Μάθημα κάτω από… υψηλή τάση

Πρόκειται για μια παλιά υπόθεση που είχε απασχολήσει την τοπική κοινωνία του χωριού Διάβα Καλαμπάκας. Στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου υπάρχει μετασχηματιστής της ΔΕΗ υψηλής τάσης με αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί και γονείς να ανησυχούν για την επίπτωση στην υγεία των παιδιών.

0 308

Πρόκειται για μια παλιά υπόθεση που είχε απασχολήσει την τοπική κοινωνία του χωριού Διάβα Καλαμπάκας. Στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου υπάρχει μετασχηματιστής της ΔΕΗ υψηλής τάσης με αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί και γονείς να ανησυχούν για την επίπτωση στην υγεία των παιδιών.

Πρόκειται για μια παλιά υπόθεση που είχε απασχολήσει την τοπική κοινωνία του χωριού Διάβα Καλαμπάκας.
Στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου υπάρχει μετασχηματιστής της ΔΕΗ υψηλής τάσης με αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί και γονείς να ανησυχούν για την επίπτωση στην υγεία των παιδιών.
Πριν λίγα χρόνια από το νυν δήμαρχο είχε γίνει μια πρώτη προσπάθεια απομάκρυνσης του μετασχηματιστή χωρίς αποτέλεσμα.
Επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο
Ο Διευθυντής του σχολείου κος Χρήστος Γκόντης επισκέφθηκε πριν λίγες ημέρες τον δήμαρχο Καλαμπάκας και ζήτησε την βοήθειά του ώστε να απομακρυνθεί ο μετασχηματιστής.
Ο κος Γκόντης παρέδωσε στον δήμαρχο επιστολή γνωστοποιώντας του τα κάτωθι:
«Σας γνωρίζουμε ότι μέσα στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Διάβας η υπηρεσία σας έχει εγκαταστήσει τον μετασχηματιστή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του Δ.Δ. Διάβας. Η εγκατάσταση έγινε κατά παράβαση όλων των κείμενων διατάξεων. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι το ύψος του μετασχηματιστή βρίσκεται στα 2.50 μέτρα, το κιβώτιο ασφαλειών βρίσκεται στην είσοδο του σχολείου στο έδαφος και η απόσταση του μετασχηματιστή από τις αίθουσες διδασκαλίας είναι στα 20 μέτρα.
Σας κάνουμε γνωστό ακόμη ότι από τις έρευνες και τα πειράματα που πραγματοποίησαν διακεκριμένοι επιστήμονες έδειξαν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μεταξύ των άλλων προκαλούν:
– Μεταβολή στη συγκέντρωση ιόντων ασβεστίου στο κύτταρο
– Αλλοιώσεις στις κυτταροπλαστικές μεμβράνες των κυττάρων
– Αλλαγές στο ρυθμό σύνθεσης των DNA – RNA
– Χρωμοσωμικές βλάβες.
– Μεταβολές στην έκκριση και στη φυσιολογική δράση ορμονών
– Παιδική λευχαιμία.
Μετά τα ανωτέρω η υπηρεσία σας είναι υποχρεωμένη να απομακρύνει το γρηγορότερο δυνατό το μετασχηματιστή από τον αύλειο χώρο του σχολείου.
Παρακαλούμε δε τους αποδέκτες της κοινοποίησης να συνδράμουν κι αυτοί ώστε η απομάκρυνση του μετασχηματιστή υψηλού κινδύνου να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να πράξει ότι είναι δυνατόν από την πλευρά του ώστε να απομακρυνθεί ο μετασχηματιστής από τον αύλειο χώρο του σχολείου το συντομότερο δυνατόν. Εξ άλλου αυτή ήταν και η βούληση του ιδίου εδώ από την πρώτη στιγμή που τοποθετήθηκε στον χώρο αυτό.
Το έγγραφο κοινοποιήθηκε και στον προϊστάμενο της ΔΕΗ Καλαμπάκας κο Γ. Δήμου για να προωθήσει το αίτημα υπηρεσιακά.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα πρέπει η ΔΕΗ να επιδείξει στην συγκεκριμένη περίπτωση μια ευαισθησία καθώς πρόκειται για μια ευαίσθητη περιοχή και δη ένα δημοτικό σχολείο.
Η απομάκρυνση του συγκεκριμένου μετασχηματιστή είναι και επίπονη και δαπανηρή, όμως θα πρέπει να γίνει.

"Η ΕΡΕΥΝΑ"

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr