Προϋποθέσεις για να γίνει η Ελλάδα ασφαλής Τουριστικός Προορισμός

0 694

Η πανδημία ανέτρεψε όλα τα δεδομένα της καθημερινότητάς μας. Όλες τις προβλέψεις για τη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και την εργασία – απασχόληση – ανάπτυξη, όλους τους σχεδιασμούς για το μέλλον, όλες τις επιλογές ακόμη και για την ψυχαγωγία – τις διακοπές – τα ταξίδια…

Είναι πασίγνωστο ότι στα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας ο τουρισμός κατέχει δεσπόζουσα θέση.

Με μεγάλη χαρά ακούμε, διαβάζουμε, ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα πολύ δελεαστικό και ασφαλή τουριστικό προορισμό, σε σύγκριση με τα υγειονομικά δεδομένα σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Αυτό όμως απαιτεί και την αντίστοιχη επικέντρωση, την αντίστοιχη ετοιμότητα – προετοιμασία – οργάνωση. Απαιτεί σχέδιο – μέτρα – προϋποθέσεις…

Δυστυχώς η ευρωπαϊκή παρέμβαση για τον τουρισμό δεν συμβάλλει στην εξασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων. Στη συνέντευξη τύπου που έκαναν την 13/5/ οι συναρμόδιοι Επίτροποι της ΕΕ (η Δανέζα Μαγκρέτ Βεστάγκερ, η Σουηδέζα Ίλβα Γιόχανσον, η Κύπρια Στέλλα Κυριακίδου, η Ρουμάνα Αντίνα Βαλεάν και ο Γάλλος Τιερί Μπρετόν ) για να παρουσιάσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν για τη διάσωση της φετινής τουριστικής περιόδου από τα πλήγματα της πανδημίας, δεν υπήρξαν σαφείς επιλογές που να ενισχύουν τη χώρα μας στο σχεδιασμό για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ελκυστικό τουριστικό προορισμό τη φετινή περίοδο. Στην ουσία, οι συστάσεις των Επιτρόπων για το άνοιγμα των συνόρων, τη καραντίνα, τα δικαιώματα των καταναλωτών, τις αεροπορικές πτήσεις, τα τεστ, το υγειονομικό διαβατήριο… ανέθεταν σε κάθε κράτος – μέλος της ΕΕ να κάνει τον δικό του σχεδιασμό με διακρατικές συμφωνίες.

Το ζήτημα λοιπόν είναι η ποιότητα και αποτελεσματικότητα του εθνικού σχεδιασμού που να τεκμηριώνει ότι η Ελλάδα είναι και φέτος ασφαλής τουριστικός προορισμός. Πρόσφατα, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ ζήτησε να πληροφορηθεί από τον Υπουργό Υγείας τα μέτρα που λαμβάνονται για να αποδείξουν ότι η Ελλάδα έχει θωρακισμένο το σύστημα υγείας της από τα πλήγματα του κορονοϊού. Ο κ. Κικίλιας έδωσε διαβεβαιώσεις. Δεν γνωρίζουμε πόσο πειστικές ήταν για τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία και τους ενδιαφερόμενους Αμερικανούς τουρίστες. Όμως, η λήψη μέτρων που να πείθει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλιστικός τουριστικός προορισμός και στα Νησιά της και στον πανέμορφο ορεινό όγκο και στους αρχαιολογικούς χώρους – στις περιοχές κοντά στα ιστορικά Μνημεία του πανάρχαιου πολιτισμού της… είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα που δεν αφορά μόνον τη Κυβέρνηση. Αφορά ένα πολύ συγκεκριμένο εθνικό σχεδιασμό που να πείθει αρχικά και τους Έλληνες πολίτες ότι η χώρα τους είναι υγειονομικά θωρακισμένη.

Η Κυβέρνηση εξυμνεί το ΕΣΥ και τους λειτουργούς του για τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης αντιμετώπισης της πανδημίας. Συνολικό σχέδιο όμως για την ποιοτική και αποτελεσματική οργάνωση του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα και ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς που απλώνονται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, ΔΕΝ ΕΧΕΙ.

Το εθνικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει την ετοιμότητα των Νοσοκομείων, των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των ΜΕΘ, του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων, των ΤΟΜΥ, των Κινητών Μονάδων, των υπηρεσιών δημόσιας υγείας… για κλινικό έλεγχο – εργαστηριακές εξετάσεις – θεραπευτική αγωγή που να παρέχουν ασφάλεια στα προβλήματα υγείας που καλούνται να αντιμετωπίσουν  χρονίως πάσχοντες, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικοί… όχι μόνον στα μεγάλα Νησιά, αλλά και στα μικρά Νησιά, στις δυσπρόσιτες περιοχές, που υποδέχονται κάθε μορφής τουρισμό : φυσιολατρικό, περιηγητικό, ορειβατικό, θρησκευτικό…

Εδώ λοιπόν είναι το πρόβλημα, που κυρίως αφορά το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ και τη συνεργασία του με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και τους ιδιώτες γιατρούς.

Το πολιτικό σύστημα της χώρας, η Αυτοδιοίκηση, οι Κοινωνικοί Φορείς, οι επαγγελματίες του τουρισμού, πρέπει να ανταποκριθούν στη πρόκληση ενός πολύ μεγάλου εθνικού στόχου. Τη προβολή της Ελλάδας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού με υγειονομική θωράκιση, υγιεινά τρόφιμα, ποιοτικές υπηρεσίες.

Για να ανταποκριθούμε στον στόχο αυτό χρειάζεται να επικεντρώσουμε και στα κίνητρα (οικονομικά, επιστημονικά, φορολογικά, μονιμότητας, εφημέρευσης, εξέλιξης, στέγασης, μετακίνησης… ), που πρέπει να δοθούν       “ στους ήρωες του ΕΣΥ” προκειμένου να συνεχίσουν να το υπηρετούν με αυτοθυσία ή να θελήσουν να το στελεχώσουν εκεί που είναι άγονες περιοχές, άγονοι διαγωνισμοί, άγονες ειδικότητες.

Τα ζητήματα είναι πολύ σοβαρά, απαιτούν κινητοποίηση πόρων, απαιτούν προτεραιότητα στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Αυτή τη σοβαρή συζήτηση για τις προϋποθέσεις να γίνει η Ελλάδα ελκυστικός και ασφαλής τουριστικός προορισμός, οφείλουμε να την κάνουμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr