Συνέχιση της απεργίας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ

Απόφαση για συνέχιση της απεργίας έλαβαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους για το Ασφαλιστικό, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων.

0 386

Απόφαση για συνέχιση της απεργίας έλαβαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους για το Ασφαλιστικό, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων. Απόφαση για συνέχιση της απεργίας έλαβαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους για το Ασφαλιστικό, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων.

Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ πραγματοποίησαν πορεία στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, όπου το μεσημέρι εκδικάσθηκε η νέα αγωγή και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η διοίκηση της ΔΕΗ.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της ΓΕΝΟΠ για αναβολή της εκδίκασης, αύριο, Σάββατο. Έξω από τα δικαστήρια επικράτησε ένταση.

H ΔΑΚΕ συμφώνησε με την πρόταση για τη συνέχιση της απεργίας, αν και διατηρεί επιφυλάξεις για τον «πολιτικό» χαρακτήρα που εκτιμά ότι θέλουν να δώσουν στην απεργία οι συνδικαλιστές των άλλων παρατάξεων.

Σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τις άλλες παρατάξεις για κομματικές σκοπιμότητες και ζητά να επαναλειτουργήσουν οι μονάδες παραγωγής που απαιτούνται.

Η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ διαφωνεί με την τακτική του κλεισίματος μονάδων της ΔΕΗ, ενώ παρουσίασε και εναλλακτικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό.

Οι άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις κατηγορούν τη ΔΑΚΕ ότι προσφέρει «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση και ότι με αυτό τον τρόπο αποδυναμώνει τους αγώνες των εργαζομένων.

Κατάθεση στους εισαγγελείς που ερευνούν τις καταγγελίες για τις διακοπές ρεύματος έδωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ.Μίχαλος, ο οποίος είχε καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Εξερχόμενος από το γραφείο του Εισαγγελέα, ο Κ.Μίχαλος δήλωσε «με τη σημερινή κατάθεση στη Δικαιοσύνη, το ΕΒΕΑ έκλεισε τον κύκλο των θεσμικών του παρεμβάσεων στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Κάποτε, σ αυτόν τον τόπο πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η τακτική του βαράμε το σαμάρι για να ακούσει το γαϊδούρι δεν αποδίδει αποτελέσματα».

«Καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά κατά της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, γιατί βάσει των στοιχείων που έχουν περιέλθει σε γνώση μας, αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία των προβλημάτων στις επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου» πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος.

Το πόρισμα του εισαγγελέα Σανιδά για το ποιος ευθύνεται για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος εκκρεμεί.

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γ.Κασιμάτης, ο οποίος επισκέφθηκε τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πάνο Παναγιωτόπουλο αμέσως μετά τον Κ.Μίχαλο.

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΓΣΕΕ, που «βλέπει» προσπάθεια κατάργησης του δικαιώματος της απεργίας. Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Με τις θορυβώδεις δηλώσεις και πρωτοβουλίες τους οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμα (άρθρο 23 Σ) και το νόμο που απαγορεύει την παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, επισύροντας ποινικές κυρώσεις για την παράβαση (φυλάκιση ή και χρηματική ποινή).»

»Η ΓΣΕΕ δεν προτίθεται να παρακολουθήσει δικομανείς ενέργειες εντυπωσιασμού, που προσπαθούν να στρέψουν την μία ομάδα του πληθυσμού εναντίον άλλης. Αλλωστε, ο κ. Μίχαλος, ο οποίος είναι και μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ, είναι ο ίδιος που πριν δύο χρόνια ζήτησε να απαγορευθούν οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας, θεωρώντας τις ‘απειλές κατά του κοινωνικού συνόλου’».

Για τις δηλώσεις αυτές ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ.Μίχαλος σχολίασε «απορώ με τις αιτιάσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ. Δεν είδα τον κο πρόεδρο της ΓΣΕΕ να έχει την ανάλογη ευαισθησία όταν η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατέβασε το διακόπτη στις επιχειρήσεις στις οποίες στηρίζεται η ανάπτυξη της χώρας και τα συμφέροντα των εργαζομένων που εκπροσωπεί».

«Τι ζητά ο κος πρόεδρος της ΓΣΕΕ; Οι 82.000 επιχειρήσεις – μέλη του ΕΒΕΑ, οι μεγαλύτεροι πελάτες – καταναλωτές της ΔΕΗ να μην υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους; Γιατί ενοχλήθηκε ο κος πρόεδρος της ΓΣΕΕ; Επειδή ζητάμε την εφαρμογή του Νόμου; Την ασυδοσία κανείς σοβαρός συνδικαλιστικός φορέας δεν τη θέλει» συμπλήρωσε ο κ. Μίχαλος.

Η ΔΕΗ για τις διακοπές

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι από τον ΔΕΣΜΗΕ της δόθηκε εντολή περικοπής 100 επιπλέον MW, από τις 9:30 πμ σήμερα, για να ανέλθει η συνολική περικοπή από εκείνη την ώρα έως και τις 11:00 πμ. σε 500 MW, έναντι των 400 που αρχικά είχαν προγραμματισθεί και δημοσιοποιηθεί προς τους πελάτες.

Η ΔΕΗ εκφράζει τη λύπη της προς τους πελάτες της επειδή δεν είναι δυνατό με απόλυτη ακρίβεια να πραγματοποιούνται περικοπές με βάση τις προβλέψεις και τα προγράμματα περικοπών που δημοσιοποιεί συνεχώς.

Ιδιαίτερα την Πέμπτη, οι πραγματοποιηθείσες εκ περιτροπής περικοπές ρεύματος διαφοροποιήθηκαν τόσο σε έκταση όσο και σε χρονική διάρκεια σε σχέση με το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών που είχε ανακοινωθεί από την Επιχείρηση.

Λόγω των σοβαρών δυσλειτουργιών, η ΔΕΗ απευθύνει ξανά έκκληση προς όλους τους πελάτες της να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την χρήση ηλεκτρικών συσκευών, μηχανημάτων κ.λπ. όλες τις ώρες του 24ώρου και κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 10:00 έως 14:00 και από 18:30 έως 21:30.

Ιδιαίτερα εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές να αποφεύγουν την χρήση ανελκυστήρων προκειμένου να αποφευχθούν εγκλωβισμοί.

Σχόλιο ΠΑΣΟΚ για την αγωγή της ΔΕΗ

Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Ντίνος Ρόβλιας και η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σχετικά με την αγωγή που κατέθεσε η Διοίκηση της ΔΕΗ κατά των απεργών, έκαναν την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα, η Διοίκηση της ΔΕΗ κατέθεσε αγωγή κατά των απεργών και πέτυχε δικάσιμο για την ίδια μέρα, μετά από δύο ώρες. Αποπειράθηκε, μάλιστα, να προβεί σε εκδίκαση της υπόθεσης με μυστικό το δικόγραφο της αγωγής.»

»Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ξανά την απόπειρα ποινικοποίησης, όχι μόνο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, αλλά και της πολιτικής ζωής της χώρας. Τους νομικισμούς του κ. Σανιδά ακολούθησαν οι μηνυτήριες αναφορές επωνύμων νεοδημοκρατικών στελεχών και σήμερα η ταχύτητα «φωτός» για την αγωγή της ΔΕΗ. Ένα ολόκληρο κυβερνητικό σύστημα παρεμβαίνει στην Δικαιοσύνη για να εκφοβίσει τους εργαζόμενους απεργούς. Αυτά που γίνονται αυτές τις μέρες δεν έχουν προηγούμενο σε εποχές ομαλού κοινοβουλευτικού βίου» καταλήγει η ανακοίνωση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr