Άνοιγμα σχολείων: Με αντισηπτικά κι ένα μαθητή ανά θρανίο

0 960

Τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων; Αυτό είναι ένα από τα πολλά ερωτήματα που απασχολούν τους Έλληνες τώρα που μετράμε αντίστροφα για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα το ζήτημα αυτό έχει εξελιχθεί σε γρίφο για την κυβέρνηση, ενώ φαίνεται να έχει διχάσει την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Λίγες ώρες πριν από το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, πληροφορίες αναφέρουν πως τελική απόφαση του πρωθυπουργού είναι το άνοιγμα όλων των σχολείων σε δύο φάσεις έως το τέλος Μαΐου.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός είχε αλεπάλληλες συσκέψεις με τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας, αλλά και τον Σωτήρη Τσιόδρα. Σε αυτές εξετάστηκαν όλα τα σενάρια για τις πιθανές ημερομηνίες και τα μέτρα επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει πάρει την τελική του απόφαση.

Έτσι στις 11 Μαΐου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου και λίγο αργότερα, στα τέλη του μήνα, ενδεχομένως και στις 25 Μαΐου θα επιστρέψουν στα θρανία όλοι οι μαθητές, περιλαμβανομένων των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων.

Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική πορεία στη χώρα μας. Αν όλα πάνε καλά τα μαθήματα για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου θα σταματήσουν στα τέλη Μαΐου. Όσον αφορά στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία ενδέχεται να υπάρξει μια μικρή παράταση του σχολικού έτους έως τις 26 Ιουνίου.

Η ίδια η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο Open ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι αν υπάρξει παράταση της σχολικής χρονιάς να μην φτάσει πέραν του τέλους Ιουνίου. Μάλιστα όπως είπε, πιθανόν η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά όχι για όλες τις βαθμίδες.

Αυτό που έχει γίνει σαφές στις συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του είναι πως οι επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα μελετήσουν προσεκτικά την επίπτωση της επαναλειτουργίας των Γυμνασίων και Λυκείων στην πορεία της πανδημίας και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, μόνο ότε θα επιτρέψουν το άνοιγμα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων.

Όταν οι μαθητές επιστρέψουν στα σχολεία, η πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουν θα είναι διαφορετική. Στις τάξεις θα υπάρχουν αντισηπτικά για να καθαρίζουν τα χέρια τους οι μαθητές, ενώ πιθανότατα θα υπάρχει ένας μαθητής ανά θρανίο.

Επίσης είναι πολύ πιθανόν να μην πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς, σενάριο που άφησε ανοιχτό το Σαββατοκύριακο με δηλώσεις της η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Στην ίδια κατεύθυνση «δείχνουν» και ομοσπονδίες εκπαιδευτικών όπως η ΟΛΜΕ.

Όσον αφορά τέλος για το τι θα γίνει σε περίπτωση που οι γονείς επιλέξουν να μη στείλουν τα παιδιά τους στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, φοβούμενοι κάποιο κρούσμα κορωνοϊού, έχει συζητηθεί στην κυβέρνηση να μη μετρήσουν οι απουσίες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr