Ο εορτασμός του Αϊ Γιώργη Πιαλείας

Τα έθιμα δεν ξεφτίζουν στην Πιαλεία Τρικάλων, αλλά συνεχώς ενισχύονται χρόνο με τον χρόνο. Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή του κόσμου στην εκκλησιαστική εκδήλωση για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, την δεύτερη μέρα του Πάσχα 28-4-2008 ήταν έκδηλη.

0 423

Τα έθιμα δεν ξεφτίζουν στην Πιαλεία Τρικάλων, αλλά συνεχώς ενισχύονται χρόνο με τον χρόνο. Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή του κόσμου στην εκκλησιαστική εκδήλωση για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, την δεύτερη μέρα του Πάσχα 28-4-2008 ήταν έκδηλη.

Τα έθιμα δεν ξεφτίζουν στην Πιαλεία Τρικάλων, αλλά συνεχώς ενισχύονται χρόνο με τον χρόνο. Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή του κόσμου στην εκκλησιαστική εκδήλωση για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, την δεύτερη μέρα του Πάσχα 28-4-2008 ήταν έκδηλη. Προηγήθηκε η θεία λειτουργία μετά Αρτοκλασίας και μετά όλοι οι κάτοικοι του χωριού αλλά και πολλοί επισκέπτες, συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Στους συμμετέχοντες προσφέρθηκε κρέας πρόβειο με κριθαράκι, μαγειρίτσα, πίτες και ντόπιο κρασί. ‘Oλα αυτά ήταν δωρεές κτηνοτρόφων του χωριού και απλών κατοίκων προς τον Άγιο. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί και η μεγάλη εθελοντική προσφορά εργασίας για να ετοιμαστούν όλα αυτά, από ορισμένους «αφανείς» κατοίκους. sungeorge3.jpgΚατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από το παιδικό και το μικτό τμήμα ενηλίκων Πιαλείας, όπου χοροδιδάσκαλος είναι ο κ. Παναγιώτης Μάνος. Έπειτα ακολούθησε χορός από τους κατοίκους όπου πρώτος χόρεψε ο πάτερ Φώτιος, εφημέριος του Αγίου Γεωργίου και ακολούθησαν οι επίσημοι. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε σύσσωμο το Δ.Σ. του Δήμου Πιαλείων καθώς και άλλοι επίσημοι. Το έθιμο της «Διάκλησης», δηλαδή της φιλοξενίας των πιστών από την εκκλησία, δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς χρονολογικά. Υπολογίζετε πως πρέπει να έχει την έναρξή του πριν από το 1600 μ.χ. Η Πιαλεία στα πολύ παλιά χρόνια ήταν κατεξοχήν κτηνοτροφικό χωριό, κάτι που ισχύει ακόμη και σήμερα, σε μικρότερο βαθμό όμως. sungeorge3.jpgΤο χωριό στην πάροδο των αιώνων υπέφερε από πολλά, καταστροφές από τους πολέμους, φυσικές καταστροφές, κ.α. Λέγεται πως οι κάτοικοι του χωριού αισθάνθηκαν την ανάγκη να καθιερώσουν αυτήν την εκκλησιαστική εκδήλωση, για να ευχαριστήσουν τον Αϊ Γιώργη που τον είχαν σαν προστάτη τους. Το σημερινό χωριό Πιαλεία, πριν το 1600 μ.χ. βρισκόταν στο Παλαιοχώρι, (παλιό χωριό) σημερινό οικισμό της Πιαλείας. Μαζί με το νέο χωριό χτίστηκε και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. «Τα ήθη και έθιμα του χωριού δεν πρέπει να χαθούν», δήλωσε ο δάσκαλος του χωριού κ. Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος, ο οποίος είναι γνωστός για την ιστορικο-πολιτιστική του προσφορά και δραστηριότητα.

Νίκος Σαλέπης

salepisn@otenet.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr