Βαρύ κατηγορητήριο

Αντιμέτωπα με τρία κακουργήματα και έξι πλημμελήματα βρίσκονται τα οκτώ άτομα -μεταξύ αυτών και ο διαβόητος κακοποιός Βασίλης Παλαιοκώστας- που έχουν ήδη συλληφθεί από την Αστυνομία, κατηγορούμενοι ως άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι στην πολύκροτη υπόθεση απαγωγής του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά.

0 334

Αντιμέτωπα με τρία κακουργήματα και έξι πλημμελήματα βρίσκονται τα οκτώ άτομα -μεταξύ αυτών και ο διαβόητος κακοποιός Βασίλης Παλαιοκώστας- που έχουν ήδη συλληφθεί από την Αστυνομία, κατηγορούμενοι ως άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι στην πολύκροτη υπόθεση απαγωγής του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά. Αντιμέτωπα με τρία κακουργήματα και έξι πλημμελήματα βρίσκονται τα οκτώ άτομα -μεταξύ αυτών και ο διαβόητος κακοποιός Βασίλης Παλαιοκώστας- που έχουν ήδη συλληφθεί από την Αστυνομία, κατηγορούμενοι ως άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι στην πολύκροτη υπόθεση απαγωγής του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Παρασκευής οι συλληφθέντες μετήχθησαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου η εισαγγελέας, Εμμανουέλλα Κετσιατζή, άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου (in rem) για τα παρακάτω αδικήματα:

– Αρπαγή από κοινού, εγκληματική οργάνωση και κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών (οι συγκεκριμένες κατηγορίες διώκονται σε βαθμό κακουργήματος).

– Εκβίαση, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, υπόθαλψη εγκληματία, παράβαση του νόμου περί όπλων και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών (οι παραπάνω κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα).

Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον Α’ Ειδικό Ανακριτή, απ’ όπου πήραν προθεσμίες για να απολογηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Παλαιοκώστας θα περάσει το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου τη Δευτέρα, ενώ οι υπόλοιποι επτά κατηγορούμενοι την επόμενη μέρα.

Πρωτοφανή ήταν τα μέτρα τάξης που εφαρμόστηκαν για τη μεταγωγή των συλληφθέντων από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης στο Δικαστικό Μέγαρο.

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν μέσα σε δύο τζιπ της ΕΛ.ΑΣ., συνοδευόμενοι από πάνοπλους άνδρες των ΕΚΑΜ, που δημιουργούσαν μία ασπίδα μπροστά τους καθόλη τη διάρκεια της παραμονής τους στα δικαστήρια.

Φορώντας λευκό πουκάμισο, τζιν και αθλητικά παπούτσια, ο Βασίλης Παλαιοκώστας ήταν ήρεμος κατά την παραμονή του στο Δικαστικό Μέγαρο και κάποια στιγμή, λίγο πριν η εισαγγελέας καλέσει τους κατηγορουμένους στο γραφείο της, για να τους απαγγείλει τις κατηγορίες, φώναξε: «Έχω δύο κουταβάκια, όποιος είναι φιλόζωος ας τα φροντίσει. Είναι διάσημα κουτάβια».

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ και οι κατηγορούμενοι μετήχθησαν και πάλι πίσω στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα την Παρασκευή από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν στο σπίτι τους, στη δυτική Θεσσαλονίκη, τα τρία μέλη της οικογένειας 28χρονου -πατέρας 56 ετών, μητέρα 49 ετών και η αδελφή του, 19 ετών- για υπόθαλψη ενός εκ βασικών κατηγορούμενων της υπόθεσης, που έχει ήδη συλληφθεί.

Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5, η οικογένεια αυτή παρείχε καταφύγιο στον Βασίλη Παλαιοκώστα πολλές φορές κατά το παρελθόν και πριν από την απαγωγή Μυλωνά.

Εις βάρος του 28χρονου, που κρατείται σε σωφρονιστικό κατάστημα των Τρικάλων, σχηματίστηκε, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν, δικογραφία για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

Στον αύλιο χώρο της κατοικίας του 28χρονου βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τα λύτρα που δόθηκαν για την απελευθέρωση του βιομηχάνου και το οποίο ανέρχεται περί τις 50.000 ευρώ.

Εξάλλου, στο πλαίσιο των ερευνών που έγιναν για τη συγκεκριμένη υπόθεση, συνελήφθη ένας 34χρονος, καθώς στην οικία του, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, βρέθηκε μικρός αριθμός φυσιγγίων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να εμπλέκουν τον 34χρονο με την απαγωγή του βιομηχάνου.

Εν τω μεταξύ, έναν γνωστό του Γιώργου Μυλωνά, προερχόμενο από το στενό επαγγελματικό του περιβάλλον και βεβαίως από εντελώς διαφορετικό κοινωνικό χώρο με αυτό των απαγωγέων αναζητούν οι αστυνομικές αρχές που εμφανίζονται πεπεισμένες ότι ο εν λόγω άνθρωπος υπήρξε ουσιαστικά ο πληροφοριοδότης των απαγωγέων.

Οι αξιωματικοί που εξιχνιάζουν την υπόθεση είναι σίγουροι ότι ο επί του παρόντος άγνωστος πληροφοριοδότης γνώριζε άριστα το καθημερινό πρόγραμμα του Γιώργου Μυλωνά, τις συνθήκες της ζωής του, την οικογένεια και το σπίτι του. Δεν έχουν όμως ακόμη συμπεράνει κατά πόσον ο πληροφοριοδότης παρείχε τις πληροφορίες του ηθελημένα ή χωρίς να το καταλάβει, στο πλαίσιο δηλαδή κάποιων -ανώδυνων θα πίστευε ο ίδιος- κοινωνικών σχολίων για την οικογένεια Μυλωνά και τον ίδιο προσωπικά.

Δεν θα ήταν πάντως υπερβολή να λεχθεί ότι η υπόθεση της απαγωγής Μυλωνά συμπυκνώνει μέσα της την ύβρη και τη νέμεση σε ένα αστυνομικό δράμα.

Η… ύβρις έχει να κάνει με τον ερασιτεχνισμό και προπαντός την ασωτία που επέδειξαν οι απαγωγείς άμα τη εισπράξει των λύτρων. Ανθρωποι «ταπεινής» καταγωγής όλοι τους άρχισαν να σκορπούν αφειδώς χρήματα εκτός από τον -σώφρονα εν προκειμένω- Βασίλη Παλαιοκώστα που δεν έβαλε χέρι ούτε σε ένα ευρώ. Οι υπόλοιποι το ’ριξαν στο καζίνο, τις γυναίκες και τις διασκεδάσεις. Η πιάτσα της Θεσσαλονίκης αλλά και επαρχιακών πόλεων άρχισε να βουίζει για το χρήμα που κάποιοι μυστήριοι τύποι σκόρπιζαν δεξιά κι αριστερά. Ενας εκ των συνεργών, για παράδειγμα (τα αρχικά του ονόματός του είναι Α.Λ.), επιχείρησε στα Χανιά να αγοράσει cash ένα πολυτελέστατο SUV αξίας 82.000 ευρώ! Αλλοι μπαινόβγαιναν σε τράπεζες για να κάνουν μεγάλες καταθέσεις. Τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης βοήθησαν να εντοπιστούν οι κινήσεις των όψιμων μεγαλοκαταθετών.

Η νέμεσις ήρθε προχθές το βράδυ όταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας βρισκόταν στο σπίτι που χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετο, λίγο έξω από τη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Παρέα του ήταν ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης, συνεργός και αυτός στην απαγωγή Μυλωνά.

Χαλαροί, οι δύο κακοποιοί δεν είχαν αντιληφθεί ότι 28 άντρες των ΕΚΑΜ και της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, τους είχαν περικυκλώσει. Οι ΕΚΑΜίτες έσπασαν την πόρτα. Στο διάδρομο βρήκαν σαστισμένο τον Παλαιοκώστα. Είχε αιφνιδιαστεί. Εμεινε ακίνητος. «Νικήθηκα», πρόλαβε να ψελλίσει. Λίγα μέτρα πιο κάτω, στο καθιστικό, ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης ξεσπούσε σε κλάματα, την ώρα που του περνούσαν τις χειροπέδες.

Εβαλαν τους δύο άντρες σε τζιπ και τους μετέφεραν στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Χθες το πρωί ο Γιώργος Μυλωνάς, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του στο Αστυνομικό Μέγαρο, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον απαγωγέα του. «Ηθελα να σε συναντήσω… Να δω πώς είσαι…», του είπε ο κ. Μυλωνάς. «Μην το παίρνεις προσωπικά… Ηταν καθαρά θέμα τύχης…», απάντησε ο Βασίλης Παλαιοκώστας, κοιτώντας τον στα μάτια.

Ο βαρύτατος οπλισμός που βρέθηκε στο κρησφύγετο και ιδίως το μπαζούκας RPG προβληματίζει τους αξιωματικούς της Αστυνομίας. Ως πιθανότερο σενάριο εξετάζεται η εκδοχή όλα αυτά να αποσκοπούσαν από πλευράς Παλαιοκώστα στο να εκτελέσει μια νέα θεαματική επιχείρηση κατά τη μεταγωγή του αδερφού του Νίκου, για να τον ελευθερώσει. Ωστόσο η συμμετοχή στην ομάδα ατόμου από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, σεσημασμένου για δυναμική δράση, περιπλέκει τα πράγματα, με δεδομένο ότι ίδιου τύπου εκτοξευτήρα ρουκετών είχε χρησιμοποιήσει ο «Επαναστατικός Αγώνας» σε επίθεση εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στις 12 Ιανουαρίου 2007.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr