Στα χακί μόνο για 9 μήνες

Ο κύβος ερρίφθη για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες. Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχει αποφασίσει την εφαρμογή του μέτρου από τον Αύγουστο και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για όσους έχουν καταταγεί και υπηρετούν στο Στρατό Ξηράς από τις αρχές του 2009.

0 320

Ο κύβος ερρίφθη για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες. Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχει αποφασίσει την εφαρμογή του μέτρου από τον Αύγουστο και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για όσους έχουν καταταγεί και υπηρετούν στο Στρατό Ξηράς από τις αρχές του 2009.

Ο κύβος ερρίφθη για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες. Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχει αποφασίσει την εφαρμογή του μέτρου από τον Αύγουστο και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για όσους έχουν καταταγεί και υπηρετούν στο Στρατό Ξηράς από τις αρχές του 2009. Στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνεται και «οροφή» το 24ο-25ο έτος της ηλικίας για χορήγηση αναβολής στράτευσης. Πληροφορίες από το Πεντάγωνο φέρουν μάλιστα τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ανακοινώνει την 3μηνη μείωση της θητείας στο Στρατό Ξηράς εντός των επόμενων ημερών. «Για να υλοποιηθεί το 9μηνο από τον Αύγουστο θα πρέπει μέχρι το αργότερο τα τέλη Ιουνίου να έχει εξαγγελθεί», ανέφεραν συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Προετοιμασία
Ο μηχανισμός του Στρατού είναι ήδη έτοιμος, αφού έχει προετοιμασθεί εδώ και μήνες για την εφαρμογή του μέτρου. Σε αυτό συνηγορεί και η αναστολή των μετατάξεων από το Στρατό Ξηράς προς τους άλλους δύο κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, την Αεροπορία και το Ναυτικό, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στελέχωσης στις στρατιωτικές μονάδες.

Η μείωση της θητείας από 12 σε 9 μήνες, από την ΕΣΣΟ του Αυγούστου, θα έχει και κλιμακωτή αναδρομική ισχύ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για τους στρατιώτες που εντάχθηκαν στο ανθρώπινο δυναμικό του Στρατού το Μάιο θα ισχύσει 2μηνη μείωση της θητείας τους, ενώ όσοι κατετάγησαν το Φεβρουάριο θα πάρουν απολυτήριο ένα μήνα νωρίτερα. Η τρίμηνη μείωση θα συμπαρασύρει παράλληλα και τις ειδικές κατηγορίες στρατευσίμων. Δηλαδή, οι υπηρετούντες σήμερα μειωμένη θητεία 9 μηνών, όπως τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, θα ντύνονται στο χακί για λιγότερους μήνες (ίσως για 6 μήνες). Αντιστοίχως, θα «συμπιεστεί» η διάρκεια παραμονής στο Στράτευμα και των άλλων ειδικών κατηγοριών στρατευσίμων, ενώ οι υπόχρεοι σήμερα 3μηνης θητείας μάλλον θα απαλλαγούν οριστικά από την ένστολη υποχρέωση.

Η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου είχε αποφασίσει τη μείωση της θητείας για το Στρατό Ξηράς στους 9 μήνες εδώ και περίπου ένα χρόνο. Μάλιστα, το σχέδιο στο οποίο εντάσσεται και ο περιορισμός του ορίου των αναβολών, είχε ολοκληρωθεί από τα τέλη του 2008 (το είχε αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος τον περασμένο Δεκέμβριο). Στις αρχές του έτους ο κ. Μεϊμαράκης είχε δηλώσει πως απομένουν κάποιες προϋποθέσεις να ικανοποιηθούν ακόμη και η πολιτική απόφαση για την ανακοίνωσή του ήταν θέμα μηνών. Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε, αλλά οι ευρωεκλογές αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα. Δεν ήθελε η πολιτική ηγεσία να φανεί η μείωση της θητείας ως προεκλογικό μέτρο. Ετσι αποφάσισε να προβεί στην επίσημη εξαγγελία αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Κεφάλαιο «αναβολές»
Σύμφωνα με το πλάνο των επιτελών του Πενταγώνου, παράλληλα με τη μείωση της θητείας θα ανακοινωθεί και περιορισμός των αναβολών μέχρι τα 24 ή 25 για την ολοκλήρωση μόνο των πτυχιακών σπουδών. Δεν έχει γίνει ωστόσο γνωστό πώς θα υλοποιηθεί αυτό το μέτρο, αν θα υπάρξει και ποιο θα είναι το περιθώριο εφαρμογής του. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η οροφή για τη χορήγηση αναβολών φθάνει τα 28 για μεταπτυχιακές σπουδές και το 31ο έτος της ηλικίας για διδακτορικό. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πώς θα δοθεί τέλος στη «διαρροή» στρατευσίμων μέσω των χρόνιων αναβολών ή της ανυποταξίας και θα αυξηθεί ο αριθμός των υπόχρεων θητείας που τελικά θα κατατάσσονται στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Ενας επιπλέον λόγος, που οδήγησε την ηγεσία του Πενταγώνου στη συγκεκριμένη οριοθέτηση των αναβολών, συνδέεται με την αποτελεσματική ανταπόκριση των νέων στα στρατιωτικά τους καθήκοντα και με την πολύ σημαντική παράμετρο -για τους ίδιους- της επαγγελματικής αποκατάστασης. Στο γενικότερο σχέδιο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά με εφαρμογή από το 2010 και μετά, εντάσσεται και η κατάργηση της θητείας σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία. Οι ναύτες και οι σμηνίτες θα αντικατασταθούν από επαγγελματίες οπλίτες.

Ηδη, «τρέχει» διαγωνισμός για πρόσληψη 2.000 οπλιτών στο Στρατό Ξηράς, ενώ μέχρι το τέλος του 2009 αναμένεται να προκηρυχθεί και νέος για επαγγελματίες στρατιώτες στους άλλους δύο κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Με την κατάργηση της θητείας στους δύο κλάδους θα ενισχυεί το δυναμικό του Στρατού Ξηράς.

Μορατόριουμ εν όψει

Με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και απονηώσεις ελικοπτέρων από φρεγάτες που έπλεαν στο Αιγαίο, παραβιάζοντας το FIR Αθηνών, ολοκληρώθηκε χθες η μεγάλη αεροναυτική άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «Θαλασσόλυκος». Η τουρκική δραστηριότητα πάντως δεν ανησύχησε τους Ελληνες επιτελείς, παρά το γεγονός ότι εκφράζονταν φόβοι για μαζικές παραβιάσεις. Για τη διεξαγωγή της αεροναυτικής άσκησης σημειώνεται πως η Τουρκία είχε δεσμεύσει με ΝΟΤΑΜ περιοχές σχεδόν σε ολόκληρο το Αιγαίο. Στις περισσότερες υπήρξε ναυτική και αεροπορική παρουσία, ενώ σε αρκετές γυμνάσια υποβρυχίων. Κατά τη διάρκεια της 15ήμερης διεξαγωγής της πάντως δεν καταγράφηκε κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση της τουρκικής προκλητικότητας. Ελικόπτερα που απονηώθηκαν από φρεγάτες οι οποίες έπλεαν στο Αιγαίο και σημείωσαν παράβαση του FIR Αθηνών αποτέλεσαν μεμονωμένες περιπτώσεις, ενώ αεροσκάφη προχώρησαν σε τρεις υπερπτήσεις στη συνήθη περιοχή του Αγαθονησίου-Φαρμακονησίου. Με την άσκηση «Θαλασσόλυκος» οι τουρκικές Ε.Δ. ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους δραστηριότητα στο Αιγαίο μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει το άτυπο τρίμηνο μορατόριουμ των δύο χωρών. Η έναρξή του είναι την επόμενη Δευτέρα, 15 Ιουνίου, και βάσει της συμφωνίας Παπούλια-Γιλμάζ του 1989 αναστέλλονται όλες οι τουρκικές και ελληνικές ασκήσεις τη θερινή περίοδο στο Αρχιπέλαγος προς αποφυγήν έντασης. Το μορατόριουμ ωστόσο ισχύει επισήμως για τις ασκήσεις και όχι για τις πτήσεις αεροσκαφών, αν και αυτές παρουσιάζονται αισθητά μειωμένες. Πέρυσι, πάντως, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία εγκαινίασε και μια απογευματινή πτήση οκτάδας μαχητικών εντός του FIR Αθηνών, ενίοτε και με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr