Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Νομού Τρικάλων

0 8.168

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Νομού Τρικάλων ξεκίνησε ως βάση ετοιμότητας το 1995 αποτελούμενη από έμπειρους ορειβάτες του νομού.

Από το 2005 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου, ενταγμένο στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και συμμετέχει ενεργά στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, καθώς και στα Τοπικά Συντονιστικά Όργανα των Δήμων της Περ. Ενότ. Τρικάλων.

Η Ε.Ο.Δ. Ν. Τρικάλων αποτελείται από εθελοντές διασώστες με αγάπη για το βουνό και τις υπαίθριες δραστηριότητες, οι οποίοι συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης κατά κανόνα σε ορεινό πεδίο. Οι κύριες περιοχές ευθύνης είναι η Νότια Πίνδος, τα Άγραφα και τα Μετέωρα, ενώ πολλές φορές χρειάστηκε να επιχειρήσουν και σε περιοχές εκτός Νομού Τρικάλων. ( Όλυμπος, Τύμφη, Σμόλικας, Όρθυς κλπ.).

Τα μέλη της ομάδας είναι ορειβάτες ανεξαρτήτου επαγγελματικής ιδιότητας από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Τρικάλων, οι οποίοι απέκτησαν ολοκληρωμένες γνώσεις στον τομέα της έρευνας και διάσωσης μέσα από μια σειρά εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και μεγάλη εμπειρία με τη συμμετοχή τους σε πολυάριθμες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εντός και εκτός του νομού.

Η Ε.Ο.Δ. Ν. Τρικάλων με πόρους που προέρχονται από μικρές και μεγαλύτερες δωρεές ιδιωτών, αλλά και από τις συνδρομές των μελών της (δεν εισπράττει κρατικές επιχορηγήσεις), έχει καταφέρει και διαθέτει εξειδικευμένο εξοπλισμό για επιχειρήσεις σε ορεινό πεδίο, καθώς και πλήρη ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα της ομάδας ενισχύετε από την παρουσία γιατρού.

Τα τελευταία χρόνια στο δυναμικό της ομάδας έχει προστεθεί και ένας σκύλος, γερμανικός ποιμενικός, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα κατά την διάρκεια της επιχείρησης έρευνας αγνοουμένου.

Ο συγκεκριμένος σκύλος είναι εκπαιδευμένος στην έρευνα και διάσωση με την μέθοδο του Air Scenting (o πλέον ενδεδειγμένος και αποτελεσματικός τρόπος έρευνας). O σκύλος με την μύτη όχι στο έδαφος αλλά ψηλότερα ακολουθεί την μυρωδιά των κυττάρων του θύματος που παρασέρνονται από τον αέρα σχηματίζοντας ένα κώνο μυρωδιάς. Χρησιμοποιώντας την όσφρησή του, προσπαθεί να βρει το “θύμα” και όταν αυτό συμβεί, να ενημερώσει τον χειριστή του.

Ο ρόλος του σκύλου είναι να ενισχύσει την προσπάθεια των διασωστών σε πεδία έρευνας, όπως είναι τα ερείπια και οι ανοικτές περιοχές μικρού, μέσου και μεγάλου υψομέτρου.

Συνεπικουρώντας την προσπάθεια των τοπικών κρατικών φορέων, τα μέλη της ομάδας έχουν συμμετάσχει σε πολλές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνανθρώπων μας, έχουν δηλώσει δυναμικό παρών κατά την διάρκεια των αντιπυρικών περιόδων και κατά την αντιμετώπιση μαζικών καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα, επιδεικνύοντας επαγγελματισμό, και με γνώμονα πάντα τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Παράλληλα με όλα αυτά, και με την παρουσία πιστοποιημένων εκπαιδευτών – μελών, διοργανώνει σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια και ενημερωτικές παρουσιάσεις, με στόχο την αισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση πολιτών.

Για όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει ή να γνωρίσει από κοντά την δράση της Ε.Ο.Δ. Ν. Τρικάλων, τα γραφεία της ομάδας λειτουργούν κάθε Τετάρτη μετά τις 8:30 μμ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :
Βασ. Τσιτσάνη 48 (πρώην στρατόπεδο Παπαστάθη),
Τ.Κ. 42100, Τρίκαλα
ΤΗΛΕΦΩΝΟ – ΦΑΞ : 24310-35222

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΑΝΑΓΚΗΣ:
6972603585 Ξάνθη Σοφία
6939004490 Ντόβας Βασίλης
6937490713 Σακοράφας Μιχαήλ

Ε-mail : info@eodtrikalon.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr