Γιάννης Μπουτίνας: Διευκρινιστικές ερωτήσεις για τα πρωτόκολλα υγείας

0 230

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού της Πέμπτης 04/06/2020 ,μέσω τηλεδιάσκεψης ,παρουσία όλων των Αντιπεριφερειαρχών ή Εντεταλμένων Συμβούλων Τουρισμού των Περιφερειών της χώρας και του Υπουργού Τουρισμού κ. Θεοχάρη , αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου συζητήθηκαν διευκρινιστικές οδηγίες πάνω στα πρωτόκολλα υγείας που αφορούν τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας  και αναφέρθηκε ότι μέχρι 15/06 θα έχουν ολοκληρωθεί με τα πρωτόκολλα  για τα hostels και για τους χώρους συνεδρίων.

Μετά την παραλαβή των ερωτημάτων από τους φορείς του τουρισμού της Θεσσαλίας  ο κ. Μπουτίνας , Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας τα συζήτησε με την ηγεσία του Υπουργείου και παραθέτει  τις διευκρινίσεις στα πρωτόκολλα υγείας . 

 

 • – Για την  εκπαίδευση κατάρτιση των επαγγελματιών και εργαζομένων των τουριστικών επιχειρήσεων  (πιστοποίηση) αν θα υπάρχει κάποια πλατφόρμα ή αν θα πρέπει να αποτανθεί σε κάποιο ΚΕΚ ο κάθε ενδιαφερόμενος ??? 

 

Απάντηση :  Διευκρινίζεται στην τελευταία ΚΥΑ. Τα κύρια τουριστικά καταλύματα(ξενοδοχεία) μπορούν να πάρουν από το ΞΕΕ την πιστοποίηση και το σήμα health first , ενώ τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα (ενοικ.  δωμάτια) μπορούν από 09/06 να μπαίνουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουρισμού  και να κάνουν την εκπαίδευση και πιστοποίηση . Αυτή η παραπάνω πιστοποίηση είναι η απαραίτητη βασική , εξετάζουμε σαν Περιφέρεια με τους φορείς την περίπτωση για επιπλέον προαιρετική εκπαίδευση εργαζομένων και επιχειρηματιών . Σημειώνεται δε ότι η βασική εκπαίδευση /πιστοποίηση είναι δωρεάν .

 1. – Να υπάρχει συνεχής ενημέρωση , με ποιες χώρες υπογράψαμε διακρατικές συμφωνίες

Απάντηση : σε τακτά διαστήματα θα αποστέλλεται στους αρμόδιους φορείς (Ενώσεις Ξενοδόχων κτλ ) η επικαιροποιημένη λίστα του EASA (European Union Aviation Safety Agency) με τις χώρες που άρουν τα περιοριστικά μέτρακαι τις οδηγίες που έχουν ..

 1. Στα νησιά που δεν υπάρχουν ιδιώτες γιατροί ή στο Κέντρο Υγείας τους  δεν έχει μόνιμο επιμελητή, με ποιο γιατρό θα κάνουν συμβάσεις τα καταλύματα? μπορούν να εντάξουν τον γιατρό του αγροτικού ιατρείου της περιοχής και υπό ποιες προϋποθέσεις? Τις αμοιβές του γιατρού τις  πληρώνει η επιχείρηση ?

Απάντηση : όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης ιατρού για σύμβαση –εξετάζεται η περίπτωση κάλυψης από το Κ.Υ. από το Υπουργείο  ) αλλά επίσης θα μπορεί η επιχείρηση να κάνει σύμβαση με ιατρό μέσω συστήματος τηλειατρικής .Την αμοιβή του ιατρού την καλύπτει η επιχείρηση .

 1. Διευκρινίσεις για το μπουφέ των πρωινών και με ποιες προϋποθέσεις

Απάντηση : Διευκρινίζεται στην ΚΥΑ πρωτοκόλλων (επισυνάπτεται)

 1. Τι θα συμβεί σε περίπτωση ανιχνεύσεως κρούσματος covid – 19?Μέχρι να γνωστοποιηθεί η μοριακή εξέταση θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος, που θα παραμένει ο επισκέπτης;

Απάντηση : Διευκρινίζεται στην ΚΥΑ πρωτοκόλλων (επισυνάπτεται)

 1. Ακούγεται ότι σε κάθε νησί θα υφίσταται και ξενοδοχείο καραντίνας. Πότε και ποιος θα καθορίσει το ξενοδοχείο αυτό και ποιος θα καταβάλλει τις σχετικές δαπάνες;

Απάντηση : Αναμένεται αποστολή των καταστάσεων των αναγκών για ξενοδοχεία καραντίνας . Αυτά θα συμβασιοποιηθούν με το Υπουργείο (ενδεικτική τιμή 10 ευρώ ανά ημέρα standby και 30 ευρώ ανά ημέρα διαμονής). Σε συνεννόηση Περιφέρειας με Ένωση Ξενοδόχων και εκδήλωση ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις θα αποσταλούν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις στο Υπουργείο .  

 1. Για την απολύμανση του δωματίου, αφού αναχωρήσει ο  επισκέπτης, αρκεί η γενική εκπαίδευση του προσωπικού ή θα απαιτηθεί εξειδικευμένη εκπαίδευση μετά από προηγούμενο σεμινάριο και σχετική πιστοποίηση;

Απάντηση : Διευκρινίζεται στην ΚΥΑ πρωτοκόλλων (επισυνάπτεται)

 1. Για το ζήτημα της αστικής ευθύνης ξενοδοχείου θα γίνει πρόσθετη πράξη με κάποια χρέωση .Αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με δήλωση παραιτήσεως εκ των προτέρων από τον πελάτη που θα διαλαμβάνεται σε ειδικό έντυπο το οποίο θα υπογράφεται από τον τελευταίο κατά την άφιξη;

Απάντηση : Εξετάζεται από τη νομική υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού

 1. Υπάρχουν καταλύματα με επιπλωμένα διαμερίσματα κάτω των 50, αλλά επειδή είχαν αδειοδοτηθεί παλαιότερα από τον ΕΟΤ, στην άδειά τους αναγράφεται μεγαλύτερος αριθμός των 50 δωματίων. Για τα ως άνω καταλύματα , θα υπαχθούν και αυτά στο σχέδιο δράσεως για τα ξενοδοχεία άνω των 50 δωματίων?

Απάντηση : Εξετάζεται από τη νομική υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού  

 1. Κοινωνικός τουρισμός , να εξετασθεί ο περιορισμός ή η άρση  της εντοπιότητας

Απάντηση : Δεν είναι αρμόδιο το υπουργείο τουρισμού , τέθηκε ως αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο και στον ΟΑΕΔ.

 1. Διόρθωση του νέου νόμου για τις πισίνες    έως 1,50 βάθος όσον      αφορά τα μικρά τουριστικά καταλύματα να μην χρειάζεται    ναυαγοσώστης και να λειτουργεί όπως παλαιότερα

Απάντηση : Έχει διορθωθεί ήδη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.