του εισοδήματός τους, γεγονός που επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα η αύξηση των ζωοτροφών, η αύξηση των αγροτικών εφοδίων, η αύξηση του κόστους παραγωγής, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων, οι παράνομες ελληνοποιήσεις και η αισχροκέρδεια των επιτηδείων που δρουν ανενόχλητοι, η μεγάλη πτώση των τιμών των κτηνοτροφικών προϊόντων για τον παραγωγό, τα δάνεια και οι τόκοι που έγιναν θηλιά στο λαιμό των κτηνοτρόφων, τα λάθη και η αδιαφάνεια στον καθορισμό και στην απόδοση των οριστικών δικαιωμάτων από την νέα ΚΑΠ και οι δυσκολίες στη νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων και στην κατοχύρωση αυτών των ενισχύσεων, προκαλούν απόγνωση και οργή στους κτηνοτρόφους και οδηγούν σε μαρασμό ένα σημαντικό κλάδο της οικονομίας μας.

Η συσσώρευση και η διόγκωση αυτών των προβλημάτων λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους οδηγεί την κτηνοτροφία σε κατάρρευση, αφού οι κτηνοτροφικές μονάδες κινδυνεύουν με άμεση χρεοκοπία, γεγονός το οποίο θα υποχρεώσει τους κτηνοτρόφους σε εγκατάλειψη της δραστηριότητάς τους.

Επειδή η κτηνοτροφία είναι ένας σημαντικός παραγωγικός κλάδος της πατρίδας μας, τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για τη διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο.

Επειδή τα προβλήματα των κτηνοτρόφων είναι οξυμμένα και τα αδιέξοδά τους αξεπέραστα, γεγονός το οποίο αν δεν υπάρξει στήριξη από την πολιτεία θα τους οδηγήσει σε χρεοκοπία και εγκατάλειψη της ενασχόλησής τους με την κτηνοτροφία.

Επειδή δεν είναι απλή και εύκολη η διαδικασία επανέναρξης της λειτουργίας μιας κτηνοτροφικής παραγωγικής δραστηριότητας, εάν αυτήν εγκαταλειφθεί.

Επειδή η διατήρηση της ζωής και η ενίσχυση των παραγωγικών μονάδων στα χωριά της πατρίδας μας, στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας μας είναι εθνική προτεραιότητα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ :

1. Με ποιους τρόπους προτίθεται η Κυβέρνηση να παρέμβει για να αντιμετωπιστούν τα οξυμμένα προβλήματα των κτηνοτρόφων, για να αποτραπεί η χρεοκοπία τους και η επακόλουθη εγκατάλειψη αυτής της σημαντικής για την πατρίδα μας και την Περιφέρεια παραγωγικής δραστηριότητας;

2. Ποια από τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων, όπως η επιδότηση των ζωοτροφών, η χορήγηση άτοκου δανείου για έγκαιρη προμήθεια ζωοτροφών, η ρύθμιση των πανωτοκιών και η εφαρμογή του ισοζυγίου εισαγομένων-ντόπιων κτηνοτροφικών προϊόντων, προτίθεται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση και πότε;

Ημερομηνία

1-10-2007 Υπογραφή

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr