Πρόωρες εκλογές την 4η Οκτωβρίου

Άμεση προσφυγή στις κάλπες αποφάσισε τελικά ο Κώστας Καραμανλής, επικαλούμενος τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας, άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη δήλωσή που έκανε από τηλεοράσεως το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι η χώρα δεν αντέχει παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μέχρι το Φεβρουάριο.

Πρόωρες εκλογές την 4η Οκτωβρίου
0 107

Άμεση προσφυγή στις κάλπες αποφάσισε τελικά ο Κώστας Καραμανλής, επικαλούμενος τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας, άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη δήλωσή που έκανε από τηλεοράσεως το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι η χώρα δεν αντέχει παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μέχρι το Φεβρουάριο. Άμεση προσφυγή στις κάλπες αποφάσισε τελικά ο Κώστας Καραμανλής, επικαλούμενος τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας, άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη δήλωσή που έκανε από τηλεοράσεως το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι η χώρα δεν αντέχει παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μέχρι το Φεβρουάριο και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για ανεύθυνη στάση και έλλειψη σεβασμού των θεσμών. Με αίσθημα ευθύνης, όπως είπε, θα επισκεφθεί την Πέμπτη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο έχει ήδη ζητήσει τη διάλυση της Βουλής, ακολουθώντας τη διαδικασία προκήρυξης των εκλογών. Η απόφαση του Πρωθυπουργού για κάλπες μέσα στο φθινόπωρο βάζει φωτιά σε όλα τα κόμματα, καθώς η προεκλογική περίοδος θα διαρκέσει μόλις ένα μήνα. Σύμφωνα με όλες τις δημοσιογραφικές πληροφορίες από επίσημες κυβερνητικές πηγές, η ημερομηνία των εκλογών είναι η 4η Οκτωβρίου.

Κ. Καραμανλής: "Ζητώ νέα νωπή λαϊκή εντολή"

και την

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ως απόφαση ευθύνης και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ωριμότητα και την υπευθυνότητα των πολιτών, όπως ο ίδιος είπε, τονίζοντας ότι οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τον Πρωθυπουργό που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση.

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι τρεις θα είναι οι βασικές προτεραιότητές του από εδώ και πέρα: πρώτον ο αυστηρότερος έλεγχος των δημοσίων δαπανών, δεύτερον ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής η οποία όπως είπε είναι εστία κοινωνικής αδικίας και τρίτον οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και τόνισε ότι πρέπει να παρθούν σημαντικές αποφάσεις τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από την κοινωνία. Οι συνέπειες της κρίσης είναι ορατές και στη χώρα μας, είπε, και πρόσθεσε ότι ακολουθούν δύο δύσκολα και κρίσιμα χρόνια. Αν αρνηθούμε την αλήθεια θα είναι δυσβάσταχτο το κόστος είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι οι αυταπάτες δεν λύνουν προβλήματα.

Έθεσε το δίλημμα της υπευθυνότητας η οποία επιτάσσει τον δύσκολο δρόμο των αποφάσεων για το μέλλον και της ανευθυνότητας και του εύκολου δρόμου με τις υποσχεσιολογίες και τις εύκολες λύσεις οι οποίες μακροπρόθεσμα μόνο ζημιά κάνουν.

Είπε ακόμη ότι οι επιπτώσεις της κρίσης είναι λιγότερο δυσάρεστες από ότι σε άλλες χώρες και αυτό επειδή, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση ακολούθησε συγκεκριμένη οικονομική πολιτική τα προηγούμενα χρόνια που εμπόδισε την έκρηξη της ανεργίας και βοήθησε τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο κ. Καραμανλής κάνοντας αυτοκριτική, όπως είπε, τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να είχε κάνει βαθύτερες τομές, αλλά κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι δεν έχει σχέδιο για έξοδο από την κρίση και κληροδότησε στον τόπο τεράστια ελλείμματα και τεράστιο δημόσιο χρέος.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι η απόδοση ευθυνών για πολιτικές πριν την κρίση, αλλά πως θα υπερβούμε τα προβλήματα, είπε ο κ. Καραμανλής. Τόνισε ακόμη ότι θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την οικονομία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι ο στόχος του ήταν να προχωρήσει και να εφαρμόσει την πολιτική του μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011, το τέλος της παρούσας τετραετίας.

Προϋπόθεση όμως για να επιτύχουν αυτές οι πολιτικές ήταν να υπάρχει κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον είπε ο Πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι με τη δήλωσή του πως θα προκαλέσει εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επί της ουσίας εκβίασε τις εκλογές. Χαρακτήρισε πρωτοφανή τη συμπεριφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, όπως είπε,  είχε  μικροκομματική σκοπιμότητα.

Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για ακραία ανευθυνότητα απέναντι στους θεσμούς, την οικονομία και τον τόπο και είπε ότι η χώρα δεν αντέχει μακρά προεκλογική περίοδο. Είπε ότι αν περίμενε μέχρι τον Μάρτιο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, αυτό θα ήταν ότι χειρότερο για την οικονομία γιατί δεν θα ήταν δυνατόν να προχωρήσουν τα νέα μέτρα, χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική σταθερότητα, εν μέσω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Το συμφέρον του τόπου επιβάλλει ξεκάθαρο πολιτικό τοπίο τόνισε ο Πρωθυπουργός, μια νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή που θα μπορεί να προωθήσει τα μέτρα που πρέπει.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε με έμφαση ότι δεν θα μοιράσει υποσχέσεις και δεν θα εξωραΐσει δυσκολίες. Οι πολίτες, είπε, έχουν να διαλέξουν ανάμεσα "στον δύσκολο δρόμο που προτείνουμε εμείς και τον εύκολο λαϊκισμό της άλλης πλευράς".

Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για γενικόλογες υποσχέσεις και είπε ότι καταστροφολογεί χωρίς να προτείνει ούτε ένα δυσάρεστο μέτρο και πρόσθεσε ότι οι πολίτες μας ψήφισαν για να πάρουμε σωστές αποφάσεις, όσο δύσκολες κι αν είναι. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην κρίση των πολιτών και ζήτησε νωπή λαϊκή εντολή ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση με το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει προσεχώς ο κ. Καραμανλής.

Την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να του εισηγηθεί τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

 

NET

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.