Βανδάλισαν τις προτομές του Παπα Θύμιου Βλαχάβα και Χρ. Χατζηπέτρου

Το πρόβλημα με την ρύπανση τοίχων δημόσιων κτιρίων, χώρων, μνημείων κλπ. είναι γνωστό στην Καλαμπάκα και δεν είναι η πρώτη φορά που έχει επισημανθεί. Δυστυχώς όμως το πρόβλημα αυτό αντί να συρρικνωθεί και αντιμετωπιστεί διευρύνεται.

0 293

Το πρόβλημα με την ρύπανση τοίχων δημόσιων κτιρίων, χώρων, μνημείων κλπ. είναι γνωστό στην Καλαμπάκα και δεν είναι η πρώτη φορά που έχει επισημανθεί. Δυστυχώς όμως το πρόβλημα αυτό αντί να συρρικνωθεί και αντιμετωπιστεί διευρύνεται. Το πρόβλημα με την ρύπανση τοίχων δημόσιων κτιρίων, χώρων, μνημείων κλπ. είναι γνωστό στην Καλαμπάκα και δεν είναι η πρώτη φορά που έχει επισημανθεί.
Δυστυχώς όμως το πρόβλημα αυτό αντί να συρρικνωθεί και αντιμετωπιστεί διευρύνεται.
Όμως όλα έχουν ένα όριο ανοχής η υπέρβαση του οποίου δημιουργεί αισθήματα αποτροπιασμού και αγανάκτησης.
Αυτό το όριο φαίνεται να ξεπέρασαν οι γνωστοί άγνωστοι βάνδαλοι το πρωί της Κυριακής.
Στόχος αυτή τη φορά έπεσαν οι ήρωες της επανάστασης του 1821 οι προτομές των οποίων είναι στημένες στην πλατεία Ρήγα Φεραίου της Καλαμπάκας. Συγκεκριμένα στις δυο προτομές ρίχτηκαν καφέδες και μπογιές.
Η ιερόσυλη αυτή πράξη των γνωστών άγνωστων βανδάλων αποτελεί πρόκληση και ντροπή για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και του τοπικού πολιτισμού γενικότερα.
Οι γνωστοί άγνωστοι βάνδαλοι με την ενέργειά τους κατά των δυο προτομών προσέβαλαν τα ιερά και τα όσια, την ίδια την ιστορία του έθνους μας.
Βέβαια πολλοί λένε ότι δίνεται πολύ μεγάλη σημασία σ’ ένα γεγονός εντελώς τυχαίο και χωρίς το περιεχόμενο της ευσυνείδητης προσβολής της ιστορίας που «κουβαλούν» οι προτομές των ηρώων.
Είναι μια άποψη εάν το φαινόμενο δεν είχε την συχνότητα που παρουσιάζει.
Δυστυχώς αυτές οι ενέργειες δεν μπορεί να προσπερνιόνται έτσι.
Ο άγνωστος που φτάνει στο σημείο να ασχημονεί κατ’ αυτόν τον τρόπο απέναντι σε πρόσωπα στα οποία το Ελληνικό Έθνος χρωστάει την εθνική του υπόσταση και συνείδηση, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται επιδερμικά.
Είναι ζητήματα που έχουν σχέση με τον ρόλο της Παιδείας, με τον ρόλο της οικογένειας, του σχολείου της κοινωνίας που θα πρέπει να ειδωθούν εξ υπαρχής.
Αλλιώς κινδυνεύουμε να γίνουμε καταναλωτές χωρίς πολιτιστική ταυτότητα και εθνικά χαρακτηριστικά.
Η συχνότητα τέτοιων φαινομένων αποτελεί ένα καμπανάκι για το κράτος, τους θεσμούς, την κοινωνία.
Και εκείνο που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι όλες αυτές οι βέβηλες πράξεις είναι έργο που παράγει και αναπαράγει η λεγόμενη «σύγχρονη εποχή».
Είναι έργο ενδεχομένως κάποιων μελών της ίδιας της τοπικής κοινωνίας, παιδιών μας που για πολλούς λόγους ενεργούν τις νυχτερινές ώρες, όταν ο νους δεν είναι νηφάλιος, ως βάνδαλοι της ιστορίας, του πολιτισμού των αγώνων ηρωικών μορφών που όταν πάλευαν για την πατρίδα δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι οι απόγονοί τους θα τους επεφύλασσαν τέτοιου είδους αντιμετώπιση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr