Μπαράζ πυρκαγιών στην Καλομοίρα, Κλεινοβό, Πεύκη

Μπαράζ πυρκαγιών είχαμε το τριήμερο στην περιοχή Καλαμπάκας. Συγκεκριμένα αργά το βράδυ της Παρασκευής στη θέση «Πέτρες Μπαζάνι» του Δ.Δ. Καλομοίρας δήμου Καστανιάς εξεράγει πυρκαγιά που γρήγορα έλαβε μεγάλη διάσταση βοηθούμενη από τον αέρα.

0 296

Μπαράζ πυρκαγιών είχαμε το τριήμερο στην περιοχή Καλαμπάκας. Συγκεκριμένα αργά το βράδυ της Παρασκευής στη θέση «Πέτρες Μπαζάνι» του Δ.Δ. Καλομοίρας δήμου Καστανιάς εξεράγει πυρκαγιά που γρήγορα έλαβε μεγάλη διάσταση βοηθούμενη από τον αέρα. Μπαράζ πυρκαγιών είχαμε το τριήμερο στην περιοχή Καλαμπάκας.
Συγκεκριμένα αργά το βράδυ της Παρασκευής στη θέση «Πέτρες Μπαζάνι» του Δ.Δ. Καλομοίρας δήμου Καστανιάς εξεράγει πυρκαγιά που γρήγορα έλαβε μεγάλη διάσταση βοηθούμενη από τον αέρα.
Η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή το πρωί του Σαββάτου και αμέσως έσπευσαν στην περιοχή τόσο ο Δήμαρχος Κώστας Τόλης με συνεργεία του Δήμου και πυροσβεστικά οχήματα από την Πυροσβεστική υπηρεσία Καλαμπάκας που κυριολεκτικά ρίχτηκαν στη μάχη κατάσβεσης.
Να πούμε ότι η πυρκαγιά εξεράγει μετά την έντονη μπόρα που έπληξε την περιοχή και σύμφωνα με εκτιμήσεις αλλά και την σχετική έρευνα που διεξήγαγε η Π.Υ. Καλαμπάκας οφείλεται σε πτώση κεραυνού.
Η θέση «Πέτρες Μπαζάνι» βρίσκεται σε υψόμετρο 920 μέτρων σε δασώδη περιοχή με πλούσια βλάστηση στην ανατολική πλευρά του οικισμού Καλομοίρας.
Χωματουργικά μηχανήματα του δήμου Καστανιάς άνοιξαν δρόμους για να φτάσουν στην εστία της φωτιάς δεδομένου ότι η περιοχή είναι δυσπρόσιτη και δύσκολα μπορούσε να προσεγγίσουν οι επίγειες δυνάμεις.
Όμως παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων η φωτιά αναζωπυρώθηκε με αποτέλεσμα να κληθούν ενισχύσεις.
Στο χώρο έφτασαν ο Δ/της της Π/Υ Καλαμπάκας κ. Παπαπολύκαρπος, ο Περιφερειακός Δ/ντής της Π.Υ. Αρχιπυραγός Παναγ. Γάτος, άνδρες της Λέσχης ειδικών δυνάμεων Ν. Τρικάλων και πεζοπόρο τμήμα από τον Βόλο.
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και προτού κινδύνου επέκτασης της φωτιάς κλήθηκαν και εναέριες δυνάμεις.
Συγκεκριμένα δυο πυροσβεστικά ελικόπτερα έκαναν συνεχώς ρίψεις νερού μέχρι στις 7.30 με 8.00 μ.μ. όταν και αποσύρθηκαν.
Στο χώρο παρέμειναν όλο το βράδυ του Σαββάτου οι επίγειες δυνάμεις παρεμβαίνοντας σε περιπτώσεις αναζωπύρωσης.
Επίσης ο δήμος Καλαμπάκας συμμετείχε στην προσπάθεια κατάσβεσης με ένα υδροφόρο όχημα με δυο άνδρες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η φωτιά κατέκαψε δάσος από μαύρη ελάτη, και χόρτα, δασική έκταση 60 με 80 στρέμματα.
Στον Κλεινοβό και Πεύκη
Ανάλογα φαινόμενα; Καταγράφηκαν και στο Δ.Δ. Πεύκης του Δήμου Μαλακασίου αλλά και στον Κλεινοβό του Δήμου Κλεινοβού.
Και στις δυο αυτές πυρκαγιές ενήργησαν δυνάμεις των δήμων και της Π.Υ. Καλαμπάκας πετυχαίνοντας να ελέγξουν την φωτιά και στη συνέχεια να την σβήσουν.
Αιτία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι κεραυνοί.
Να πούμε ότι είναι ίσως η πρώτη χρονιά που τόσες πολλές πυρκαγιές εκδηλώνονται στην συγκεκριμένη περιοχή κάτι που αναμφίβολα δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ως γεγονός.
Συγκεκριμένα ο Ασπροπόταμος κινδύνευσε φέτος δυο φορές να γίνει στάχτη κάτι που δεν έχει προηγούμενο στο πρόσφατο παρελθόν.
Όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και αναλυθούν προκειμένου να υπάρξουν παρεμβάσεις πυροπροστασίας δεδομένου ότι σε περίπτωση εκδήλωσης μεγάλης πυρκαγιάς κινδυνεύει να καταστραφεί ολόκληρος ο δασικός πλούτος του Νομού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr