Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων « Η Άνοιξη » – Για τρίτη φορά καταστρέφονται οι αγρότες από το χαλάζι

0 300

Για Τρίτη φόρα μέσα στον ίδιο μήνα οι αγρότες του νομού είδαν οι κόποι τους και οι σοδειά τους να πάει χαμένη.

Με χτυπήματα στην πλάτη και με λόγια συμπόνιας δεν λύνονται τα προβλήματα
Μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές δημιούργησε η χαλαζόπτωση των προηγούμενων ημερών η οποία σε συνδυασμό με τις αντιλαικές πολιτικές της ΚΑΠ της ΕΕ ,οδηγούν πολλούς αγρότες στον αφανισμό.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία στις τοπικές κοινότητες Λόγγου, Αγ. Κυριακής, Γλίνους, Μεγ. Καλυβίων και Φανερωμένης, το σύνολο των χαλαζόπληκτων καλλιεργειών εκτιμάται στα 8.800 στρέμματα και στις τοπικές κοινότητες Βασιλικής, Μεγάρχης και Μικρού Κεφαλόβρυσου προκλήθηκαν ζημιές σε σύνολο 5.500 στρεμμάτων καλλιεργειών.

Οι καταστροφές αφορούν καλλιέργειες με βαμβάκι, μηδική, αραβόσιτο, πεπονοειδή, αμπέλια, κηπευτικά, αχλάδια, καπνά και δενδρώδεις (ροδάκινα – ακτινίδια).

Για μια ακόμη φορά και με αφορμή αυτό το γεγονός, αναδείχνεται η αναγκαιότητα του αιτήματός μας για αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% το κεφάλαιο και την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Με πρόσληψη του απαραίτητου εργατικού δυναμικού ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του σε όλη την χώρα.

Ζητάμε:

Να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών ώστε να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς στο 100% της ζημιάς.

Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Δημιουργία εναέριων και επίγειων αντιχαλαζικών μέτρων προστασίας για να μην έχουμε πάλι αυτές τις καταστροφικές συνέπειες

Να παγώσουν υποχρεώσεις των πληγέντων προς Δημόσιο , τράπεζες , ΟΓΑ , να εξαιρεθούν από χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ κτλ

Καλούμε τους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιές, συσπειρωμένοι στην ΟΑΣΤ «Η ΆΝΟΙΞΗ» και τους Αγροτικούς Συλλόγους της, αλλά και γενικότερα τους αγρότες της περιοχής να συμμετέχουν στις 28 Ιούνη στην Πανθεσσαλική Κινητοποίηση στις 11 πμ στον ΕΛΓΑ , ΟΓΑ , ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.