Χορός Ρίχτερ

Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες, εγκλωβισμοί, καθώς και εκτεταμένες υλικές ζημιές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό πρωτοφανούς έντασης και διάρκειας που έπληξε τη νοτιοδυτική Ελλάδα και κυρίως τους νομούς Ηλείας και Αχαΐας. Ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή της Ανδραβίδας, σημειώθηκε στις 3.25 το μεσημέρι της Κυριακής και σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

0 185

Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες, εγκλωβισμοί, καθώς και εκτεταμένες υλικές ζημιές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό πρωτοφανούς έντασης και διάρκειας που έπληξε τη νοτιοδυτική Ελλάδα και κυρίως τους νομούς Ηλείας και Αχαΐας. Ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή της Ανδραβίδας, σημειώθηκε στις 3.25 το μεσημέρι της Κυριακής και σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες, εγκλωβισμοί, καθώς και εκτεταμένες υλικές ζημιές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό πρωτοφανούς έντασης και διάρκειας που έπληξε τη νοτιοδυτική Ελλάδα και κυρίως τους νομούς Ηλείας και Αχαΐας. Ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή της Ανδραβίδας, σημειώθηκε στις 3.25 το μεσημέρι της Κυριακής και σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το χαμηλό εστιακό βάθος της δόνησης (10 χλμ) είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, έως και τη βόρεια Ελλάδα, ενώ ήδη έχει σημειωθεί πλήθος μετασεισμών, με τον ισχυρότερο να έχει καταγραφεί στις 3.45 το μεσημέρι με μέγεθος 4,7 Ρίχτερ. Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός και η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τη μετασεισμική ακολουθία, συνιστώντας στους κατοίκους ψυχραιμία.

Σε πανικό οι κάτοικοι

 

Η σεισμική δόνηση αναστάτωσε τους κατοίκους της Πελοποννήσου, που σε πολλές περιοχές αναμένεται να διανυκτερεύσουν έξω από τα σπίτια τους, σε υπαίθριους χώρους ή ξενοδοχεία. Από τα στοιχεία της Πυροσβεστικής προκύπτει ότι οι νομοί που δέχτηκαν το ισχυρότερο χτύπημα του Εγκέλαδου είναι η Αχαΐα και η Ηλεία, και συγκεκριμένα στην βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, στην Αμαλιάδα, στα Λεχαινά, στον Πύργο και στο Βαρθολομιό.

Στην Κάτω Αχαγιά , ένας 55χρονος βρήκε το θάνατο όταν κατέρρευσε η στέγη του σπιτιού του, ενώ αργότερα μία ογδοντάχρονη που τραυματίστηκε, εξέπνευσε από ανακοπή καρδιάς κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο. Στην περιοχή, σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότερα από 15 σπίτια έχουν καταρρεύσει και πολλά ακόμα έχουν υποστεί βαθιές ρωγμές και σημαντικές ζημιές.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από άνδρες της ΕΜΑΚ ο απεγκλωβισμός ενός εννιάχρονου κοριτσιού στο χωριό Φώσταινα, όπου έχουν αναφερθεί καταρρεύσεις σπιτιών, καθώς και μιας τριμελούς οικογένειας αλλοδαπών στο Βαρθολομιό.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, από τον ισχυρό σεισμό, αρκετά σπίτια, τα περισσότερα εγκαταλειμμένα, κατέρρευσαν στην περιοχή από την Πάτρα έως τον Πύργο. Αρκετά άτομα απεγκλωβίστηκαν από ασανσέρ και πέντε από σπίτια όπου είχαν φρακάρει οι πόρτες.

Οι περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί οι μεγαλύτερες ζημιές βρίσκονται στους Δήμους Αχαΐας και Ηλείας, της Γαστούνης, της Βάρδας, του Νησιού, της Πηνείας, της Ωλένης, του Κάστρου, του Βαρθολομιού, της Φώσταινας και της Κάτω Αχαΐας.

Το χωριό Βάλμη, στην Πηνεία, κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε από τη σεισμική δόνηση, καθώς κατέρρευσαν ολοσχερώς 13 κτίρια και η εκκλησία του χωριού, ενώ επικινδύνως ετοιμόρροπα χαρακτηρίστηκαν τα υπόλοιπα σπίτια. Ήδη ο αρμόδιος αντινομάρχης, έκανε έκκληση για αποστολή σκηνών, τροφίμων και νερού.

Κοντά στους 90 τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Πάτρας Άγιος Ανδρέας, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, της Αμαλιάδας, καθώς και στα Κέντρα Υγείας των νομών Αχαΐας και Ηλείας. Οι περισσότεροι δεν παρέμειναν για νοσηλεία, καθώς έφεραν ελαφρά τραύματα , που προκλήθηκαν κατά τον πανικό τους την ώρα της σεισμικής δόνησης. Τέσσερις, οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, έχουν υποστεί σοβαρά κατάγματα και πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει η ζωή τους.

Εκτός από τις εκτεταμένες υλικές ζημιές σε κτίσματα, προβλήματα σημειώθηκαν και στο οδικό δίκτυο, κυρίως λόγω κατολισθήσεων. Συγκεκριμένα κατολισθήσεις έγιναν στο 74ο χιλιόμετρο της οδού Τρίπολης-Αρχαίας Ολυμπίας και στο Διακοφτό, όπου η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε το απόγευμα.

Στρέβλωση στις σιδηροδρομικές γραμμές κοντά στην Κάτω Αχαγιά, διαπίστωσαν κλιμάκια του ΟΣΕ, που διέκοψαν την κυκλοφορία των τρένων αμέσως μετά το σεισμό, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Η κυκλοφορία των τρένων στην περιοχή από Πάτρα έως Πύργο, δεν αναμένεται να αποκατασταθεί, πριν από το μεσημέρι της Κυριακής και η εξυπηρέτηση των επιβατών, πραγματοποιείται με μετεπιβίβαση σε λεωφορεία.

Επίσης, βλάβες παρουσιάστηκαν σε δυο υποσταθμούς της ΔΕΗ στη βιομηχανική περιοχή των Πατρών.

 

Εκτιμήσεις των σεισμολόγων

 

kato_axagia_seismos.jpgΟ Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Σεισμολογίας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος είπε ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός και η περιοχή όπου σημειώθηκε είναι σεισμογενής. "Δεν εκπλαγήκαμε από το σεισμό. Παραμένουμε σε επιφυλακή, καθώς, αν δεν περάσουν δύο 24ωρα, δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβείς εκτιμήσεις ως προς την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας" ανέφερε ο κ. Μακρόπουλος, που εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα η δόνηση των 6,5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε ότι είχε υπάρξει εκτίμηση-πρόβλεψη για έναν τέτοιο σεισμό στη συγκεκριμένη περιοχή από την ερευνητική ομάδα του κ. Λάγιου και ότι η εκτίμηση αυτή είχε αναρτηθεί σε σχετικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, ενώ, όπως είπε, είχε σταλεί και στον ΟΑΣΠ.

Σύμφωνα με ενημέρωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δημήτρη Σταυρακάκη, αλλά και του διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Γεράσιμου Παπαδόπουλου, πιθανότατα η δόνηση των 6,5 Ρίχτερ πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Εξαιτίας του μικρού εστιακού βάθους, οι σεισμολόγοι αναμένουν περεταίρω μετασεισμική δραστηριότητα και ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε άμεση κινητοποίηση για τον έλεγχο των κτιρίων, ώστε να μην υπάρξουν καταρρεύσεις.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Β. Παπαζάχος συνέστησε στους κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να μην περάσουν τη νύχτα σε σπίτια που έχουν ρωγμές, ενώ δεν απέκλεισε ισχυρότερους μετασεισμούς πέραν εκείνου των 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής. Σημαντική είναι η εκτίμηση του κ. Παπαζάχου ότι δεν προβλέπει γενικότερη ενεργοποίηση ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.