Επιμελητήριο Τρικάλων: Επιστολή προς τους υπουργούς απέστειλε ο Βασίλης Γιαγιάκος για τον απεγκλωβισμό των εγγυητών

0 253

Επιστολή προς τους υπουργούς απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος για τον απεγκλωβισμό των εγγυητών.

Η επιστολή:

Προς:
Υπουργό Οικονομικών
Κο. Σταϊκούρα Χρήστο
Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Κο. Γεωργιάδη Άδωνι
Kοιν.:
Πρόεδρο Κ.Ε.Ε.Ε.
Κο. Μίχαλο Κωνσταντίνο

Κύριοι Υπουργοί,

Κατά τη διάρκεια της περιόδου που διανύουμε, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση ανακουφίζουν σε σημαντικό βαθμό την επιχειρηματικότητα αλλά και την κοινωνία ως σύνολο. Καλείστε να διαχειριστείτε μια πρωτόγνωρη για όλους κατάσταση και στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλετε για να αφουγκραστείτε και να επιλύσετε προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας, σας μεταφέρουμε τα κάτωθι σοβαρά ζητήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι επιχειρήσεις – μέλη μας που ατυχώς ενεπλάκησαν ως εγγυητές σε επιχειρηματικούς κινδύνους. Συνεπώς:

  1. Φυσικά πρόσωπα που έχουν εγκλωβιστεί ως εγγυητές / συνυπόχρεοι σε επιχειρηματικές απαιτήσεις, τη στιγμή μάλιστα που τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν το επέτρεπαν, ήταν μηδαμινά και με βεβαιότητα προδιαγράφονταν ότι δε θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις, αδυνατούν πλέον να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.  Κρίνουμε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η περίπτωση τους και να προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να είναι και πάλι σε θέση να αναπτυχθούν επαγγελματικά χωρίς να φέρουν τα οικονομικά βαρίδια του παρελθόντος. Μελλοντικά, αν και εφόσον η οικονομική τους κατάσταση το επιτρέπει, να αποπληρώσουν μέρος των υποχρεώσεων για τις οποίες εγγυήθηκαν.
  2. Οι ίδιοι εγγυητές των οποίων οι οφειλές υπερβαίνουν το πόσο των 130.000,00 €, δεν μπορούν να προστατέψουν την πρώτη και μοναδική κατοικία τους σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος. Κρίνουμε ότι θα πρέπει με νέα διορθωτική πράξη να δίδεται και σε αυτήν την κατηγορία των εγγυητών η δυνατότητα να προστατέψουν την κύρια κατοικία τους.
  3. Η καταχώρηση τους στον Τειρεσία για την εγγύηση που τους βαραίνει αποτελεί αναμφισβήτητα ένα επιπρόσθετο εμπόδιο, απαγορευτικό για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Κρίνουμε πως θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα διαγραφής τους.

 

Κύριοι Υπουργοί,

Παρακαλούμε όπως αξιολογήσετε τα ανωτέρω, μεριμνήστε και ενεργήσετε καθοριστικά υπέρ των εγγυητών αυτών.

Με εκτίμηση,

Βασίλης Γιαγιάκος

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.