Ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών Μετέωρα για Όλους

2 1,129

Ως Κίνηση Πολιτών που εδώ και κάποια χρόνια παρακολουθούμε τις, εν κρυπτώ συνήθως, εξελίξεις που έρχονται «ουρανοκατέβατες» για τον κοινό και πολύτιμο τόπο μας, τα Μετέωρα, οφείλουμε να τοποθετηθούμε, με ανοικτό και ξεκάθαρο τρόπο, σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του δημάρχου κ. Αλέκου με την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη.
Η συνάντηση αυτή έρχεται ως επακόλουθο της επίσκεψης της υπουργού στη περιοχή μας, στα πλαίσια του Ευρωπαικού Forum Ανάπτυξης, πριν τέσσερις περίπου μήνες, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε: “Το διαχειριστικό σχέδιο των Μετεώρων βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν δε ήδη ολοκληρωθεί η αναλυτική αρχαιολογική τεκμηρίωση και η καταγραφή του ιστορικού εργασιών, μελετών και επεμβάσεων. Μετά την ολοκλήρωσή του θα είμαστε σε θέση να προβούμε στις οριστικές μας επιλογές βασιζόμενοι σε αξιόπιστα και ασφαλή στοιχεία και αφού προηγηθεί διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη”.
Και ενώ μπορούμε να έχουμε μία πικρή πρόγευση για τη στρατηγική που έχει επιλέξει να ακολουθήσει η κ. Μενδώνη για το θέμα των Μετεώρων (ας μη ξεχνάμε πως βρισκόταν στη θέση της Γενικού Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ.Α το 2014, περίοδο που επιχειρήθηκαν να επιβληθούν οι σκληρότερες απαγορεύσεις στα Μετέωρα), η ουσία της τοποθέτησης μας δεν αφορά τη στάση της υπουργού αλλά τη στάση και την ατζέντα του δημάρχου, ο οποίος, πολλές φορές από το 2017, έχει ταχθεί κατά του Προεδρικού Διατάγματος, υπέρ της νομιμότητας, υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ πολιτών και μοναστικής κοινότητας και ασφαλώς υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου. Είναι πασιφανές λοιπόν, ότι οι δημότες των Μετεώρων αναμένουν κατά τη σημερινή συνάντηση από το δήμαρχο μας, κ. Αλέκο, τα εξής:
Να απαιτήσει πλήρες αντίγραφο του πορίσματος των αυτοψιών του αρχαιολογικού χώρου των Μετεώρων από την εξειδικευμένη ομάδα εργασίας επιστημόνων του ΥΠ.ΠΟ.Α που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2017 και ολοκληρώθηκε το χειμώνα του 2018-19.
Να ενημερώσει για το μείζων θέμα της αδόμητης ζώνης που ταλανίζει για δεκαετίες την Καλαμπάκα και που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τόπου μας. Να καταθέσει την στρατηγική της σημερινής δημοτικής αρχής ως προς την οριστική επίλυση του.
Να ενημερώσει για το μείζων θέμα των δηλώσεων Κτηματολογίου που αφορούν τον αρχαιολογικό χώρο των Μετεώρων. Να καταθέσει τις όποιες διορθωτικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η σημερινή δημοτική αρχή για να διασφαλίσει την ακεραιότητα και τον δημόσιο χαρακτήρα του χώρου. Να συζητήσει με την υπουργό για τα αναρίθμητα προβλήματα που θα προκύψουν από την πιθανή ιδιωτικοποίηση των Μετεώρων και της εφαρμογής του όποιου διαχειριστικού σχεδίου έχει να προτείνει η κ. Μενδώνη.
Να συζητήσει για την εξέλιξη και το στάδιο των όποιων διαδικασιών και εισαγγελικών παρεμβάσεων προς όλους τους εμπλεκόμενους, που έχουν προκύψει έπειτα από το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη που δημοσιοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2019 με θέμα «Πολιτιστική και περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής των Μετεώρων» και που επιβεβαιώνει μεγάλο αριθμό παραβάσεων και αυθαιρεσιών εντός του αρχαιολογικού χώρου. Να ενημερωθεί σχετικά με τις ενέργειες της υπουργού που στοχεύουν στην παύση όλων αυτών των ενεργειών που υποβαθμίζουν το Μνημείο.
Ασφαλώς για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, οι πολίτες του δήμου μας, μετά το πέρας της κρίσιμης αυτής συνάντησης με την υπουργό, αναμένουν από τον κ. Δήμαρχο ολοκληρωμένη ενημέρωση με όρους πλήρους διαφάνειας ώστε να μη επαναληφθούν όλες εκείνες οι ατασθαλίες που προέκυψαν έπειτα από τις παράτυπες και ειδεχθείς ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής που τόσο ταλαιπώρησαν την πόλη μας, δίχασαν τους ανθρώπους της και περιέπλεξαν ακόμη περισσότερο το επίπονο ζήτημα των Μετεώρων.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

  1. Μαύρη Τουλίπα λέει

    Αυτό που κυρίως χρειαζόμαστε σήμερα δεν είναι να πανηγυρίσουμε με την συνάντηση του δημάρχου με την υπουργό. Κακά τα ψέματα τίποτα δεν θα καταφέρει, για να μην πω ούτε καν θα θίξει το θέμα. Πρόκειται επικοινωνιακό τακτικισμό «πολιτικού θεάτρου», με σκοπό τον εντυπωσιασμό του κοινού.

  2. ΣΠΎΡΟΣ λέει

    ΤΙ ΈΧΕΙΣ ΓΙΆΝΝΗ ΜΟΥ? ΟΤΙ ΕΙΧΑ ΠΆΝΤΑ!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.