Αρχιμανδρίτης από μοναστήρι των Μετεώρων πέταξε τα ράσα

Σας κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην τοπική κοινωνία η πληροφορία που από την Δευτέρα το βράδυ κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα και αφορά μεγαλόσχημο Μοναχό μοναστηριού των Μετεώρων.

0 276

Σας κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην τοπική κοινωνία η πληροφορία που από την Δευτέρα το βράδυ κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα και αφορά μεγαλόσχημο Μοναχό μοναστηριού των Μετεώρων.

Αρχιμανδρίτης από μοναστήρι των Μετεώρων πέταξε τα ράσαΣας κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην τοπική κοινωνία η πληροφορία που από την Δευτέρα το βράδυ κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα και αφορά μεγαλόσχημο Μοναχό μοναστηριού των Μετεώρων.
Η τοπική κοινωνία έμεινε αποσβολωμένη από το συμβάν το οποίο φέρεται να συνέβη πριν από δεκαπέντε μέρες και αποτελούσε επτασφράγιστο μυστικό στους κόλπους της μοναστικής πολιτείας και γενικότερα στην τοπική εκκλησία.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας πρόκειται για μεγαλόσχημο μοναχό (αρχιμανδρίτης) ο οποίος άγνωστο για ποιους λόγους πέταξε τα ράσα και εξαφανίστηκε από το Μοναστήρι χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για το που ακριβώς βρίσκεται.
Χρειάστηκε να περάσουν δεκαπέντε μέρες ώστε να αποκαλυφθεί το συμβάν το οποίο θεωρείται άκρως σοβαρό από εκκλησιαστικούς κύκλους και να αρχίσουν έκτοτε στους κόλπους της τοπικής κοινωνίας να αναπτύσσονται διάφορα σενάρια για τους λόγους που οδήγησαν του αρχιμανδρίτη σ’ αυτήν του την ενέργεια.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι στα χέρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Σεραφείμ βρίσκεται επιστολή του αρχιμανδρίτη δια της οποίας ζητάει τον αποσχηματισμό του ως μοναχού και την καθαίρεσή του από τα αξιώματα και τους βαθμούς ιεροσύνης.
«Η βόμβα έσκασε» το μεσημέρι της Δευτέρας καθώς ξεκινούσαν, οι τριήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις με αφορμή την εορτή του Αγίου Βησσαρίωνα, που αποτελεί πολιούχο της Καλαμπάκας, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η επικοινωνία με τον Μητροπολίτη προκειμένου να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το γεγονός κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες μέρες.
Ανεξαρτήτως αυτών εκείνο που θεωρείται ως γεγονός είναι ότι πράγματι ο αρχιμανδρίτης έχει φύγει από το Μοναστήρι που εγκαταβίωνε τα τελευταία 20 χρόνια.
Όσον αφορά τώρα για το που βρίσκεται αλλά και για τους λόγους που τον οδήγησαν σ’ αυτήν του την πράξη υπάρχουν διάφορες πληροφορίες και εικασίες.
Άλλες μιλάνε ότι βρίσκεται στην Αθήνα ενώ άλλες φέρουν ως «πέτρα του σκανδάλου», γυναίκα 45 – 50 χρονών περίπου με την οποία φέρεται να συνδέονταν ο αρχιμανδρίτης.
Βεβαίως επειδή πρόκειται για μεγαλόσχημο μοναχό και όχι για δόκιμο, και μάλιστα για μοναχό που υπηρετεί τον μοναχικό βίο 18 με 20 χρόνια, η υπόθεση είναι άκρως σοβαρή.
Και γίνεται σοβαρότερη εάν πράγματι επαληθευτούν όσα ακούγονται στο παρασκήνιο κυρίως σε ότι αφορά τον ρόλο της γυναίκας.
Το ρεπορτάζ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας, θα μπορούσε να είναι άκρως αποκαλυπτικό όμως σεβόμενοι την σοβαρότητα της υπόθεσης, την τοπική εκκλησία αλλά κυρίως το αδιαμφισβήτητο ήθος και αποστολή της μοναστικής κοινότητας των Αγίων Μετεώρων, μένουμε σ’ αυτά που λίγο πολύ έχουν κοινωνιολογηθεί στην Καλαμπακιώτικη κοινωνία.
Το ζήτημα δεν είναι να εξάψουμε την φαντασία των αναγνωστών μεταφέροντας τις πληροφορίες αλλά και όσα ακούγονται, αλλά να προστατεύσουμε έννοιες και αξίες που δεν θα πρέπει να καταρρακωθούν από την πράξη ενός μοναχού έστω κι αν αυτός είναι μεγαλόσχημος.
Σαφώς όμως τον λόγο έχει η τοπική εκκλησία η οποία θα πρέπει να ενημερώσει υπεύθυνα για το συμβάν λόγω και της στενής σχέσης που υπάρχει μεταξύ των δυο κοινοτήτων.
Κανένας μοναχός και καμία πράξη του που αντιβαίνει τους κανόνες του μοναστικού βίου και της εκκλησίας δε μπορεί να σπιλώνει έννοιες, αρχές, αξίες και ιερά θέσμια τα οποία συγκροτούν και συνθέτουν την πίστη μας.
Ολιγόπιστοι υπάρχουν παντού, ακόμα και στο μοναχικό τάγμα, όμως ευτυχώς υπάρχει η πλειονότης των μοναχών που εγγυάται το ήθος και την αποστολή τους.
Και η μοναστική κοινότης των Αγίων Μετεώρων έχει να επιδείξει τεράστιο πνευματικό και κοινωνικό έργο που συντελείται κάτω από την πνευματική καθοδήγηση των ηγουμένων των Ιερών Μονών και του Μητροπολίτη κ.κ. Σεραφείμ.

πηγή  Η ΕΡΕΥΝΑ – Βαγγέλης Γκιάτας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.