Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας – Τι συζητήθηκε
Μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Και βέβαια όπως ήτο αναμενόμενο η συνεδρίαση θα διαρκούσε πολύ αφού τα 32 θέματα στην ημερήσια διάταξη και μόνο να τα αναγνώσει κάποιος χρειάζεται χρόνο. Όμως και η σοβαρότητα κάποιων θεμάτων απαιτούσε μακροχρόνια συζήτηση.
Μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Και βέβαια όπως ήτο αναμενόμενο η συνεδρίαση θα διαρκούσε πολύ αφού τα 32 θέματα στην ημερήσια διάταξη και μόνο να τα αναγνώσει κάποιος χρειάζεται χρόνο. Όμως και η σοβαρότητα κάποιων θεμάτων απαιτούσε μακροχρόνια συζήτηση.
Μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.
Και βέβαια όπως ήτο αναμενόμενο η συνεδρίαση θα διαρκούσε πολύ αφού τα 32 θέματα στην ημερήσια διάταξη και μόνο να τα αναγνώσει κάποιος χρειάζεται χρόνο. Όμως και η σοβαρότητα κάποιων θεμάτων απαιτούσε μακροχρόνια συζήτηση.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα και τελείωσε περί τις 11 το βράδυ.
Στην συνεδρίαση ψηφίστηκε η σύσταση του Τουριστικού Οργανισμού Καλαμπάκας. Μια ενέργεια που φθάνει στο τέλος της αφού ο οργανισμός είναι πλέον γεγονός. Την ενημέρωση για τον σκοπό της ίδρυσης και τον τρόπο λειτουργίας έκανε ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος Ιωάννης Παπαπούλιος.
Στην συζήτηση αυτού του θέματος δεν συμμετείχε η Αντιπολίτευση η οποία διαφωνεί με την μορφή του φορέα (Υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα).
Κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Βλαχάβα
Η τοποθέτηση ακόμη μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο Δ.Δ. της Βλαχάβας έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους.
Το Συμβούλιο θα αποφάσιζε αν θα επιτρέψει την τοποθέτησή της ή όχι.
Οι κάτοικοι όμως διαφωνούν έντονα με το ενδεχόμενο αυτό και πολλοί εξ αυτών παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση.
Ο πρόεδρος κ. Τσεκούρας μίλησε από πλευράς κατοίκων, προειδοποιώντας το «Σώμα» ότι και αν ακόμη πάρει απόφαση για τοποθέτηση της κεραίας αυτό δεν θα γίνει.
Πάντως και το Τ.Σ. του χωριού είναι αντίθετο στην τοποθέτηση της κεραίας.
Ο Δήμαρχος κ. Μπουτίνας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει τοποθετήσει στην περιοχή μετρητή ορίων ακτινοβολίας.
Οι μετρήσεις είναι προσβάσιμες σε όλους και δείχνουν ότι τα όρια είναι 60 φορές κάτω από τα φυσιολογικά.
Παρ’ όλα αυτά όμως οι κάτοικοι, οι σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης και η κ. Τούλα (Σύμβουλος πλειοψηφίας) ψήφισαν κατά.
Η τοποθέτηση όμως εγκρίθηκε με ψήφους 10-9. Σήμερα πάντως οι κάτοικοι αναμένεται να έχουν συγκέντρωση στο χωριό, για να λάβουν αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειές τους.
Εργοστάσιο ξυλίας Δασικά κτίσματα
Η αλληλογραφία μεταξύ Υπουργείου Γεωργίας, Δήμου και Δασικών Υπηρεσιών είναι συχνή αυτή την εποχή.
Ο λόγος γιατί ο Δήμος επιθυμεί να περιέλθουν στην κατοχή του κτήρια και οικόπεδα του Δασαρχείου.
Όμως στην όλη υπόθεση μπαίνει πλέον και το εργοστάσιο ξυλείας του Δασαρχείου.
Το εργοστάσιο ξυλείας υπολειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια. Μονάδες όπως αυτή της μοριοσανίδας σταμάτησαν εδώ και χρόνια την δραστηριότητά τους.
Υπάρχει έντονο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και η βιομηχανία συνεχώς υποβαθμίζεται.
Οι εποχικοί εργαζόμενοι με αίτημά τους ζητούν να μπορούν να εργαστούν στην επιχείρηση ως μόνιμοι πλέον μετά από χρόνια.
Αν πάντως συνεχιστεί η ίδια κατάσταση η πορεία του εργοστασίου είναι προδιαγεγραμμένη.
Πριν λίγες ημέρες επιτροπή του υπουργείου Γεωργίας επισκέφτηκε τον Δήμο εντελώς μυστικά και συζήτησε με τον Δήμαρχο επί τρεις ώρες.
Πριν όμως είχε επισκεφτεί την βιομηχανία ξύλου, τα δασικά σπίτια (οικόπεδα) και το κτήριο των Υπηρεσιών του Δασαρχείου.
Ο Δήμαρχος παρουσίασε προχθές στους Συμβούλους την νέα πρόταση που έκανε προς τους εκπροσώπους του Υπουργείου και είναι:
α) Το εργοστάσιο να περιέλθει στον δήμο Καλαμπάκας και να χρησιμοποιηθεί από αυτόν. Τα παλαιά και ακατάλληλα κτήρια να γκρεμιστούν.
Τα μηχανήματα του πριστηρίου και του τμήματος μοριοσανίδας (ανενεργό) να λειτουργήσουν ως μουσειακός χώρος για επισκέψεις σχολείων κλπ.
Να παραμείνουν ενεργά τα τμήματα κατασκευής λειωμένων κατασκευών και μικροκατασκευών και να λειτουργήσουν υπό την εποπτεία του Δήμου με ιδιωτικά κριτήρια
β) Το κτήριο που στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δασαρχείου να περιέλθει στον Δήμο και να γίνει μουσείο Δασικού πλούτου και ιστορίας
γ) Το ένα εκ των δυο οικοπέδων του Δασαρχείου στο κέντρο της πόλης να περιέλθει στον Δήμο για να γίνει χώρος πρασίνου και υπόγειο πάρκιν, στο δε άλλο να ανεγερθεί κτήριο όπου θα στεγάσει τις δασικές υπηρεσίες. Η ανέγερση του κτηρίου να γίνει με την συμμετοχή του Δήμου
δ) Εναλλακτική λύση ανέγερσης κτηρίου ο παλαιός Υγειονομικός σταθμός όπου το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το πουλά στον Δήμο με τιμή Αντικειμενικής Αξίας
ε) Τα δε παλαιά κτήρια την πρόταση του Δημαρχείου και μάλιστα την είδε θετικά, όμως θα πρέπει να αποφασίσουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Την πρόταση του Δημάρχου ψήφισε ομόφωνα το «Σώμα».
Μελέτη για το Ξενία
Στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η προσπάθεια του Δήμου το Ξενία Καλαμπάκας να περιέλθει στην κατοχή του.
Η ΕΤΑ ζήτησε από τον Δήμο οικονομοτεχνική μελέτη (Μελέτη Βιοσιμότητας) για να παραχωρήσει το Ξενία.
Ο Δήμος ανέθεσε στο ΚΕΝΑΚΑΠ την εκπόνηση μελέτης για το Ξενία όπου ο Δήμαρχος σε λίγες ημέρες θα την καταθέσει στην ΕΤΑ.
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης – Δήμος Μετεώρων
Οι τόνοι της Συνεδρίασης ανέβηκαν όταν συζητήθηκε η αίτηση των κ.κ. Τσαγκρασούλη, Βλιώρα και Τάκο για την κατασκευή μνημείου Εθνικής Αντίστασης στην Καλαμπάκα, μνημείο πεσόντων Καστρακινών και μετονομασία του Δήμου Καλαμπάκας σε Δήμο Μετεώρων.
Ο συνήθης ύποπτος για τις εντάσεις στο Δ.Σ. Απόστολος Τσουρβάκας καταφέρθηκε ενάντια των τριών αιτούντων κατηγορώντας τους για αποστάτες (συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο Μπουτίνα) και πρότεινε τα μνημεία αυτά να ονομαστούν ΜΝΗΜΕΙΑ ΝΤΡΟΠΗΣ. Δήλωσε δε ότι αν ποτέ αποκτήσει πόστο που θα του δίνει την δύναμη να τα καταστρέψει, θα το κάνει (αν γίνουν).
Τελικά το Συμβούλιο αποφάσισε (πλην Τσουρβάκα) να συστήσει επιτροπή 5 Συμβούλων για να εξευρεθούν οι χώροι ανέγερσης μνημείων.
Για την μετονομασία τονίστηκε ότι είναι νωρίς να συζητηθεί το θέμα. Παραπέμφθηκε στην δεύτερη Διοικητική μεταρρύθμιση.
Τα υπόλοιπα θέματα αφορούσαν αποδοχή πιστώσεων, την αντίδραση των Διευθυντών του 1ου και 2ου Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Καλαμπάκας για την απόφαση της Σχολικής Επιτροπής να δώσει στο ΤΕΕ Καλαμπάκας 10 χιλ. Ευρώ επιπλέον για αγορά υλικού.
Ενημέρωση Δημάρχου
Με την έναρξη της Συνεδρίασης ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους Συμβούλους επί μιας σειράς θεμάτων:
1. Ο Νομάρχης ανακοίνωσε την ανέγερση του 5ου Νηπιαγωγείου Καλαμπάκας δίπλα από το Ξενία.
2. Ο υπολογισμός για τον όγκο των απορριμμάτων του Δήμου θα είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ότι είχε υπολογιστεί.
Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος θα πληρώσει στην ΠΑΔΥΘ περισσότερα χρήματα. Χρήματα που δεν υπάρχουν και θα επιβαρυνθούν οι Δημότες.
3. Στις 19 Ιουνίου την Καλαμπάκα θα επισκεφθούν 40 άτομα από την Αδελφή πόλη του Σβάμπαχ Γερμανίας συνοδευόμενα από τον Δήμαρχό τους. Θα φιλοξενηθούν για τρεις ημέρες από τον Δήμο.
4. Έλληνας επισκέπτης στην πόλη κατήγγειλε στον Δήμο, στην Αστυνομία, στον Εισαγγελέα και στο Υπουργείο Καλαμπακιώτη επαγγελματία εστιατορίου για ανάρμοστη συμπεριφορά, ακατάλληλο φαγητό και υπερβολική τιμή.
Η ΕΡΕΥΝΑ 12 Απριλίου 2009, αρ. φύλλου 15176, σελίδα 11 – Βαγγέλης Γκιάτας