Τρόμος σε όλη την Ευρώπη μετά το νέο μακελειό στο Μόναχο

Τον τρόμο σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει σκορπίσει το νέο μακελειό που σημειώθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας,

0 481

Τον τρόμο σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει σκορπίσει το νέο μακελειό που σημειώθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας,

Τον τρόμο σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει σκορπίσει το νέο μακελειό που σημειώθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου χθες το απόγευμα ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε εμπορικό κέντρο σκοτώνοντας και τραυματίζοντας ανυποψίαστους πολίτες.

Το χτύπημα στην καρδιά της Βαυαρίας – σε μια από τις πιο εύπορες αλλά και τουριστικές περιοχές της χώρας – έρχεται μόλις τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση 17χρονου Αφγανού με τσεκούρι σε βάρος επιβατών τρένου και εννέα ημέρες μετά την κτηνωδία στη Νίκαια της Γαλλίας.

Την ευθύνη για αυτές τις δύο αιματηρές ενέργειες έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, ενώ και οι γερμανικές αρχές μιλούν ξεκάθαρα για υπόθεση τρομοκρατίας χωρίς όμως να είναι σε θέση να γνωρίζουν ακόμη αν συνδέεται με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι πληροφορίες γύρω από τα γεγονότα παρέμεναν συγκεχυμένες, με τα επιβεβαιωμένα θύματα να ανέρχονται σε τουλάχιστον εννέα και τους τραυματίες πάνω από 20.

Ωστόσο, τα γερμανικά ΜΜΕ και ανταποκριτές διεθνών μέσων μετέδιδαν ότι οι άνθρωπο που έχασαν τη ζωή τους είναι πολύ περισσότεροι. Η αστυνομία του Μονάχου έκανε λόγο για πολλούς νεκρούς, αποφεύγοντας όμως να προσδιορίσουν τον ακρινή αριθμό τους.

Όλα ξεκίνησαν λίγο λεπτά πριν τις 6 το απόγευμα τοπική ώρα όταν τουλάχιστον τρεις αδίστακτοι ένοπλοι – σύμφωνα πάντα με την γερμανική αστυνομία- σήκωσαν τα μακρύκανα όπλα τους και ξεκίνησαν να γαζώνουν τους αμέριμνους θαμώνες ταχυφαγείου διεθνούς αλυσίδας, που στεγάζεται στο μεγάλο εμπορικό κέντρο «Ολυμπία» της πόλης, σκορπώντας αδιακρίτως το θάνατο.

Στη συνέχεια εισέβαλαν στο κατάμεστο από κόσμο εμπορικό και συνέχισαν να πυροβολούν κατά ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν την περιοχή, εκκένωσαν τον πολυχώρο και ξεκίνησαν γιγαντιαία επιχείρηση σε όλο το Μόναχο για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ενόπλων.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν τους δράστες να τρέχουν προς την υπόγεια διάβαση του μετρό. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε καμία σύλληψη, γεγονός που ουσιαστικά επιβεβαίωνε ότι οι μακελάρηδες κατάφεραν σε πρώτη φάση τουλάχιστον να διαφύγουν. Στις 11 το βράδυ, το ρωσικό πρακτορείο Sputnik μετέδωσε πως ένας από τους δράστες αυτοκτόνησε, κάτι που, όμως, δεν προέκυπτε από τις επίσημες ανακοινώσεις.

Άλλες μαρτυρίες, που δεν επιβεβαιωνόταν από επίσημα χείλη, ανέφεραν πως κάποιος από τους πιστολέρο ήταν μαυροφορεμένος, φορούσε μπότες σήμα-κατατεθέν των ακροδεξιών και φώναζε «είμαι Γερμανός, δεν θέλω τους ξένους», βρίζοντας παράλληλα με χυδαίους χαρακτηρισμούς τους αλλοδαπούς και τους μετανάστες, ενώ στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε σχετικό βίντεο – ντοκουμέντο αμφιβόλου γνησιότητας.

Ακολούθησαν σκηνές απερίγραπτου πανικού με τους περαστικούς να τρέχουν τρομοκρατημένοι να κρυφτούν και τις τοπικές αρχές να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους ή σε ασφαλή σημεία και σε κάθε περίπτωση να αποφύγουν τα πολυσύχναστα σημεία όπως τα πάρκα ή τις πλατείες.

Παράλληλα, ελήφθη η απόφαση να διακοπεί η κυκλοφορία των δημόσιων συγκοινωνιών για λόγους ασφαλείας υπό τον φόβο μεταφοράς της φρίκης σε άλλο σημείο της πόλης κι εν μέσω φημών για δεύτερο περιστατικό με πυροβολισμούς στο κέντρο του Μονάχου λίγα λεπτά αργότερα. Την ίδια ώρα, η Αστυνομία εκλιπαρούσε τους χρήστες του διαδικτύου να μην αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο και φωτογραφίες από τον τόπο της τραγωδίας ή την κινητοποίηση των αρχών, για να μην διευκολύνουν τους ασύλληπτους μακελάρηδες. Στη συνέχεια τους ζήτησαν να τους παραδώσουν τυχόν οπτικοακουστικό υλικό που ενδεχομένως είχαν τραβήξει αυτόπτες μάρτυρες από τη στιγμή της επίθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα του αιματοκυλίσματος, στο εμπορικό κέντρο της φρίκης βρίσκονταν και μερικοί Έλληνες που γλίτωσαν από θαύμα και δήλωσαν συγκλονισμένη από το περιστατικό.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι όποια κι αν είναι η ιδεολογία ή τα κίνητρα των δραστών, πρόκειται αναμφίβολα για ένα τρομοκρατικό χτύπημα καλά οργανωμένο και εκτελεσμένο από ομάδα κι όχι από κάποιον «μοναχικό λύκο», μανιακό ή διαταραγμένο.

Και κάπως έτσι, ο τρόμος στην Ευρώπη επέστρεψε. Ή πιο σωστά, εξαπλώθηκε παντού φού επί της ουσίας δεν έφυγε ποτέ…

kontranews.gr

monaxo 2

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr