2η Γιορτή Προβατίνας

Άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής στα Χάσια και συγκεκριμένα στην τοποθεσία «ΜΟΛΥΒΑΔΙΑ» του Δ.Δ. Σκεπαρίου, η Αυλαία της γιορτής προβατίνας. Την εκδήλωση οργάνωσε για δεύτερη χρονιά ο πολιτιστικός σύλλογος Σκεπαριωτών «οι Βρυσοπούλες» και στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονταν ομιλίες για το παρόν και μέλλον της κτηνοτροφίας, παραστάσεις καραγκιόζη, δρώμενα με διαγωνισμούς αρμέγματος, κουρέματος κλπ.

0 142

Άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής στα Χάσια και συγκεκριμένα στην τοποθεσία «ΜΟΛΥΒΑΔΙΑ» του Δ.Δ. Σκεπαρίου, η Αυλαία της γιορτής προβατίνας. Την εκδήλωση οργάνωσε για δεύτερη χρονιά ο πολιτιστικός σύλλογος Σκεπαριωτών «οι Βρυσοπούλες» και στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονταν ομιλίες για το παρόν και μέλλον της κτηνοτροφίας, παραστάσεις καραγκιόζη, δρώμενα με διαγωνισμούς αρμέγματος, κουρέματος κλπ.

Giorti_Provatinas_2008 015.jpgΆνοιξε το βράδυ της Παρασκευής στα Χάσια και συγκεκριμένα στην τοποθεσία «ΜΟΛΥΒΑΔΙΑ» του Δ.Δ. Σκεπαρίου, η Αυλαία της γιορτής προβατίνας.
Την εκδήλωση οργάνωσε για δεύτερη χρονιά ο πολιτιστικός σύλλογος Σκεπαριωτών «οι Βρυσοπούλες» και στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονταν ομιλίες για το παρόν και μέλλον της κτηνοτροφίας, παραστάσεις καραγκιόζη, μουσικές (λαϊκές, δημοτικές) βραδιές και παραδοσιακές δρώμενα με διαγωνισμούς αρμέγματος, κουρέματος κλπ.
Επίσης στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση παλαιών φωτογραφιών, αντικείμενα λαϊκού χαρακτήρα, ενώ στον χώρο υπήρχαν γαϊδουράκια για όσους επισκέπτες ήθελαν να κάνουν βόλτες.
Να πούμε ότι οι γυναίκες του συλλόγου και της περιοχής ετοίμασαν πίτες και τοπικά παραδοσιακά εδέσματα.
Λογότυπος της εκδήλωσης η φωτό μιας πανέμορφης προβατίνας που στο λαιμό της αντί για κουδούνι κρέμεται μια κόκκινη καρδούλα απορημένη λέει: «με αρμέγουν, με κουρεύουν, με τρώνε και επιτέλους με γιορτάζουν». Να σημειώσουμε ότι η πρωτοβουλία χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Θεσσαλίας και συγκεκριμένα από τον άξονα 2.
Οι εκδηλώσεις
Giorti_Provatinas_2008 031.jpg Οι εκδηλώσεις της Παρασκευής άνοιξαν με παράσταση Καραγκιόζη και συνεχίστηκαν με χαιρετισμούς και ομιλίες σε θέματα που αφορούν τους κτηνοτρόφους της περιοχής και έκλεισαν με μουσική λαϊκή βραδιά.
Χθες Σάββατο οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με παραδοσιακά δρώμενα όπως διαγωνισμός αρμέγματος – κουρέματος, παραδοσιακά φαγητά, επεξεργασία γάλακτος – μαλλιού, χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής μας και την συνοπτική παρουσίαση των παραδοσιακών δρώμενων.
Η γιορτή προβατίνας έκλεισε με δημοτική βραδιά προσφορά παραδοσιακού φαγητού (προβατίνα στο καζάνι).

Χαιρετισμοί – ομιλίες

Giorti_Provatinas_2008 045.jpg

Η πρόεδρος κ. Σουζάνα Πασχάλη

 

Τους καλεσμένους καλοσώρισε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαριωτών «ΟΙ ΒΡΥΣΟΠΟΥΛΕΣ» η οποία αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Συλλόγου και στην προσπάθεια ανάδειξης της γιορτής προβατίνας σε θεσμό.
Αναλυτική αναφορά στα προβλήματα της κτηνοτροφίας έκανε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων Ν. Τρικάλων κ. Δημ. Κότης, ο οποίος εκτός των άλλων υπογράμμισε ότι η άλλοτε ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας σήμερα βρίσκεται στη χειρότερή της θέση χωρίς ελπίδα και μέλλον.
Επίσης αναφέρθηκε στο ρόλο των καρτέλ, στις πρωτοβουλίες της ΕΑΣ Καλαμπάκας για την στήριξη του εισοδήματος και στην ανάγκη ενίσχυσης των συλλόγων.
«… δίνουμε καθημερινά μάχη σε αντίξοες συνθήκες για να κρατηθούν οι εναπομείναντες κτηνοτρόφοι στα χωριά. Παλεύουμε, διεκδικούμε και απαιτούμε τη στήριξη απ’ τον τελευταίο κτηνοτρόφο μέχρι και τον πρωθυπουργό…» τόνισε ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Χασίων Λευτ. Τσιάρας.
Στις προσπάθειες και πρωτοβουλίες του ΚΕΝΑΚΑΠ, στο πλαίσιο του ΟΠΑΑΧ για την στήριξη, προβολή και προώθηση τοπικών προϊόντων αλλά και της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας, αναφέρθηκε το στέλεχος του κέντρου Βάϊος Κουτής οι οποίος ανήγγειλε την δημιουργία δικτύου πολιτιστικών συλλόγων περιοχής Καλαμπάκας ως και τη σύσταση του φορέα.
Το χαιρετισμό του Νομάρχη και τη στήριξη της Ν.Α. στις πρωτοβουλίες του συλλόγου μετέφερε ο Νομ. Σύμβουλος Βασ. Μπούρας τονίζοντας ότι η παράδοση αποτελεί το ουσιαστικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής που θα πρέπει να αξιοποιηθεί.
Τέλος ο Δήμαρχος Χασίων κ. Κώστας Κωστούλας συνεχάρη την πρόεδρο και τη διοίκηση του συλλόγου «Οι βρυσοπούλες» για τις πρωτοβουλίες τονίζοντας ότι ο δήμος τις στηρίζει με θέρμη και ειλικρίνεια.
Τέλος αναφέρθηκε στη συνεργασία δήμου και κτηνοτροφικού συλλόγου Χασίων για την επίλυση προβλημάτων του κλάδου.
Ποιοι παραβρέθηκαν
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Χασίων Καλτσούδας Ανδρέας και Καλτσούδας Γιάννης, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Χαραλ. Ζούζουλας, ο δημοτικός σύμβουλος Αργύρης Κατσιούλας, οι πρόεδροι των Τ.Σ. Ασπροκκλησιάς και Σκεπαρίου, ο Γιώργος Τσιάκαλος, ο υπεύθυνος τουριστικού τμήματος του ΚΕΝΑΚΑΠ Λεων. Στεργίου κ.α.

 

Giorti_Provatinas_2008 040.jpg
Giorti_Provatinas_2008 034.jpg
Giorti_Provatinas_2008 063.jpg
ο κ. Βασίλης Μπούρας κατά τον χαιρετισμό του…
Giorti_Provatinas_2008 073.jpg
Giorti_Provatinas_2008 021.jpg
Giorti_Provatinas_2008 015.jpg
Giorti_Provatinas_2008 013.jpg

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.