Δικαιώνει αλλοδαπή που της αρνήθηκαν άδεια διαμονής ο Συνήγορος του Πολίτη

0 253

Δικαιώνει ο Συνήγορος του Πολίτη αλλοδαπή σύζυγο Έλληνα πολίτη, στην οποία η Περιφέρεια Αττικής αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια διαμονής, με τη δικαιολογία ότι η θεώρηση εισόδου (visa) της είχε λήξει 28 μέρες πριν την κατάθεση της αίτησής της για «άδεια διαμονής μέλους οικογενείας Έλληνα πολίτη».

Στην αναφορά του Συνηγόρου του Πολίτη, τονίζεται ότι η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής απέρριψε το αίτημα της αλλοδαπής, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη συνάψει γάμο στην Ελλάδα, εντός της διάρκειας ισχύος της visa. 

Όπως επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, η Περιφέρεια Αττικής θεώρησε εσφαλμένως ότι η προηγούμενη λήξη ισχύος της θεώρησης εισόδου αποτελεί κώλυμα για τη χορήγηση άδειας διαμονής μέλους οικογένειας Έλληνα. Επικαλείται και τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σύμφωνα με την οποία καλύπτεται κάθε υπήκοος τρίτης χώρας, που είναι μέλος της οικογένειας πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, "ανεξαρτήτως του τόπου και της ημερομηνίας συνάψεως του γάμου τους, καθώς και του τρόπου με τον οποίον ο υπήκοος της τρίτης χώρας εισήλθε στο κράτος-μέλος υποδοχής".

Αφού διερεύνησε την υπόθεση, η ανεξάρτητη αρχή καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να επανεξετάσουν την αίτηση της αλλοδοπής για χορήγηση σε αυτήν άδειας διαμονής, σύμφωνα με το άρθρο 61 του Ν. 3386/2005 . Παράλληλα, ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες να απαντούν στα έγγραφα, τα οποία απευθύνονται σε αυτές από την Αρχή, στο πλαίσιο διερεύνησης αναφορών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 3094/2005

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr