Τσιόδρας: Εμβόλιο σε 12 μήνες, σε επιφυλακή για τα επόμενα δύο χρόνια

0 903
«Για τα εμβόλια η ανθρωπότητα είναι μακρυά ακόμη» σχολίασε ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας

 

Στα ερωτήματα των δημοσιογράφων σχετικά με τη δημιουργία εμβολίου για την καταπολέμηση του ιού απάντησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ημερήσια ενημέρωση για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον καθηγητή, εξετάζονται εκατοντάδες κλινικές μελέτες και θεραπευτικά σχήματα και μπορεί να έχουμε κάποια αποτελέσματα σε μερικές εβδομάδες.

Ο κ. Τσιόδρας παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο θα αργήσει και η οριστική εκρίζωση του νέου ιού θα γινόταν αν ταυτόχρονα κινούνταν (ο ιός) με την ίδια ταχύτητα σε όλες τις χώρες, ταυτόχρονα παίρναμε όλοι τα ίδια μέτρα και κατάφερναμε να έχουμε το παράδειγμα της Ελλάδας και να σβήσει η πορεία του ιού.  «Δεν γίνεται», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι αυτό που θα γίνει και ο τρόπος που θα «σβήσει» ο ιός θα είναι είτε το αποτελεσματικό εμβόλιο όταν θα έρθει και μέχρι τότε οι αποτελεσματικές θεραπείες θα βοηθούν να καταπολεμηθεί ο ιός καλύτερα και η επιβολή μέτρων, όταν αυτά απαιτούνται.

«Η κοινή προσπάθεια συνεχίζεται», τόνισε ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, o oποίος ανέφερε ότι γίνεται όλο και περισσότερο συζήτηση για θεραπευτικά σχήματα και εμβόλια. «Ελπίζουμε να έχουμε περισσότερα ενθαρρυντικά νέα τις επόμενες εβδομάδες για τα φάρμακα και τους επόμενους μήνες για τα εμβόλια. Φάρμακα που χρησιμοποιούνταν για άλλες ασθένειες, τώρα μελετώνται με στόχο τον κορονοϊό.

Περισσότερα από 70 εμβόλια είναι σε φάση ανάπτυξης αυτή τη στιγμή. Μόνο ένα από αυτά είναι σε φάση 2, δηλαδή δίνεται λόγω υποσχόμενων αρχικών ευρημάτων σε μεγαλύτερο πληθυσμό εθελοντών, με στόχο την ανίχνευση ανεπιθύμητων ενεργειών και της κατάλληλης δόσης. Για τα εμβόλια όμως η ανθρωπότητα είναι μακρυά ακόμη», είπε ο κ. Τσιόδρας ενώ σχολίασε ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ θα πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους 12 μήνες και να παραμένουμε σε επιφυλακή για τα επόμενα δύο χρόνια.

ethnos.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.