Βουτιά της τουριστικής κίνησης μέσα στο καλοκαίρι

Σε μεγάλα ξενοδοχεία της Καλαμπάκας η μείωση έφτασε έως και 30%. Ειδικότερα δε τη θερινή περίοδο η κατάσταση είναι ακόμα πιο άσχημη για την περιοχή μας, όπως προκύπτει και μέσα από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

0 434

Σε μεγάλα ξενοδοχεία της Καλαμπάκας η μείωση έφτασε έως και 30%. Ειδικότερα δε τη θερινή περίοδο η κατάσταση είναι ακόμα πιο άσχημη για την περιοχή μας, όπως προκύπτει και μέσα από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ειδικότερα δε τη θερινή περίοδο η κατάσταση είναι ακόμα πιο άσχημη για την περιοχή μας, όπως προκύπτει και μέσα από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2007 υπάρχει μια αύξηση των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχειακά καταλύματα και κάμπινγκ της τάξης του 14%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006.
Ωστόσο στο επόμενο τρίμηνο(περίοδος καλοκαιριού) μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007, η αύξηση περιορίζεται μόλις στο 4,2%.
Αντίθετα στο νομό Τρικάλων όπως υποστηρίζει σε δηλώσεις του στην «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Τρικάλων κ. Γιάννης Κουρούπας, «στα μεγάλα ξενοδοχεία η μείωση φτάνει το 30% και στα μικρότερα στο 20% σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδου του καλοκαιριού, τα προηγούμενα χρόνια».
Ο βασικός λόγος που έχει προκαλέσει αυτή την κρίση είναι η αρνητική οικονομική συγκυρία που οδηγεί αρκετούς επισκέπτες σε χώρες όπου κυριαρχεί ως το νόμισμα το δολάριο, η τιμή του οποίου έχει υποχωρήσει έναντι του ευρώ.
Έτσι οι χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζουν μεγαλύτερη κίνηση, εκμεταλλευόμενες τη γενικότερη οικονομική συγκυρία.
Πάντως σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία με ανάλογο τουριστικό ρεύμα όπως η Ελλάδα παρατηρείται μια σταθερότητα, σε αντίθεση με τη χώρα μας που εμφανίζει αισθητή υποχώρηση.
Αυτό οφείλεται σύμφωνα με τον πρόεδρο των τρικαλινών ξενοδόχων στη μη αναβάθμιση των υποδομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις προς τους τουριστικούς προορισμούς να μην είναι οι πρέπουσες.
Το ανατολικό μπλοκ
Στην Καλαμπάκα πάντως η κατάσταση σώζεται για την ώρα από τους επισκέπτες των ανατολικών κρατών. Όπως τονίζει ο κ. Κουρούπας «είναι η μοναδική αγορά που μας σώζει και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κόστος της διαδρομής των επισκεπτών προς την περιοχή μας είναι μικρό».
Το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών προέρχεται από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Ρωσία, ενώ άλλοι επισκέπτες από πιο προηγμένα κράτη όπως π.χ. οι Αμερικανοί έπαψαν πια να έρχονται.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις οι ξενοδόχοι ζητούν την άμεση λήψη δραστικών πρακτικών μέτρων που θα αλλάξουν την κατάσταση προς το καλύτερο, αν και οι αρμόδιοι φορείς μάλλον δείχνουν εφησυχασμένοι, για ανεξήγητους λόγους.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr