Σε καμπή η τουριστική κίνηση στη χώρα μας

Δυσοίωνες είναι προβλέψεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για τις αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας τον επόμενο χρόνο. Σε όρους αφίξεων θεωρεί ότι το 2008 ο ρυθμός δεν θα υποληφθεί του 5-6%, όταν με βάση τα μέχρι το Σεπτέμβριο δεδομένα η αναλογία παραμένει ίδια.

0 597

Δυσοίωνες είναι προβλέψεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για τις αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας τον επόμενο χρόνο. Σε όρους αφίξεων θεωρεί ότι το 2008 ο ρυθμός δεν θα υποληφθεί του 5-6%, όταν με βάση τα μέχρι το Σεπτέμβριο δεδομένα η αναλογία παραμένει ίδια. Δυσοίωνες είναι προβλέψεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων(ΙΤΕΠ) για τις αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας τον επόμενο χρόνο. Σε όρους αφίξεων θεωρεί ότι το 2008 ο ρυθμός δεν θα υποληφθεί του 5-6%, όταν με βάση τα μέχρι το Σεπτέμβριο δεδομένα η αναλογία παραμένει ίδια.
Το ΙΤΕΠ, ωστόσο, επισημαίνει ότι σε όρους συναλλαγματικών εισπράξεων «οι εξελίξεις αφήνουν μια κάπως πικρή γεύση», ενώ τονίζει ότι «ο αριθμός των αφίξεων μπορεί εκ πρώτης όψεως να είναι ικανοποιητικός, σε συγκριτικούς όμως όρους, τόσο σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες, όσο και σε σχέση με την επίδοση του παγκόσμιου τουρισμού, είναι απλώς ανεκτός».
KALABAKAΟ ρυθμός αυξήσεως του παγκόσμιου τουρισμού αναθεωρήθηκε πρόσφατα από τον Παγκόσμιο Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) σε 6%, αντί αρχικής προβλέψεως 4,0%, οι δε κύριες ανταγωνίστριες χώρες πραγματοποίησαν αφίξεις υψηλότερες του 6%. Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ,οι χώρες της Ν. Ευρώπης και οι Μεσογειακές, που είναι και οι κύριες ανταγωνίστριες της Ελλάδος στον τουριστικό τομέα, προβλέπεται να επιτύχουν συνολικά ρυθμό 8,3%.
Όσον αφορά τον, σε σύγκριση με τις αφίξεις, χαμηλό ρυθμό αυξήσεως των συναλλαγματικών εισπράξεων, το ΙΤΕΠ αναφέρει ότι «ενδέχεται τα αίτια να είναι πολυπαραγοντικά, εκκινούντα από την μείωση των διανυκτερεύσεων ανά άφιξη και της ποιότητας των καταλυματικών υποδομών και των προτιμήσεων των τουριστών».
Σε σχέση με τις γεωγραφικές τάσεις στις αφίξεις, το Ινστιτούτο διαπιστώνει «τάση πολωτικής εξελίξεως στη διάρθρωση των προορισμών. Περιφερειακώς έχει γίνει διακριτή η αυξανόμενη προτίμηση των δύο μεγάλων αστικών τουριστικών προορισμών, η περιθωριοποίηση μεγάλου και προσφιλούς, κατά το παρελθόν, προορισμού (Ιόνια Νησιά) αλλά και υστέρηση των δύο μεγάλων περιφερειακών προορισμών (Κρήτη, Δωδεκάνησα)».
Σε αυτό το σημείο να συμπληρώσουμε ότι για την περιοχή μας τα πράγματα δεν διαφέρουν ιδιαίτερα, καθώς απαιτείται συνεχής και διαρκή προσπάθεια για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος.
Όταν όμως από την πλευρά του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης δεν υπάρχει διάθεση στήριξης του νομού μας, όταν αρνείται την ίδρυση Γραφείου Τουριστικής Προβολής τότε πως μπορεί να επιτευχθεί η αλλαγή των δεδομένων;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr