Απειλή προσφυγής στη δικαιοσύνη για τις πέργολες

Οι πέργκολες και δη η μετατροπή πεζοδρομίων ή κοινόχρηστων χώρων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την εξυπηρέτηση πελατών καταστημάτων επισιτιστικού ενδιαφέροντος (καφέ, ζαχαροπλαστεία κλπ.) είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα.

0 351

Οι πέργκολες και δη η μετατροπή πεζοδρομίων ή κοινόχρηστων χώρων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την εξυπηρέτηση πελατών καταστημάτων επισιτιστικού ενδιαφέροντος (καφέ, ζαχαροπλαστεία κλπ.) είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα.

Οι πέργκολες και δη η μετατροπή πεζοδρομίων ή κοινόχρηστων χώρων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την εξυπηρέτηση πελατών καταστημάτων επισιτιστικού ενδιαφέροντος (καφέ, ζαχαροπλαστεία κλπ.) είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα.
Πριν λίγο καιρό το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να θέσει αυστηρούς όρους και ποινές σε όσους παρατυπούν σε τέτοιους χώρους. Μάλιστα ήταν ξεκάθαροι οι όροι που μπορούσε να γίνει κάποια κατασκευή σε τέτοιους χώρους. Η απόφαση της νομιμότητας στον δήμο με την βοήθεια πάντα της πολεοδομίας και της Αστυνομίας.
Έντονο το φαινόμενο στην Καλαμπάκα
Αυτό λοιπόν που παρατηρείται σε άλλες περιοχές δεν θα μπορούσε να λείψει και από την Καλαμπάκα.
Δεν θα κρίνουμε εμείς αν αυτό που συμβαίνει στην Καλαμπάκα είναι υπερβολή ή αποτελεί τον κανόνα, σημασία έχει ότι κάποιοι άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα στην Καλαμπάκα, για αυτές τις κατασκευές και επιρρίπτουν πλέον ευθύνες.
Παραβιάζουν τους κανονισμούς των κτιρίων
Χθες στο Ρ. Σταγών προκλήθηκε έντονη συζήτηση από κατοίκους, ιδιοκτήτες σπιτιών που έγιναν τέτοιες κατασκευές.
Τόνισαν ότι με την κατασκευή πρόσθετων εγκαταστάσεων σε κοινόχρηστους χώρους έχει παραβιαστεί ο κανονισμός λειτουργίας του κτιρίου που διαμένουν, ενώ υπάρχουν και καταστηματάρχες (φαρμακεία κλπ.) που καταγγέλλουν ότι έχει εξαφανιστεί η πρόσοψη των καταστημάτων τους.
Επιμένουν και προειδοποιούν προς πάσα κατεύθυνση ότι θα διεκδικήσουν με ένδικα μέσα αποζημιώσεις, διαφυγόντα κέρδη και θα στραφούν και εναντίον του Δήμου. Τέλος αφήνουν αιχμές κατά των υπηρεσιών, όπως η πολεοδομία, ότι δεν εφαρμόζουν τον νόμο.
Προειδοποιεί η Εθνική Τράπεζα
Η Εθνική Τράπεζα Καλαμπάκας είναι η πρώτη που απέστειλε έγγραφο στον Δήμο και προειδοποιεί για ζημιές που υπόκειται από όλη αυτήν την κατάσταση. Στο έγγραφό της θέτει και θέμα ασφάλειας του καταστήματός της, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Το έγγραφο αναφέρει:
«Λόγω κάλυψης από τη διπλανή καφετέρια – ζαχαροπλαστείο με τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες του χώρου έξω από το Κατάστημά μας σχεδόν μέχρι την είσοδό του, η πρόσοψή του καθίσταται μη ορατή από την κεντρική οδό Τρικάλων, τις δε βραδινές ώρες ο χώρος καλύπτεται και μπροστά στο αυτόματο μηχάνημα, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση των πελατών μας που συναλλάσσονται μέσω του ΑΤΜ, έχοντας σαν αποτέλεσμα τη διαμαρτυρία των πελατών και τον κίνδυνο ληστείας.
Παρακαλούμε στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητηθεί η υπόθεση και να παρθεί απόφαση για την οριοθέτηση του χώρου κάλυψης του πεζοδρομίου από τα τραπεζοκαθίσματα της καφετέριας. Σε αντίθετη περίπτωση, επιφυλασσόμαστε να προβούμε στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του ιδιοκτήτη της καφετέριας καθώς και εναντίον του Δήμου Καλαμπάκας.
Ελπίζουμε στην κατανόηση του υπάρχοντος μεγάλου προβλήματος και την επίλυσή του, χωρίς την προσφυγή σε ένδικα μέσα.
Άμεση η επέμβαση της Αστυνομίας
Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Μπουτίνας σε δημόσια τοποθέτησή του ανέφερε πως ο ίδιος έπραξε όλα όσα έπρεπε πάνω στο θέμα των αυθαίρετων κατασκευών.
Δήλωσε δημόσια ότι ουδέποτε εξέδωσε άδεια για κατασκευή τέτοιων εγκαταστάσεων και ότι έχει ενημερώσει την Πολεοδομία και την Αστυνομία, πράγμα που η Αντιπολίτευση αμφισβητεί.
Πληροφορίες που φθάσαν στην εφημερίδα μας λένε ότι ο νέος Δ/της του Α.Τ. Καλαμπάκας κ. Πλακιάς πληροφορούμενος την όλη υπόθεση επενέβη άμεσα. Μετέβη σε χώρο αυθαίρετης κατασκευής με υπάλληλο της πολεοδομίας και ζήτησε την πραγματοποίηση αυτοψίας.
Όντως βρέθηκαν πολεοδομικές παραβάσεις και η Αστυνομία θα προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, όπως μηνύσεις και ενημέρωση του κ. Εισαγγελέα. Δεν υπήρχε περίπτωση της διαδικασίας του Αυτοφώρου γιατί εκείνη την στιγμή δεν γινόταν εργασίες. Από την πολεοδομία θα επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.
Είμαστε νόμιμοι λένε οι καταστηματάρχες
Εν τω μεταξύ διαφορετική είναι η άποψη των καταστηματαρχών. Επιμένουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των κατασκευών τους είναι νόμιμο. Μάλιστα επ αυτού καταθέτουν και αδειοδοτήσεις που τους παραχωρήθηκαν από την Πολεοδομία. Θεωρούν άδικο τον διωγμό τους και την περίπτωση εκατοντάδες εργαζόμενοι να μείνουν χωρίς δουλειά αν κλείσουν.
Πάντως δική μας επισήμανση είναι ότι δυο τινά μπορούν να συμβούν. Ή η Δημοτική Αρχή να νομιμοποιήσει όλες αυτές τις κατασκευές αφού βάλει ειδικούς όρους και σχέδιο για όλες ή να πάρει απόφαση να εφαρμόσει το διάταγμα του ΣτΕ.
Γιατί είναι άδικο και οι καταστηματάρχες να ζουν με τον συνεχή, φόβο του παράνομου και οι πολίτες να μην μπορούν να καταλάβουν ποιος ευθύνεται και γιατί.

η ΕΡΕΥΝΑ

{loadposition mag} 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr