Γιόρτασαν την παγκόσμια ημέρα τροφίμων

Μια όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στο δεύτερο δημοτικό σχολείο Καλαμπάκας. Αφορμή για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ήταν ο ορισμός της χθεσινής ημέρας ως «Παγκόσμια ημέρα τροφίμων – εξάλειψη της βίας και ανοχής».

0 481

Μια όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στο δεύτερο δημοτικό σχολείο Καλαμπάκας. Αφορμή για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ήταν ο ορισμός της χθεσινής ημέρας ως «Παγκόσμια ημέρα τροφίμων – εξάλειψη της βίας και ανοχής». Μια όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στο δεύτερο δημοτικό σχολείο Καλαμπάκας. Αφορμή για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ήταν ο ορισμός της χθεσινής ημέρας ως «Παγκόσμια ημέρα τροφίμων – εξάλειψη της βίας και ανοχής».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την βράβευση της εκπαιδευτικού κας Ζησοπούλου Ελένης για την 35ετή προσφορά της στην εκπαίδευση.
Συνεχίστηκε με σύντομη αναφορά του Δ/ντή του σχολείου στο νόημα της εκδήλωσης και ακολούθησε η κεντρική ομιλία από την εκπαιδευτικό κα Εξάρχου – Γούλα Ελένη, εθελόντρια του Ε.Ε.Σ., τμήματος Τρικάλων.
Συνεχίστηκε με προβολή DVD προσφορά της UNICEF, με τίτλο «RIGHTS AND WRONGS».
Ακολούθησαν επίκαιρα τραγούδια και ποιήματα από τους μαθητές της Δ΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου.
Κώστας Πρεβέντης
Στην ομιλία του ο Δ/ντής του σχολείου Πρεβέντης Κώστας αναφέρθηκε στην σημασία της ημέρας αυτής και σε στοιχεία που προβλημάτισαν τους παρευρισκόμενους και τα παιδιά.
«Η 16η Οκτωβρίου είναι Παγκόσμια ήμερα για την τροφή. Θεωρήσαμε σκόπιμο και αναγκαίο μέσα από μια λιτή και σεμνή τελετή να ενημερώσουμε αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές για το σοβαρό πρόβλημα της πείνας που συνεχίζει ακόμα και σήμερα να πλήττει μεγάλο αριθμό ανθρώπων σ’ όλο σχεδόν τον κόσμο. Να γνωρίσουν, οι μαθητές, τις έννοιες πείνα – λιμός – ασφάλεια – τροφής. Να πληροφορηθούν που υπάρχει πείνα – λιμός. Να κατανοήσουν τα γενεσιουργά αίτια της πείνας και του λιμού. Να αντιληφθούν τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης. Να ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Να ανακαλύψουν τρόπους για την αποσόβηση της πιθανότητας επανεμφάνισης του προβλήματος. Βασικά χαρακτηριστικά της εκδήλωσης, με στόχο πάντα να επιτευχθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλα τα προαναφερόμενα, ήταν η πρόσκληση και η ομιλία της εξαίρετης συνταξιούχου εκπ/κού και εθελόντριας του Ε.Ε.Σ. τμήματος Τρικάλων κ.κ. Εξάρχου- Γούλα Ελένης, η προβολή ενός επίκαιρου DVD, προσφορά της UNICEF με θέμα: «Wrihts and Wrongs»,η προετοιμασία των παιδιών μέσα από την Ευέλικτη ζώνη καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας γύρω από αυτό το θέμα και η αμεσότητα έκφρασής των με τραγούδια και ποιήματα αναλόγου περιεχομένου.
α) 1 στους 5 ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες πάσχει από χρόνιο υποσιτισμό. Συνολικά επηρεάζονται 777 εκατομμύρια άνθρωποι. β) Σχεδόν 200 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο υποσιτίζονται σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
γ) Κάθε χρόνο πεθαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες 12 εκατομμύρια παιδιά. Το 55% των θανάτων αυτών οφείλεται στην κακή διατροφή!
δ) 34.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από πείνα ή ασθένειες οι οποίες προκαλούνται από την πείνα.
ε) Ένα παιδί πεθαίνει κάθε 5 δευτερόλεπτα από αιτίες που σχετίζονται με την πείνα.
Στ) Τα υγιή παιδιά γελάνε τουλάχιστον 400 φορές την ημέρα, αλλά όταν πεινάνε ίσως δεν έχουν την ενέργεια να γελάσουν, να παίξουν, να μάθουν ή ακόμα και να κλάψουν…
ζ) Ο αριθμός των άνθρωπων που πεθαίνουν από πείνα κάθε 354 μέρες είναι ο ίδιος με αυτον των ανθρώπων που, πέθαναν από την ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κλείνοντας, κοινή, διαπίστωση υπήρξε ότι η λύση για ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα που κοστίζει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά δε βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των ατόμων ή των ομάδων. Ωστόσο καθένας από εμάς μπορεί να αφήσει το χνάρι του και να ενώσει τη φωνή του με όλες αυτές που ζητούν να μην πεθάνουν άλλοι άνθρωποι από υποσιτισμό, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην καταπολέμηση του προβλήματος,
« Όλη η δόξα του κόσμου χωράει σ’ έναν σπόρο από καλαμπόκι!»- Jose Marti…»
Η δράση του συγκεκριμένου σχολείου συνεχίζεται και σήμερα Παρασκευή με τη προγραμματισμένη εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας.
Μπράβο στους διοργανωτές των εκδηλώσεων και στον Δ/ντή του σχολείου που προσπαθούν να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά, πάνω σε σοβαρά ζητήματα όπως η πείνα, η φτώχεια και η βία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr