Παγκόσμια ημέρα του παιδιού – Εκδηλώσεις στα σχολεία της Καλαμπάκας

Με διάφορες εκδηλώσεις γιορτάσθηκε χθες στην Καλαμπάκα η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Σχεδόν σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία οργανώθηκαν εκδηλώσεις με ομιλίες, προβολές και αγώνες. Ιδιαίτερες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο.

0 285

Με διάφορες εκδηλώσεις γιορτάσθηκε χθες στην Καλαμπάκα η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Σχεδόν σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία οργανώθηκαν εκδηλώσεις με ομιλίες, προβολές και αγώνες. Ιδιαίτερες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο.

Με διάφορες εκδηλώσεις γιορτάσθηκε χθες στην Καλαμπάκα η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Σχεδόν σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία οργανώθηκαν εκδηλώσεις με ομιλίες, προβολές και αγώνες. Ιδιαίτερες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο.
2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας
Στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του 2ου Δημ. Σχολείου Καλ/κας πραγματοποιήθηκε μία σεμνή εκδήλωση αφιερωμένη αποκλειστικά στο Παιδί. Στα μήνυμά του ο Δ/ντής του Σχολείου κ. Κώστας Πρεβέντης Τόνισε ότι η 11 Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Η μέρα του Παιδιού. Μια μέρα θεσμός για το αύριο αυτού του κόσμου. Είναι μια μέρα που καλούμεθα όλοι όχι να θυμηθούμε τα παιδιά και το μέλλον εθιμοτυπικά , αλλά να συγκεντρώσουμε τη σκέψη μας και να ανασυγκροτήσουμε τη δράση μας, για να γίνει το αύριο καλύτερο. Σήμερα λοιπόν καλούμαστε να θυμηθούμε ότι: «Ένα στα πέντε παιδιά πεθαίνει πριν να γίνει πέντε ετών.- Τριακόσια περίπου εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται, πεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες. Εκατομμύρια παιδιά υποχρεώνονται να εργάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες και χωρίς αμοιβή. Αμέτρητα παιδιά γίνονται αντικείμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης . Εκατομμύρια παιδιά στερούνται τη μόρφωση ακόμη και τη στοιχειώδη. Εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ. Εκατομμύρια παιδιά μένουν ορφανά και ανάπηρα λόγω των μεγάλων πολέμων ανά τον κόσμο. Στη χώρα μας μολονότι οι συνθήκες που διαβιούν και μεγαλώνουν τα παιδιά σήμερα είναι γενικώς καλές, παρόλα αυτά υπάρχουν δεκάδες παιδιά πού ζουν σε άθλιες συνθήκες και που συνεχώς αυξάνονται με την ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών. Οφείλουμε λοιπόν να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας, να σκεφθούμε και να αποφασίσουμε πως αν θέλουμε να θεωρούμεθα πολιτισμένοι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε στα παιδιά, στο μέλλον αυτού του κόσμου, κάθε δυνατή προϋπόθεση να μεγαλώσουν σε φυσιολογικές συνθήκες.
Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων κ. Παρώνη Χαρούλα στη συνέχεια παρουσίασε Ιστορίες από τα βιβλία της και κυρίως από το τελευταίο της βιβλίο: « Το Θλιμμένο βλέμμα της Ηρώς», περνώντας με πολύ εύστοχο τρόπο στην μαθητική κοινότητα ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Εντύπωση προκάλεσαν η μαθητική χορωδία του σχολείου όπου υπό την επίβλεψη της Μουσικού κ. Λίτσα Αγαθής απήγγειλε επίκαιρα τραγούδια του Διον. Σαββόπουλου αλλά και το «We are the World» μελοποιημένο στα ελληνικά, η προβολή δύο ντοκυμαντέρ αποτέλεσμα της συνεργασίας του σχολείου με την UNESCO και την UNICEF καθώς και η διακίνηση πλούσιου έντυπου υλικού προς τους μαθητές μέσω πάλι των δύο διεθνών οργανισμών. Η αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου είχε στολιστεί κατάλληλα, οι δε μαθητές της ΣΤ’ τάξης του σχολείου απήγγειλαν υπέροχα ποιήματα, Η εκδήλωση έκλεισε με μια εντυπωσιακή παρέμβαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μοιράζοντας δώρα – έκπληξη σε όλους τους μαθητές του Σχολείου.
3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας
Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας του παιδιού το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει στα πλαίσια του Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Σπουδών και με τη συνεργασία της UNICEF και ACTIONAID ένα ωρολόγιο πρόγραμμα διαφορετικό από τα άλλα.
Οι μαθητές εργάστηκαν διαθεματικά πάνω σε σχέδια εργασίας, φτιάχνοντας κάρτες, γράφοντας γράμματα και εκφράζοντας τις απόψεις τους. Ακολουθώντας μια ορισμένη σειρά οι μαθητές της κάθε τάξης γνώρισαν τα παιχνίδια από όλο τον κόσμο, παρακολούθησαν χορούς από άλλες χώρες και αγωνίστηκαν ποδοσφαιρικά εκπροσωπώντας χώρες που η κατάσταση δεν τους επιτρέπει να ασχολούνται με το άθλημα.
Έγινε παρουσίαση μέσω βιντεοπροβολέα της διεθνής κατάστασης των παιδιών καθώς και των δικαιωμάτων που τους αφορούν.
Οι μαθητές εργάστηκαν διαθεματικά για τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου πάνω σε σχέδια εργασίας.
Μέσα από μια διαθεματική προσέγγιση μέσα από το τηλεσκόπιο του Αστερίωνα ο σκοπός ήταν να φέρει σε επαφή τους μαθητές με το πρόβλημα των εκατομμυρίων παιδιών που υποφέρουν από τη φτώχεια, την πείνα, τους πολέμους, την εξαθλίωση και να προβληματιστούν για ένα καλύτερο κόσμο.
Οι μαθητές του σχολείου ετοίμασαν και μηνύματα μέσω επιστολών τονίζοντας τα δικαιώματά τους που πρέπει όλοι μας να σεβαστούμε. Στην συνέχεια υπάλληλος των ΕΛΤΑ παρέλαβε τα γράμματα των μαθητών για να αποσταλούν στην UNEXDO και ACTIONAID. Τέλος πιασμένοι χέρι – χέρι και σε παράξενους σχηματισμούς ενώθηκαν γύρω από την μεγάλη σφαίρα τραγουδώντας το «Αν όλα τα παιδιά της γης».
Ο Διευθυντής του σχολείου Χρήστος Γρηγορόπουλος σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας του παιδιού το 3ο Δημοτικό Σχολείο αναλαμβάνει δράση όχι αύριο στο μακρινό μέλλον αλλά τώρα. Διαδηλώνει για τα αναφαίρετα δικαιώματα των παιδιών, μιλάει για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και αλλάζει άποψη και στάση απέναντι στα προβλήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα.
Ταξιδεύει σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης εκεί που προσβάλλονται απάνθρωπα τα δικαιώματα των παιδιών.
Το μόνο που μας απομένει είναι να προλάβουμε όλοι μαζί να κάνουμε μια ευχή για λιγότερο δυστυχία… και περισσότερη ευθύνη. Μόνο τότε το παιδί θα είναι ενεργός πολίτης αυτού του κόσμου.

 

Η ΕΡΕΥΝΑ 12 Δεκεμβρίου 2007, αρ. φύλλου 14786,   σελίδα 20 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr