Δημήτρης Γκανούλης: Το Μουσείο Ξυλογλυπτικής είναι μια πρόκληση

Πατριώτισσα – πατριώτη, αν δεν σε ενδιαφέρουν τα κοινά του Δήμου μην συνεχίσεις την ανάγνωση.

0 432

Πατριώτισσα – πατριώτη, αν δεν σε ενδιαφέρουν τα κοινά του Δήμου μην συνεχίσεις την ανάγνωση.

Πατριώτισσα – πατριώτη, αν δεν σε ενδιαφέρουν τα κοινά του Δήμου μην συνεχίσεις την ανάγνωση. 

Η εγκεφαλική γνώση δεν είναι των ων ουκ άνευ. Μεταδίδει εμπιστοσύνη μόνο εκείνος που ξέρει γιατί μιλάει.

Ένας ηλικιωμένος, πολύ σοφός, τόσο πολύ που στο πρόσωπο του μπορούσε κανείς να διαβάσει την σοφία.

Μια μέρα αποφάσισε να ταξιδέψει με το τραίνο Αθήνα – Καλαμπάκα, στο οποίο έτυχε να είναι και ένας νέος πολιτικός. Ο πολιτευτής αλαζόνας ανέβηκε στο τραίνο με ένα αέρα ανωτερότητας και εκεί μετά από λίγο έμαθε ότι στο τραίνο ταξίδευε ένας σοφός και πήγε να τον συναντήσει.

«Έχετε ταξιδέψει πολύ;», ρώτησε ο πολιτευτής τον γέροντα και εκείνος απάντησε «Ναί». «Έχετε πάει στην Καλαμπάκα;», τον ξαναρώτησε. Ο γέρος του μίλησε για τις Ιερές Μονές των Μετεώρων και των γύρω χωριών, για τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην πόλη, για τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα εστιατόρια και τις ταβέρνες της πόλης και των χωριών, τις μυρωδιές, την φασαρία στο παζάρι, τις ομορφιές του Ασπροποτάμου…. και καθώς μιλούσε τον διέκοψε ο πολιτευτής «ήδη το βλέπω πως έχετε πάει αλλά… έχετε μήπως επισκεφθεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών;». Ο γέρος είπε «όχι». Ο πολιτευτής εξεπλάγην και αναφώνησε «αν βάζατε υποψήφιος για το δημοτικό συμβούλιο θα είχατε χάσει».

Ο γέρος ζάρωσε τους ώμους του και ο πολιτευτής συνέχισε να μιλάει. «Γνωρίζετε τους πολιτιστικούς φορείς της Καλαμπάκας;». Ο γέρος απάντησε μιλώντας για την Σχολή Παραδοσιακών χορών, για την Μουσική Σχολή Καλαμπάκας, για την Δημοτική Χορωδία, για το Σύλλογο Παραδοσιακής Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης, για το Μετεωρίτικο Ψαλτήρι, για τις Φίλες της Αγάπης, για το Θεατρικό Εργαστήρι «Επί Σταγών»…

«Ήδη βλέπω ότι γνωρίζετε» τον διέκοψε ο πολιτευτής, «αλλά έχετε μήπως επισκεφθεί το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας;». Ο γέρος έγνευοε και πάλι αρνητικά και ο πολιτευτής τότε αναφώνησε «είναι σα να κατεβαίνεις υποψήφιος Δήμαρχος στην Καλαμπάκα και να μην ξέρεις γιατί δεν εκλέγεσαι».

0 σοφός δεν είπε τίποτα αλλά είδε στην άλλη άκρη του βαγονιού τον Παναγιώτη Κυρίτση. Κοίταξε τότε τον πολιτευτή και τον ρώτησε, «Βλέπω ότι γνωρίζεις πολλά για τον Δήμο Καλαμπάκας, έτσι δεν είναι;». Ο πολιτευτής απαρίθμησε ένα σωρό και έμοιαζε να μην έχει τέλος. Όταν σώπασε ο γέρος τον ρώτησε, «την Σχολή Ξυλογλυπτικής την ξέρεις;». «Όχι» απαντά ο πολιτευτής. «Το εργαστήριο ξυλογλυπτικής;». «Όχι», έγνευσε και πάλι ο πολιτευτής. «Έχεις ερωτευθεί γυναίκα από τον δήμο Καλαμπάκας;» ρωτάει πάλι ο γέροντας. «Όχι» απαντά ο αλαζόνας πολιτευτής.

«Τότε λοιπόν», του λέει ο σοφός, «είναι σαν να έχει βάλει υποψήφιος βουλευτής και να μην ξέρεις γιατί δεν έχεις εκλεγεί».

Αφού έφτασες μέχρι εδώ θέλεις κάτι να γίνει. Το Μουσείο Ξυλογλυπτικής είναι μια πρόκληση. Ας το προσπαθήσουμε.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΑΝΟΥΛΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr