Διεθνής συνάντηση για τον πολιτισμικό τουρισμό

Έληξαν χθες οι εργασίες της διήμερης Διεθνούς Συνάντησης για τον πολιτισμικό Τουρισμό στις προστατευόμενες περιοχές από την UNESCO. Tα Μετέωρα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που προστατεύονται από την UNESCO. Την χώρα μας σ’ αυτή την διήμερη συνάντηση εκπροσώπησε το ΚΕΝΑΚΑΠ.

0 361

Έληξαν χθες οι εργασίες της διήμερης Διεθνούς Συνάντησης για τον πολιτισμικό Τουρισμό στις προστατευόμενες περιοχές από την UNESCO. Tα Μετέωρα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που προστατεύονται από την UNESCO. Την χώρα μας σ’ αυτή την διήμερη συνάντηση εκπροσώπησε το ΚΕΝΑΚΑΠ. Έληξαν χθες οι εργασίες της διήμερης Διεθνούς Συνάντησης για τον πολιτισμικό Τουρισμό στις προστατευόμενες περιοχές από την UNESCO. Tα Μετέωρα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που προστατεύονται από την UNESCO. Την χώρα μας σ’ αυτή την διήμερη συνάντηση εκπροσώπησε το ΚΕΝΑΚΑΠ. Εισηγητής από το ΚΕΝΑΚΑΠ ήταν ο Υποδιευθυντής Βάϊος Κουτής ενώ την ευθύνη της οργάνωσης είχε ο Λεωνίδας Στεργίου.
Εκτός των εκπροσώπων των άλλων χωρών, κατά την χθεσινή μέρα που περιελάμβανε και συζήτηση με τους τοπικούς φορείς συμμετείχαν.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμπάκας και Αντιδήμαρχος κος Αθανασούλας. Ο Πρόεδρος Ξενοδόχων κος Κουρούπας, ο πρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών ειδών λαϊκής τέχνης, η Σουζάνα Πασχάλη πρόεδρος συλλόγου «Βρυσσοπούλας», ο υπεύθυνος της Τρέκιν Ελλάς Σαμούτης Λάζαρος, ο υπεύθυνος του Νο Limit Μποτίλας Λάζαρος και όσοι μετείχαν στο δίκτυο.
Τα αποτελέσματα αυτής της Διεθνούς Συνάντησης παρατίθενται στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΚΕΝΑΚΑΠ.
Το ΚΕΝΑΚΑΠ
Στα Μετέωρα θα επικεντρωθούν οι έρευνες και οι άλλες εργασίες που θα πραγματοποιήσει εντός του επομένου έτους το διακρατικό δίκτυο Ubi Minor σε ό,τι αφορά τον πολιτιστικό τουρισμό στις ελληνικές τοποθεσίες που προστατεύονται από την UNESCO, Αυτό αποφασίστηκε,, μεταξύ άλλων, στη διήμερη διεθνή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Καστράκι στις 14 και 15 Νοεμβρίου από το ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.
Η απόφαση βασίστηκε σε ειδική έκθεση που εκπόνησε το ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. σε συνεργασία με τους τρεις άλλους ελληνικούς φορείς που μετέχουν στο δίκτυο, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ΗΑΤΤΑ), το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), και την Επιμορφωτική Συμβουλευτική Κοινότητα (ECC). Η έκθεση αυτή αναδεικνύει το θετικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια προκειμένου να συνδυαστεί ο τουρισμός με την προστασία των Μετεώρων ως ιερού τόπου που αποτελεί στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, παράλληλα όμως επισημαίνει και την ανάγκη ενίσχυσης των θρησκευτικών και γενικότερα των πολιτιστικών στοιχείων αυτού του τουρισμού, ως παράγοντα που θα συμβάλει θετικά στην ορδή εκτίμηση του θρησκευτικού-ιερού χαρακτήρα των Μετεώρων και κατά συνέπεια στην αποτελεσματικότερη προστασία τους.
Σύμφωνα με το ειδικό αντικείμενο του δικτύου Ubl Minor, που είναι ή επαγγελματική κατάρτιση, n συνάντηση επικεντρώθηκε στο εάν και κατά πόσον τα τουριστικά επαγγέλματα που εμπλέκονται στον τουρισμό των Μετεώρων (τουριστικοί πράκτορες, ξενοδόχοι, ξεναγοί κλπ) έχουν πράγματι την κατάρτιση, τις γνώσεις και την επαγγελματική νοοτροπία που απαιτούν οι σύγχρονες τάσεις ταυ πολιτιστικού τουρισμού και οι ιδιαίτερες ανάγκες προστασίας και ανάδειξης ενός θρησκευτικού ιερού τόπου σαν τα Μετέωρα. Προκείμενου να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους δυο μήνες ειδική έρευνα του ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε., η οποία θα βοηθήσει το δίκτυο να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά την εκπαίδευση και τη διαρκή κατάρτιση αυτών των επαγγελμάτων σε συνδυασμό και με τα πορίσματα άλλων αντίστοιχων ερευνών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Ιταλία (στο Σάσι της Ματέρας, στο μεσαιωνικό κάστρο Καστέλ ντελ Μόντε στην Άντρια, και στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Αλμπερομπέλο), στη Ισπανία (Βαρκελώνη), στη Μάλτα (μεσαιωνική πόλης της Βαλέτας) και στην Τουρκία (στην Καππαδοκία και στο ιστορικό-αρχαιολογικό πάρκο της Χατούσας στο κέντρο της Μικρός Ασίας).
Από τις εργασίες αυτές αναμένεται έως το τέλος του 2008 να προκόψουν εξειδικευμένες προτάσεις προγραμμάτων τυπικής ή άτυπης επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και ορισμένες προτάσεις για τη βελτίωση των μεταπτυχιακών σπουδών των εμπλεκομένων πανεπιστημίων.
Στη συνάντηση μετείχαν τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του δικτύου, εκπρόσωποι:
• του αναπτυξιακού οργανισμού Quality Program από τη Πατέρα της Ιταλίας
• του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.
• του Πανεπιστημίου Γκάζι της Άγκυρας
• του ITIS Malta από τη Μάλτα
• του ΗΑΤΤΑ και της ECC από την Αθήνα
• του ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.
Επίσης πραγματοποιήθηκε ειδική συνάντηση με εκπροσώπους φορέων που ασχολούνται με τον τουρισμό και την επαγγελματική κατάρτιση στην Καλαμπάκα.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν ενθουσιαστικά σχόλια για τα Μετέωρα και τη θερμή υποδοχή των μοναχών, όπως και για τη φιλοξενία στο ξενοδοχείο και τα ποιοτικά και πλούσια γεύματα που είχαν σε εστιατόρια της περιοχής μας όλοι δήλωσαν την επιθυμία τους να ξανάλθουν σύντομα ως απλοί επισκέπτες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr