Ένα “Τζουράσικ Παρκ” για τα Γρεβενά

Ένα "Τζουράσικ Παρκ" φιλοδοξεί να δημιουργήσει η Νομαρχία Γρεβενών στη Μηλιά, όπου βρέθηκαν χαυλιόδοντες, η ηλικία των οποίων υπολογίζεται σε τρία εκατομμύρια χρόνια.

0 352

Ένα "Τζουράσικ Παρκ" φιλοδοξεί να δημιουργήσει η Νομαρχία Γρεβενών στη Μηλιά, όπου βρέθηκαν χαυλιόδοντες, η ηλικία των οποίων υπολογίζεται σε τρία εκατομμύρια χρόνια. Ένα "Τζουράσικ Παρκ" φιλοδοξεί να δημιουργήσει η Νομαρχία Γρεβενών στη Μηλιά, όπου βρέθηκαν χαυλιόδοντες, η ηλικία των οποίων υπολογίζεται σε τρία εκατομμύρια χρόνια. Σκοπός της Νομαρχίας είναι η δημιουργία Κέντρου Παλαιοντολογίας, όπου θα γίνονται αναπαραστάσεις προϊστορικών ζώων, όπως ο μαστόδοντας, στον οποίο ανήκουν οι χαυλιόδοντες, μήκους πέντε μέτρων, που βρέθηκαν στην περιοχή. Πρόκειται για ένα προϊστορικό ζώο ύψους τριών μέτρων, μήκους 8,7 μέτρων και βάρους 6 τόνων, ανέφερε ο νομάρχης Γρεβενών, Δημοσθένης Κουπτσίδης σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της 24ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού "Philoxenia" που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Είναι εφικτή η χρηματοδότηση της δημιουργίας του Κέντρου Παλαιοντολογίας μέσω του ΕΣΠΑ, τόνισε ο νομάρχης, ο οποίος παράλληλα, αναφέρθηκε σε έναν ακόμη σημαντικό πόλο ανάπτυξης για τη Νομαρχία Γρεβενών, τη δημιουργία διεθνούς αστεροσκοπείου στο όρος Όρλιακας της Πίνδου, πάνω από την Αετοφωλιά. Το εν λόγω εγχείρημα προωθείται σε συνεργασία με τον Γρεβενιώτη επιστήμονα, μέλος της ομάδας της NASA, Θανάση Οικονόμου, ο οποίος μετείχε στην ερευνητική ομάδα που κατασκεύασε το μηχάνημα Pathfinder που προσεδαφίστηκε στον Άρη. Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου ονόμασε Όρλιακα το πρώτο ύψωμα που "συνάντησε" ο Pathfinder, από το όνομα του βουνού των Γρεβενών. "Από τον Όρλιακα των Γρεβενών θα βλέπουμε τον Όρλιακα του Άρη", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουπτσίδης.

Στη συνέντευξη που δόθηκε με αφορμή τη βράβευση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "European Destinations of Excellence" (EDEN) έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ευρωπαϊκή αυτή διάκριση που αφορά την προβολή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου. Στο διαγωνισμό αυτό ως κεντρική εκδήλωση και νέο τουριστικό προϊόν των Γρεβενών προβλήθηκαν τα "Ανακατωσάρια", ένα τριήμερο αποκριάτικο γλέντι, στο οποίο συμμετέχουν κάτοικοι και επισκέπτες, αναβιώνοντας ένα παλιό τοπικό έθιμο. Φωτιές ανάβουν στο κέντρο της πόλης, κλαρίνα, τρομπόνια και κορνέτες παίζουν μουσική, φαγητό και κρασί μοιράζεται στον κόσμο, ενώ νέοι και γέροι, ενήλικοι και ανήλικοι, μασκαρεμένοι, αναπαριστούν δρώμενα εμπνευσμένα από την παράδοση και την καθημερινότητα.

Πρόκληση για ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας χαρακτήρισε τη βράβευση του νομού Γρεβενών ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανδρέας Λεούδης. Αναφέρθηκε, εξάλλου, στο πλούσιο τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν της περιοχής, στο οποίο περιλαμβάνονται ο θρησκευτικός και μοναστηριακός τουρισμός, το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, ο εναλλακτικός τουρισμός μέσα από δραστηριότητες όπως το ράφτινγκ, το ορειβατικό σκι, καθώς και το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μανιταριών. Κι ενώ το ταξίδι του Εξάντα στα διεθνή φεστιβάλ συνεχίζεται, για πρώτη φορά 12 ντοκιμαντέρ της σειράς προβάλλονται σε μια αίθουσα της Αθήνας, στην Αφαία της Καλλιθέας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr