Τρίκαλα: Πρόταση διάσωσης-ανάταξης του Ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού

0 1.008

Πρόταση διάσωσης-ανάταξης του Ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού  από το Κέντρο Εκπαίδευσης Αθλητών Παλαίστρα στα Τρίκαλα.

Αρ. πρωτ.: 103 Τρίκαλα, 29/04/2020

Προς: Γραφείο Πρωθυπουργού Κοιν.:

1. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

  1. Υφυπουργό Αθλητισμού
  2. Κόμματα Ελληνικού Κοινοβουλίου
  3. Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού
  4. Εθνικές Ομοσπονδίες Αθλημάτων
  5. Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών
  6. Πρόεδρο ΚΕΔΕ
  7. Πρόεδρο ΕΝΠΕ
  8. Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: «Πρόταση διάσωσης-ανάταξης του Ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού »

Μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, λόγω του Κορωναιού, αναμένεται μια σειρά αλλαγών τόσο στο κοινωνικό όσο και το οικονομικό επίπεδο. Από αυτή τη θέση αναμφίβολα δεν είναι δυνατό να μην επηρεαστεί και ο αθλητισμός και ειδικότερα ο ερασιτεχνικός.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 8.500 αθλητικοί ερασιτεχνικοί σύλλογοι, σε όλα τα σπορ και απασχολούν αθλητές και αθλήτριες, ηλικίας από 5 έως 18 ετών. Αναλογιζόμενοι, ότι ο αριθμός των Ελλήνων μαθητών και μαθητριών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι περίπου 1.150.000 και ότι από αυτούς ένα μεγάλο ποσοστό που ξεπερνάει το 50% ασχολείται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αντιλαμβανόμαστε αμέσως και το μέγεθος της συμμετοχής τους σ’ αυτόν.

Ανάμεσά τους και σε πλειοψηφία παιδιά και οι οικογένειές τους, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση από το δικό τους ιδιαίτερα δύσκολο κοινωνικοοικονομικό πρίσμα.

Ο αριθμός αυτός σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μειώνοντας και μάλιστα από την πρώτη κιόλας περίοδο την δυνατότητα συμμετοχής τους στα αθλητικά σωματεία. Ο καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί το ντόμινο αρνητικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει.

Τα αθλητικά σωματεία θα καταστούν μη βιώσιμα, οι εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους και το πιο σημαντικό, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, μια θεμελιώδη βάση της κοινωνίας μας, θα κληθεί να διαχειριστεί την ανυπαρξία του. Η Ελληνική Κυβέρνηση και οι αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας μας θα πρέπει να προχωρήσουν σε ένα νέο σχεδιασμό με στόχο την διατήρηση και αν είναι δυνατόν την ανάκαμψη του.

Χρειάζεται πλάνο και συλλογική προσπάθεια αλλά και βοήθεια έτσι ώστε οι αθλητές, οι σύλλογοι και οι αθλητικές διαδικασίες να μπορέσουν και πάλι να είναι παραγωγικές.

Πιστεύουμε ότι σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούμε όλοι στο μείζον θέμα της απασχόλησης των παιδιών με την άσκηση και τον αθλητισμό και να συμβάλλουμε στην ισότιμη αντιμετώπιση και παροχή ευκαιριών.

Η ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό, και η ένταξή τους σε προγράμματα αθλητικών δραστηριοτήτων (μέσω των αθλητικών συλλόγων) προσφέρει μια ευκαιρία ψυχαγωγίας, διατήρησης ή βελτίωσης της υγείας τους, βελτίωση των αθλητικών δεξιοτήτων τους και ψυχολογικής ανάτασης. Ο αθλητισμός δεν απαιτεί κοινή μόρφωση, γλώσσα επικοινωνίας, θρησκεία ή πολιτισμικές συνήθειες και γι’ αυτό συνεισφέρει στην διπλή ένταξη και αυτών των ανθρώπων. Επίσης, η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για περαιτέρω ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο αποφεύγοντας τα κακώς κείμενα…

Θεωρούμε ότι αυτή τη χρονική στιγμή περισσότερο από ποτέ, εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας, συνεργαζόμενοι με την Ελληνική Κυβέρνηση που μας δίνει τη δυνατότητα της αμεσότητας της επαφής, πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και ενέργειες ώστε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ως εκ τούτου, προτείνουμε στην Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και στις Αθλητικές Ομοσπονδίες:

  • την δημιουργία voucher για τα αθλητικά σωματεία στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, με ειδική αθλητική αναγνώριση από τη ΓΓΑ
  • τα vouchers θα αφορούν αγόρια και κορίτσια 5- 18 ετών
  • τα vouchers θα είναι διάρκειας 11 μηνών
  • η αξία του voucher θα είναι 660€ (καλύπτοντας έτσι τις οικονομικές ανάγκες των συλλόγων όπως μισθοδοσία προπονητών, ασφάλιση, ενοίκια, πάγια έξοδα, συνδρομές σε ομοσπονδίες και αγώνες, κτλ)
  • την εποπτεία τους από την ΕΕΤΑΑ
  • οι προδιαγραφές θα είναι όμοιες με αυτές που ισχύουν στην ΕΕΤΑΑ:
    1. προσλήψεις πτυχιούχων ΚΦΑ και προπονητών με άδεια άσκησης επαγγέλματος
    2. αναλογίες αθλητών ανά προπονητή
    3. προδιαγραφές προπονητηρίων
    4. κτλ
  • συνεργασία και εποπτεία από τις οικείες Ομοσπονδίες των αθλημάτων και της ΓΓΑ

Συνοπτικά με τις παραπάνω ενέργειες η Ελληνική Κυβέρνηση, θα συμβάλλει:

    1. στην τόνωση της παραμονής και της εισροής νέων παιδιών στον Ελληνικό Ερασιτεχνικό Αθλητισμό, αλλά και στην πρόωρη αποχώρησή τους
    2. στην ανεργία των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής και των προπονητών αθλημάτων
    3. στην ανεργία άλλου προσωπικού σχετιζόμενου με τη λειτουργία των συλλόγων, όπως υπάλληλοι καθαριότητας, γραμματεία, κτλ
    4. στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγή
    5. στην υποβοήθηση του έργου των Εθνική Ομοσπονδιών

Πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση αποτελεί ένα ρεαλιστικό δίχτυ προστασίας, έτσι ώστε η χώρα μας να προλάβει τις δυσάρεστες εξελίξεις που έρχονται για τον Ελληνικό Ερασιτεχνικό Αθλητισμό και για να συνεχίσει η πατρίδα μας να εκπροσωπείται στο παγκόσμιο στερέωμα, μεταδίδοντας την αθλητική ιδέα. Ελπίζουμε ότι θα ακούσετε τον προβληματισμό μας και θα μελετήσετε την πρότασή μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για την οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί η υποβολή.

Ο Διευθυντής Νικ. Τσιακάρας

Οι εταίροι: Ιωάννης Λιάγγας – Γιάννης Τζίκας

 

Κέντρο Εκπαίδευσης Αθλητών Παλαίστρα

Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr