Σφίγγουν τον κλοιό οι αγρότες

Την κλιμάκωση των κινητοποίησεων αποφάσισε το συντονιστικό όργανο των τριών μπλόκων των αγροτών της Θεσσαλίας, μετά τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι αγρότες της Φθιώτιδας αποφάσισαν να αποκλείσουν μία ακόμη οδική σύνδεση του βορρά με το νότο, στήνοντας μπλόκο με τρακτέρ στο Μοσχοχώρι, την Παρασκευή στις 9 το πρωί.

0 347

Την κλιμάκωση των κινητοποίησεων αποφάσισε το συντονιστικό όργανο των τριών μπλόκων των αγροτών της Θεσσαλίας, μετά τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι αγρότες της Φθιώτιδας αποφάσισαν να αποκλείσουν μία ακόμη οδική σύνδεση του βορρά με το νότο, στήνοντας μπλόκο με τρακτέρ στο Μοσχοχώρι, την Παρασκευή στις 9 το πρωί.

Την κλιμάκωση των κινητοποίησεων αποφάσισε το συντονιστικό όργανο των τριών μπλόκων των αγροτών της Θεσσαλίας, μετά τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι αγρότες της Φθιώτιδας αποφάσισαν να αποκλείσουν μία ακόμη οδική σύνδεση του βορρά με το νότο, στήνοντας μπλόκο με τρακτέρ στο Μοσχοχώρι, την Παρασκευή στις 9 το πρωί. Από τον δρόμο αυτό διεξάγεται η κίνηση σε όλο το διάστημα αποκλεισμού της εθνικής οδού από τους αγρότες.

Μετά τον αποκλεισμό του κόμβου Μοσχοχωρίου, η μόνη δίοδος για την οδική σύνδεση βορρά και νότου θα είναι δια μέσου Αγρινίου και Πάτρας. Αργά το βράδυ, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών Βάϊος Γκανής ανακοίνωσε την απόφαση της συντονιστικής επιτροπής να προχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας θα συνεδριάσουν το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου να θέσουν το ζήτημα της κατάληψης και παράπλευρων δρόμων, αλλά και της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή των Τεμπών, ενώ θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο να κατευθυνθούν προς το Δομοκό και να προχωρήσουν στην κατάληψη του δρόμου. Νωρίτερα, σε αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού Λαμίας – Αθηνών προχώρησαν από την πλευρά τους οι αγρότες της Λαμίας. «Εμείς με τον αποκλεισμό της παλιάς εθνικής οδού Λαμίας – Αθηνών στείλαμε ένα μήνυμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και την κυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις» υπογράμμισε ο Βάιος Γκανής, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο των αγροτών στην Αλαμάνα, συμπληρώνοντας ότι «η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι αυτονόητη». Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσε: «Τα όσα έδωσε η κυβέρνηση και ο υπουργός δεν καλύπτουν παρά μόνο το ένα τέταρτο των αιτημάτων μας».

Οι αγρότες στο μπλόκο της Αλαμάνας, σε συνάντηση που είχαν αμέσως μετά την εξαγγελία των μέτρων από την πλευρά του υπουργού, αποφάσισαν να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. «Αργά το βράδυ θα ξέρουμε τις κινήσεις της επόμενης μέρας» ανέφερε ο Δημ Δημογιάννης, επικεφαλής των αγροτών από τη Φθιώτιδα, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να κλείσει την Παρασκευή και η παλαιά εθνική οδός Λαμίας – Αθηνών. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι αγρότες που έχουν αποκλείσει την παλαιά εθνική οδό Λαμίας – Αθηνών, στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, καθώς αποφάσισαν να προχωρήσουν την Παρασκευή σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν ούτε την ώρα ούτε τη διάρκεια.

Την απόφαση να παραμείνουν στην εθνική οδό Χανίων – Ρεθύμνου, την οποία έχουν αποκλείσει στη θέση Πλατάνι, πήραν αργά το απόγευμα της Πέμπτης και οι αγρότες των Χανίων. Όπως ανακοινώθηκε, το πρωί της Παρασκευής θα προχωρήσουν σε κατάληψη και των δύο οικονομικών υπηρεσιών του νομού, παραμένοντας παράλληλα στο Πλατάνι. Στο σημείο του αποκλεισμού βρέθηκε το απόγευμα και η βουλευτής Ρεθύμνου Όλγα Κεφαλογιάννη, κατευθυνόμενη από Χανιά προς Ρέθυμνο. Την ώρα που η έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, κάποιος από τους παριστάμενους εκτόξευσε προς το μέρος της ένα αντικείμενο, γεγονός που καταδικάσθηκε από όλους όσοι βρίσκονταν στο σημείο, ενώ και η ίδια αντιμετώπισε με ψυχραιμία το περιστατικό.

Πακέτο μέτρων 500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο Σ. Χατζηγάκης Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε το τελικό πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για την ενίσχυση των αγροτών, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Μετά από προσωπική εντολή του πρωθυπουργού προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι ενισχύσεις για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, που θα δοθούν άμεσα, ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης, ανακοινώνοντας τα μέτρα, η κυβέρνηση εξάντλησε τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και πιστεύει ότι προσφέρεται μια σημαντική στήριξη στους Ελληνες αγρότες. Αναλυτικά, δίνονται: – Στο βαμβάκι ενισχύσεις 75 εκατ. ευρώ (έως 40 ευρώ το στρέμμα). – Αυξάνεται έως και 40% η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Η επιστροφή θα γίνει μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, στους οποίους θα δοθούν 120 εκατ. ευρώ. – Καλαμπόκι, σιτηρά. Στους παραγωγούς αυτούς θα δοθούν αποζημιώσεις 100 εκατ. ευρώ. – Λάδι, ελιές. Θα δοθούν ενισχύσεις για αναπλήρωση ζημιών ύψους 50 εκατ. ευρώ. – Δενδρώδεις καλλιέργειες – σπαράγγια. Θα δοθούν ενισχύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ. Πέρα από τις παραπάνω ενισχύσεις, οι οποίες θα καταβληθούν μέσω του ΕΛΓΑ, στους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και λαδιού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση, ύψους 75 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω ενισχύσεις θα δοθούν άμεσα. Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των μέτρων, τα οποία πρόκειται να εξειδικευθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, ο κ. Χατζηγάκης τόνισε ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν προϊόν μακράς μελέτης και γόνιμου, διαρκούς διαλόγου τόσο με τους εκπροσώπους των αγροτών όσο και με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τους συναρμόδιους υπουργούς. Ο κ. Χατζηγάκης μίλησε για «γενναία» ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και κάλεσε τους αγρότες «να ανταποκριθούν, καλή τη πίστη και με εμπιστοσύνη», τόσο σε όσα αφορούν τα βραχυπρόθεσμα όσο και σε όσα αφορούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αιτήματά τους.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πώς θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να μην ικανοποιήσουν οι εξαγγελίες του τους αγρότες, οι οποίοι για την ώρα παραμένουν στα μπλόκα, απάντησε ότι σε τέτοια περίπτωση ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. «Χαράσσουμε μια νέα πορεία με τους αγρότες, όπου ο διάλογος είναι ανοιχτός» υπογράμμισε ο υπουργός, προαναγγέλλοντας επίσης την αναδιάρθρωση του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής.

Ο χάρτης με τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα Συνεχίζεται ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών από τους αγρότες στα Τέμπη, όπου συνεδριάζει το συντονιστικό. Κλειστοί οι κόμβοι στη Νίκαια της Λάρισας και στον κόμβο Μικροθηβών. Παράλληλα, συνεχίζεται ο αποκλεισμός του συνοριακού σταθμού στον Προμαχώνα από τους αγρότες του νομού Σερρών, ενώ οι αγρότες της Δράμας εξακολουθούν να κρατούν αποκλεισμένο το συνοριακό σταθμό της Εξοχής. Τα τρακτέρ είναι συγκεντρωμένα και στη γέφυρα του Στρυμόνα, στη Νέα Χαλκηδόνα, στο Τελωνείο Κήπων στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ στην Κρήτη βρίσκονται παραταγμένοι στο Πλατάνι. Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας, στον κόμβο «Πράσινα Φανάρια».

Οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης, που είχαν νωρίτερα αποκλείσει το σημείο, τράβηξαν τα τρακτέρ στην άκρη του δρόμου. Αγρότες του Νέστου έκλεισαν επ’ αόριστον την Εγνατία Οδό, στο ύψος της Χρυσούπολης, ενώ περιστασιακά ανοίγουν την παλιά εθνική οδό Καβάλας – Ξάνθης και το δρόμο στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα. Τη νύχτα, οι αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη, πέρασαν με τα τρακτέρ τους στο βουλγαρικό έδαφος για περίπου δύο ώρες, αλλά, έπειτα από την άμεση επέμβαση των αστυνομικών αρχών, επέστρεψαν στο ελληνικό έδαφος, χωρίς να σημειωθούν προβλήματα κι εμπλοκές με άλλους οδηγούς. Με δυναμικές κινητοποιήσεις, παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στην Κόρινθο και αποκλεισμούς από τη Δευτέρα απειλούν και οι αγρότες της Πελοποννήσου, εάν δεν ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημά τους για συνάντηση με τον υπουργό. Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν, μεταξύ άλλων: «Ομόφωνα αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε δυναμικά τα αιτήματά μας με συγκέντρωση όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων των περιοχών μας τη Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στα διόδια του Ισθμού, σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν έχουν ικανοποιηθεί».

Πολιτικά σχόλια «Απέναντι στην κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει τα αγροτικά προβλήματα με τη μέθοδο του "βλέποντας και κάνοντας", το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, που απαντούν σε κομβικά ζητήματα της αγροτιάς και αφορούν τόσο το μετασχηματισμό όσο και την επιβίωση της ελληνικής γεωργίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι ανακοινώσεις Χατζηγάκη.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με τους αγρότες και απαντώντας σε σχετική με τις κινητοποιήσεις τους ερώτηση, είπε: «Σεβόμαστε υπερβολικά τους αγρότες για να τους κάνουμε υποδείξεις, ενώ δεν δίνουμε μαθήματα, αλλά ούτε και παίρνουμε μαθήματα, όπως αυτά που έδινε ο κ. Χατζηγάκης, όταν ήταν στην αντιπολίτευση». Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχουν συνεννοήσεις «γαλάζιων» αγροτοσυνδικαλιστών με την κυβέρνηση για «σπάσιμο» των μπλόκων, ωστόσο προσέθεσε ότι «υπόγειες συνεννοήσεις ή προσχηματικές παρουσίες στελεχών της κυβέρνησης στα μπλόκα δεν είναι πειστικές». «Γιατί να φτάσουμε στην πίεση, στον εκβιασμό, αν θέλετε, των αγροτών, για να δώσετε λύσεις; Έπρεπε να φτάσουμε στο αδιέξοδο; Εμείς λέμε ότι μόνο μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να λυθούν τα προβλήματα των αγροτών» σημείωσε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι «η λύση μπορεί να δοθεί, μόνο αν μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ελαστικοποίηση των όρων του Μάαστριχτ».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr