Γιώργος Βαΐου – Το πιο ατίθασο άλογο είναι το καλάμι της αλαζονείας

1 639

Τα περί αυτού πάντα λέγειν και επαγγέλλεσθαι, και τα αλλότρια αυτού φάσκειν, αλλαζονείας ίδιον εστί (Το να λέγει κανείς διαρκώς για τον ίδιο τον εαυτό του και να δίνει υποσχέσεις και τα ξένα να τα παρουσιάζει για δικά του, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της αλαζονείας) Αριστοτέλης (Ρητορική Τέχνη Β)

H αλαζονεία είναι διαβρωτική και οπισθοδρομεί τις πολιτικές κοινωνίες. Είναι πηγή πολιτικής ανωμαλίας και αιτία απαξίωσης της πολιτικής.
Κλασική συμπτωματολογία που τη βλέπουμε τριγύρω μας είναι η άρνηση των αλαζόνων στην κριτική αντιπαράθεση. Ενεργούν χωρίς να λογοδοτούν, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι προέκυψαν στην εξουσία αυτοδίκαια και όχι ως εκπρόσωποι ενός ορισμένου σώματος, με το οποίο έχουν την ηθική και πολιτική υποχρέωση να συμπορεύονται.

Μοιάζει σαν να ακολουθούν έναν δικό τους δρόμο, παραμιλώντας μάλιστα νομίζοντας ότι είναι καβάλα σ’ άλογο. Ταυτόχρονα έχουν χτίσει μέσα τους την αυτοαθώωσή τους. Η συμπεριφορά τους είναι ο τρόπος επιβίωσης και συντήρησής τους σε ένα άγριο σύστημα και, παράλληλα, η άμυνά τους προς όσους τους επιβουλεύονται προσωπικά…

Η αλαζονική συμπεριφορά ξεδιπλώνεται σε όλες τις λεπτομέρειές της στις μικρές κοινωνίες. Εκεί, δηλαδή, που τον αλαζόνα τον συναντάς αυτοπροσώπως, στην πόλη που κατοικείς, στο χώρο εργασίας του – εάν έχει – όταν γίνεσαι ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας εκδήλωσης της αλαζονείας του, και όταν ακούς ιστορίες ανάλογων περιστατικών από τρίτους.

Στις μικρές πολιτικές κοινωνίες, ο αλαζόνας διακρίνεται γρήγορα και εύκολα. Σπάνια γίνονται λάθος κρίσεις. Τον έχεις απέναντί σου, να ορθώνεται με έπαρση, ψωροπερήφανα πάνω στο βάθρο της αλαζονείας, να βγάζει κραυγές ή σιωπή, ανάλογα με το συμφέρον του, και να ατενίζει με μια αυτάρεσκη διάθεση το κοντινό του μέλλον!

Τα συμπτώματα είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού και αδιαμφισβήτητα. Η θεραπευτική αγωγή μία: τακτική ανανέωση των ατόμων που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας. Και ας είμαστε ρεαλιστές, η συγκεκριμένη πολιτική “νόσος” είναι ανίατη. Ωστόσο, όσο πολιτικά ωριμότερο είναι ένα πολιτικό σώμα, τόσο πιο σύντομα σε διάρκεια είναι τα περιστατικά αλαζονείας!!!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

1 Σχόλιο
  1. Asynartitos λέει

    Ενδιαφέροντα όσα μας λέτε. Μόνο που αντί να κάνετε copy-paste από άρθρα και τοποθετήσεις άλλων παρουσιάζοντάς τα ως δικά σας αποφθέγματα ή διαπιστώσεις, θα ήταν προτιμότερο να μας λέγατε κάτι ολοκληρωτικά δικό σας. Ή τουλάχιστον να μας αναφέρατε από που και ποιον “δανειστήκατε” τις απόψεις σας. Αλλιώς, πρόκειται για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και τίποτα άλλο. Για του λόγου το αληθές, διαβάστε άρθρο της Αθηνάς Σπανάκη-Κοχιαδάκη με τίτλο “Η αλαζονεία της εξουσίας: ένα διαχρονικό πρόβλημα στην πολιτική” που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2017 στο neakriti.gr.
    Για τους αμφισβητούντες, ιδού και ο σύνδεσμος: https://www.neakriti.gr/article/editors-blogs/giorgos-sahinis-blog/1425284/i-alazoneia-tis-eksoysias-ena-diaxroniko-problima-stin-politiki/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.